Превозвачи на бунт! Блокаж на пътища, граници, летища...

Московски ги подкрепи, като нищо можел и той да се присъедини
17
Превозвачи на бунт! Блокаж на пътища, граници, летища...
Снимка: Булфото, архив

Браншовите организации на българските превозвачи съобщиха на заседание на транспортната комисия в НС, че на 15 и 16 май обявяват генерална стачка.

Красимир Лалов, представител на браншовата организация, обясни пред "24 часа", че това означава блокиране на граници, магистрали, летища с камиони и автобуси.

Още по темата

Причината за гнева на превозвачите е така нар. пакет за мобилност на ЕС, който в момента се обсъжда. Той предвижда шофьорите да се връщат на 3 седмици в държавите си или в база на фирмата превозвач, да прекарват дългата си почивка в хотели и да не спят в камионите, а след 3 ден на водачите да се плащат командировъчните на съответната държава.

Министърът на транспорта Ивайло Московски каза пред депутатите в комисията, че повечето предложения на големите държави са абсурдни.

"Кой може да задължи човек, който е в почивка, къде да я прекарва, това е нарушение на човешките права", каза той.

Еврокомисарката Виолета Булц се била съгласила с аргументите му. Подготвената норма да се спи в хотели пък той коментира също като недомислена, защото превозвачите са вкарвали пари в камиони с модерни кабини, в които да може да се спи. Освен това застрахователите не плащат щета при кражба, ако шофьорът не е в камиона. В Европа нямало и достатъчно охраняеми паркинги.

След заседанието на комисията Московски заяви, че като нищо може да се присъедини към стачката на превозвачите.

На два пъти на депутатите пък той каза, че ако се опитат силово да му представят текстове от регламента, той щял да напусне.

Московски в момента председателства Съвета на министрите.

"Ако се нарушат интересите на българските превозвачи, наистина ще напусна и да си председателства който иска", зарече се той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Номер 1 написа"Браво eu.всякакви *** купили книжки и цъфнали вав европа.това са неграмотни убийци допуснати сред цивилизованите хора."Това "вав" е адски готино, нали?
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е мнохо елегантен начин за ограничаване на трудовия пазар за българи и румънци. Браво на ЕС, за пореден път се опитвате да погазите основните си принципи
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шефовете на транспортни фирми не искат да плащат за хотели. Нощувките влизат в командировъчните. Тях защитава Московски, а не обикновените транспортери.Имало кражби! Има и платени паркинги, нека чорбаджията да плаща за платен паркинг!Еснафи!
9
3
 
1
 
! Отговори
отдавна трябваше преди 5 години
ТОЙ ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА НАПУСНЕ - МАЙ НЯМА ТРАНСПОРТЕН МИНИСТЪР, КОЙТО ДА Е ПРИЧИНИЛ СМЪРТТА НА ДЕТЕТО ПРИ ТРАНСПОРТНО ПРОИЗШЕСТВИЕ , МАЙ ПОРАДИ НЕСПАЗВАНЕ НА ПРАВИЛА, И ДА НЕ Е ПОДАЛ ОСТАВКА? А ИНАЧЕ, НА НАШИТЕ "СЕЛСКИ ХИТРЕЦИ" ПРЕВОЗВАЧИ Е ВРЕМЕ ДА ИМ СЕ СЛОЖАТ ПРАВИЛА! АМА НАЛИ ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА МАЙ СА "НАШИ" ХОРА.....
8
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на ЕС това е решението.Българските камиони трябва да работят бг-европа-бг.Същото ще важи и за останалите от източна Европа.
7
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина понякога не мога да се начудя на наглостта и алчността човешка. Помислете малко. Тази регулация е изцяло за шофорите. С идея да се почуствстват поне в почивните дни като човешки същества (да спят в нормално легло с баня, тоалетна, топла храна). Щом българските превозвачи не могат да си покрият разходите да си преструктурират бизнеса (ако може дс се нарече бизнес експлоатацията на която подлагат персонала си).
6
7
 
23
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Поредното доказателство,че има нещо сбъркано в ЕС.
5
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей! Ако не сме ние да си оставим семействата, кой ще ви зарежда магазините, бензиностанциите, аптеките и т. н.? Ще ходите вечно голи, гладни и бездомни! Научете се да уважавате труда на другите!
4
23
 
6
 
! Отговори
Wc преди 5 години
Цьро и мьро превозвачи станали.марш посока изток .
3
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз предлагам нов закон. Тираджиите да бутат тира, а не да го карат.Хем екологично чисто, хем тираджиите обилно ще наторят почвата докато тръгнат. А и за здравето полезно, ще спестим пари в здравната каса. :)
2
2
 
16
 
! Отговори
До 1ви. ВЦто преди 5 години
Извинявай , но първо се научи на Български преди да пишеш кой е неграмотен ;)
1
34
 
11
 
! Отговори
Wc преди 5 години
Браво eu.всякакви *** купили книжки и цъфнали вав европа.това са неграмотни убийци допуснати сред цивилизованите хора.