Министри: Оставката не е проблем, има лидерски дефицит в опозицията!

Преди 6 май властта усилено обсъжда военна техника и изтребители
57
Министри: Оставката не е проблем, има лидерски дефицит в опозицията!
Борисов и министри посетиха преди дни военния завод ТЕРЕМ. Снимка: БТА, архив

Преди празника на Българската армия - 6 май, усилено се обсъждат проектите за модернизация.

Министърът на отбраната Красимир Кракачанов съобщи на пресконференция, че двата проекта на ведомството за нова бронирана машина и нови изтребители са на междуведомствено съгласуване, като тече двуседмичният срок.

Още по темата
На следващото заседание на МС, ако всички министри са готови с позициите на ведомствата си, проектите ще могат да влязат в дневния ред. Проектите са на стойност съответно 1,220 млрд. лева и 1,5 млрд. лева.

Каракачанов съобщи, че вчера и днес е имало заседание с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов за проектите за модернизация на армията.

По проекта за новите изтребители министърът напомни, че е направена промяна, като в предишния проект за инвестиционни разходи от 2016 г. са били посочени осем самолета, а сега - минимум осем. Нашата основна амбиция е да снабдим авиацията с нови изтребители, за да могат те да изпълняват в пълен обем ангажиментите, ще продължим да поддържаме и съществуващата авиационна техника, каза Каракачанов.

В отговор на въпрос той изрази надежда "Грипен" да участва в конкурса за нови изтребители, предаде БТА.

Каракачанов напомни, че към момента е сключен договор за поддръжка на МиГ 29 с РСК МиГ за 81,5 млн. лева.
Един от хеликоптерите Ми 17 изпълнява функции по гасене на пожари, амбицията ни е да "вдигнем" още един такъв хеликоптер, каза още министърът на отбраната.

По въпроса с хеликоптерите "Кугър" Каракачанов съобщи, че междуведомствена работна група обсъжда дали може поне два от тях да се приспособят за медицински цели в Северна и в Южна България само за спешни случаи.

Голямото ни желание, освен да говорим за придобиване на нова бронирана машина за сухопътните войски, е да се видят и възможностите от техническа и финансова гледна точка за модернизация на съществуващите, каза Дончев и добави, че сега голяма част от машините, които са на въоръжение, подлежат на модернизация.

В отговор на уточняващ въпрос за бронираната машина Каракачанов каза, че се говори за "нови машини, които ще се сглобяват в България", като по този начин в процеса ще може да участват и български фирми, ще има нови работни места и поддръжката на тази техника ще става в страната.

Министърът на финансите Владислав Горанов коментира по повод организирания от БСП протест срещу корупцията и бедността в рамките на отбелязването на 1 май и предстоящата година от управление на кабинета "Борисов", че добрата новина е, че вече една година страната се движи в правилна посока, като визира ръста на БВП, намаляването дълга, ръста на доходите. Той посочи, че икономиката се развива с много добри темпове и каза, че резултатите за тази година ще са по-добри от предходната.

Това, което се случва в държавата, независимо от възприятието в главите на опозицията, е положително и може да се измери чрез макроиндикатори, заяви финансовият министър и отбеляза, че има лидерски дефицит в опозицията.

Каракачанов изтъкна по темата за митинга на БСП, че не е хубаво да се руши държавността. Когато ти си разрушавал основите на властта, утре на теб ще ти е трудно, каза той. Сред постигнатото досега от кабинета вицепремиерът изтъкна факта, че 22 000 деца повече са в училищата, увеличаването на заплати в сектор "сигурност", покупката на нова отбранителна техника. Той съобщи, че от следващата година отново ще има пари за увеличение на заплатите на военнослужещите.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи по темата за митинга, че влизането в МС не става със засилване по "Дондуков", а през избори и изтъкна, че оставката за правителството никога не е била проблем. Но година след изборите, някой да призовава за оставка, това е призив за някакъв друг вид демокрация, посочи Дончев. Той пое ангажимент в ускорени срокове, при спазване на всички закони, да бъдат довършени всички транспортни артерии и първо коридор 4.

По темата за социални искания Дончев каза, че голямата задача, която стои пред правителството, "е да се идентифицират тъмните и сивите зони в социалната система". "Сивите зони" са хората с безспорна нужда и те не са обхванати адекватно от социалната система и това ни е приоритетна задача, заяви вицепремиерът и добави, че трябва да се видят и "тъмните зони", в които потъват пари, без някой да има право на тях. За да има адекватно работеща социална система, не трябва да разрушаваме институциите и крепежните елементи в обществото, както и да се поставят разделителни линии в обществото, добави още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
26
 
5
 
! Отговори
Бсп са гадове преди 5 години
До 3 червендалест анонимник. Може, може, това че на червена кратуна като теб това управление не ти понася е ясно. Само че стотици хиляди мислят по друг начин и на изборите става ясно кой да ни управлява. И това отдавна не са червените бокллуци. Хубаво са ти казали, че властта не се взима със засилка по Позитано.
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На дефицита оцеля Т. ЖИВКОВ при СОЦА. И сега е още по голям На запад няма , няма
8
1
 
26
 
! Отговори
питам преди 5 години
Самолетите с каляски ли ще ги теглят на площада!!
7
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия им даваше без пари 20 нови самолета, но ГЕРП искат да платят 1 милиарда за 8 заради НАТО.
6
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боже, спаси България от тези лъжливи некадърници.
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трима лидери са в ОП и се карат като петли. Не ми се мисли ако станат 5 или повече.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те са имни по природа само да попитам какво е това спиране наред че проверки съм съгласен да има ама всяка една кола не е ли малко грубо в ловеч да попитам при условие че караш нормално достатъчно има кого да спират а г- н Терзииски
3
5
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
вчера вьтр министерка на англия си подаде оставката за части от секундата вбьлгария чакат борисов да им я поиска защо не прихващат положителнитенеща от другите култури кьм които ни проглушиха ушите ценности та ценности
2
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може тези тиквеници да ни управляват вечно. Това се нарича тирания и е против демокрацията.
1
2
 
38
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 5 години
Щом не е проблем,айдеееееее......................