Соц ли е да се празнува 1 май? Какво е да си герой на труда?

И още в "Директно" - да избереш село Хвойна пред Милано
Обновена: 1 май 2018 22:48 | 1 май 2018 22:29, Екип на Bulgaria On Air
79
Соц ли е да се празнува 1 май? Какво е да си герой на труда?
Кадър: Bulgaria ON AIR

Ех, по бай Тошово време какви празници имаше… Соц ли е да се празнува 1 май?

Много хора спорят дали 1 май е комунистически празник. Соц ли е днешният ден и какво означава да си герой на труда? Къде са наследниците на Найда Манчева и какво е останало от нейните корени в родното й село Цръклевци?

Много млади хора ще чуят за Найда Манчева за пръв път. Други обаче асоциират името й с герой на социалистическия труд. Историята на тъкачката-многомашинничка започва от села Цръклевци.

"Малкият Париж", чиито улици днес са празни, някога е бил изпълнен с живот. Днес в селото има 25 души, а в града няма действащо училище, защото деца не се раждат. Колко от тях помнят коя е Найда Манчева и раждат ли се още такива жени?

В "Директно" по Bulgaria ON AIR - историята на Кристияна Брънзалова или как се стига от Милано до село Хвойна.

Всеки от нас е виждал стотици живописни снимки от красивите високопланински села в България. Малките, но красиви сгради, спотаени между планинските хълмове, правят картината уникална. За да продължава прекрасната архитектура да съществува обаче, трябват много усилия. Какво е общото между Италия и Родопите?

Кристияна Брънзалова изучава архитектура в Милано. Дипломната й работа е реставриране на къща в родопското село Хвойна. Как архитектът успява да запали сърцата на мнозина родопчани?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
2
 
! Отговори
Бож. преди 5 години
Такива жени се раждаха само през царско време- не по комунистическо!
52
2
 
8
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
До Провалилата се БСП "Социализмът" се провали в т.н. социалистически страни, защото начело стоеше шайка крадци, маскиращи се зад комунистическа фразеология. В действителност имахме 100 % държавен монополизъм, където благата, изработени от полупоробените "трудещи се" бяха ограбвани и пропилявани от въпроснната шайка, слуги на чужда държава и античовешка идеология. Наследниците на същата шайка и сега самоназначили се бизнесмени продължават да ограбват народа чрез ниски заплати, фалити на банки.
51
3
 
10
 
! Отговори
Червените милионери преди 5 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на Пловдивското БСП; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на Варненското БСП; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;Вес.Лечева-милионер и още много червени милионери откраднали милионите си от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
50
4
 
7
 
! Отговори
ЪЪЪЪ преди 5 години
За голямо ваше съжаление това е най големия американски празник тъй като на 1-ви май са стачкували работниците от стоманолеярните заводи в Чикаго където и до сега има голяма българска общност и тази стачка е смазана в кръв откъдето идва и червения цвят. Но понеже братския ви американски народ не зачита социални права затова не го и празнуват. Затова сега и нашите висшисти мият чиниите по баровете или играят на кол.
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** - герой на социалистическия труд!Бедна, напориста *** от Крушовица успяла да приватизира първо Техноимпекс, а после и БСП. Хвала на такива герои :)
48
1
 
8
 
! Отговори
Стоименка преди 5 години
До истинатаПроизведеното от стажантите се приписваше на ударниците!
47
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мястото където работя сега навремето са били 21 човека в смяна.Сега сме 12 в смяна и произвеждаме 10 пъти повече.Какъв труд, какви ударници?Старите работници, които вече са пред пенсия разказват как на нощните смени са спали и как на дневните след обяд са пили мастика в битовката вместо да са в цеха и да работят.
46
4
 
9
 
! Отговори
истината преди 5 години
е , че сме роби .Раждаш се -регистрация . Живееш , учиш и после работиш в среда каквато политическата клика ти налага уж демократично , но колкото и да опъваш жили с честен труд не можеш да преживяваш достойно . Насила те правят нарушител на законите / измислени от тях и за самите тях /- естествено за да има за какво да те глобяват и наказват и т . н . Ако не дай си боже решиш , че чрез РЕФЕРЕНДУМ може нещо да се промени -показва ти се , че това е изгубена кауза и т.н.
45
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизмът си беше утопия,защото е нереално всички да са равни! Хората се раждат различни и имат различни възможности,а опитът да се сложи знак за равенство беше изначално обречен на провал.Дали работиш съвестно или не-гарантирана заплата в края на месеца. Липсата на конкурентна среда също беше фактор.В капитализъм също сме неспособни -няма мотивация,работодателите търсят бърза печалба и не ценят кадрите,образованието е вече проформа и не излизат качествени специалисти .....
44
5
 
21
 
! Отговори
Фактология преди 5 години
Една е истината - по времето на соц-а герои на труда ставаха набедени партийни другари - друго си е да кажеш,че комунист е герой и съвсем друго да видиш истинската истина - комуниста е гнида с партиен билет и некадърник.
43
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американски празник . Кво му е комунистическото ?Я вижте какви демонстрации има на 1 ви май на запад . И как бият ,демократите . Бой ,бой ,демокрация ,бой ,демокрация!!!
42
6
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колеги, това е празник само за имащите званието "Герой на труда". Другарят Георги Кирков е категоричен!
41
10
 
16
 
! Отговори
Първи Май ? преди 5 години
Нормален човек не би разбрал защо се празнува Първи Май! Това е изкуствено създаден емоционален заряд за т.н. "работническа класа". Същите, които го създадоха преди десетилетия сега не са работници, а бизнесмени на възлови места в икономиката. Насадени в непоклатими финансови гнезда от партията майка БКП с парите присвоени в периода 9.09.1944 до днес от тези, които гнусно наричаха "капиталисти". Днес в София имаше митинг, събрал последователите на същата тази машина за забогатяване на гърба на народната маса. И какво празнуват, защо си честитят? Затова, че са се събрали от всички краища на стр
40
9
 
19
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 5 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
39
3
 
18
 
! Отговори
Koi преди 5 години
Хора не спорете това е празник на работещите не на Пишман политици а такива политици има защото ние ги траен за инфо на другарите този празник идва от сащ не от СССР демек русия
38
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Японците и германците превърнаха разрушените си страни в технологични и икономически гиганти докато ние празнувахме деня на труда и награждавахме ударници и многомашиннички с тенекиени медали.
37
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1 май за първи път е празнуван в Америка в началото на миналия век.Впоследствие става международен празник.
36
0
 
1
 
! Отговори
Крали Марко преди 5 години
Да ти се връща. Господ вижда и чува.
35
16
 
21
 
! Отговори
Жо преди 5 години
"ГЕРОЙ на социалистическият труд" си беше комунистическа титла. Нямаше възможност да станеш такъв "герой" без да си активен член на БКП. Просто на "Партията" и трябваха "герои" и тя си ги ппроизвеждаше планирано и периодично."Кандидат-героят" се избираше от партийната организация и се предлагаше за одобрение от ЦК. След това, на одобрения "кандидат-герой се създаваха необходимите условия да "блесне" сред останалите, като прави невъзможни трудови "рекорди". Всичко това си беше чиста пропаганда.
34
5
 
19
 
! Отговори
Крали Марко преди 5 години
Някои викат нямало било социализъм преди. Аз не съм съгласен. Моите родители бяха и двамата инвалиди(невиждащи хора). Отгледаха ни трима живи и здрави .Изучиха ни. Всички сме семейни с деца. Някои викат пак било соц. Не съм съгласен. Сега всеки гледа за себе си и не му пука за другите. Факти.