Сега функционално неграмотни, след години български лекари, учители...

През 2050 едва 50% от българите ще са в трудоспособна възраст
Обновена: 2 май 2018 21:16 | 2 май 2018 20:45, Елка Василева
99
Сега функционално неграмотни, след години български лекари, учители...
Снимка: архив, Булфото

България не само застарява, не само силно се свива, но и заема първо място в Европа по дял на функционално неграмотните ученици. А след броени години именно това поколение ще бъде гръбнакът на работната сила в страната.

Производителността на труда в българската икономика нараства два пъти по-бързо в сравнение с темпото, с което намалява населението на страната. Въпреки това експертите на Световната банка допускат, че след 2050 година българската икономика може би няма да бъде в състояние да осигурява дори изплащането на минимални пенсии, пише Дойче веле.

Днес в България живеят около 160 хиляди души под 35-годишна възраст, които нямат дори начално образование. Тези неквалифицирани хора трудно могат да си намерят работни места в една бързо развиваща се икономика през 21 век. В същото време два пъти повече техни връстници имат висше образование и могат да бъдат много полезни за икономиката. Пита се обаче: как тези хора да бъдат стимулирани, за да останат да работят и да създадат семейство в родината си?

Остър недостиг на кадри

Ново изследване на БАН за последствията от демографската криза показва, че образованите млади хора искат преди всичко да получават добри доходи и да имат висока покупателната способност. Освен това те обръщат голямо внимание на възможностите за кариерно развитие и за повишаване на квалификацията и професионалните компетенции. Младите професионалисти държат да се чува думата им.

В сравнение с по-възрастните трудещи се за тях обратната връзка с преките началници и с ръководството на фирмата или институцията играе много по-важна роля. Младите търсят по-настойчиво и правата си при неспазване на трудовото и социално-осигурителното законодателство. Понастоящем близо половината от големите и средните предприятия в България предлагат на младите работници и служители курсове за повишаване на квалификацията. Средно за Европейския съюз обаче този дял е около три четвърти.

През последните три години все повече добре квалифицирани млади българи се завръщат в страната, но въпреки това проблемът с изтичането на мозъци в такива ключови сфери като здравеопазването и инженерните специалности си остава нерешен. В това отношение твърде показателен е провалът на опита няколко средни училища с разширено изучаване на западни езици да бъдат преобразувани в професионални колежи, които да подготвят дефицитни кадри за българските работодатели.

Според шефа на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев бунтът на родителите е мотивиран от разпространените нагласи, че децата нямат бъдеще в родината си. „Професионалното образование не върви, защото родителите искат децата им да учат в езикови гимназии и да намерят поприще зад граница. В Техническия университет например дори няма обучение по хидравлика и пневматика, които са ключови специалности за българското машиностроене. Как като работодатели да насърчим кадърните младежи със стипендии, за да дойдат при нас, след като няма нито един студент в тези специалности?“, реторично пита Велев.

Много тревожно изглеждат и прогнозите за така наречения „коефициент на възрастова зависимост", тоест - колко пенсионери, деца и служители в публичния сектор издържа един човек, работещ в икономиката. В края на 2017 година на 10 пенсионери и деца до 15-годишна възраст са се падали 18 души в активна възраст, но част от тях работят в икономически непроизводителния обществен сектор или пък са безработни.

Тъжен факт е, че понастоящем 1,7 милиона заети в частния сектор осигуряват парите за пенсии на 2,2 милиона възрастни граждани, както и заплатите и социалните осигуровки на над половин милион заети в държавния и общинския сектор - управници, държавни и общински служители, учители, полицаи, военни и т.н.

През 2050: едва 50% от българите ще бъдат в трудоспособна възраст

Към средата на столетието, когато се очаква броят на българите в трудоспособна възраст да е намалял с 40%, това съотношение ще се влоши драматично, смятат експертите от Световната банка. До 2050 година се очаква една трета от населението на страната да бъде на възраст 65 и повече години, като едва 50% ще бъдат в трудоспособна възраст - в момента трудоспособни са 60% от българите. „Данъкът на застаряването“ ще отнема от икономическия растеж поне един процентен пункт годишно, сочи анализ на банката, разглеждащ икономическите последици от демографските тенденции в България.

Световната банка бие тревога и за още нещо: България е на първо място в Европа по дял на функционално неграмотните средношколци. В изследването „Пиза“ четирима от всеки десет български ученици на 15-годишна възраст са показали изключително ниски резултати в ключови области като четенето и елементарните аритметични операции. Подобен резултат означава, че завършващите гимназиално образование в България на практика са учили пет години по-малко от връстниците си в страни като Финландия и Естония, сочени като примери за качество на средното образование. А именно изследваните от „Пиза“ български поколения след броени години ще бъдат гръбнакът на работната сила, заета в националната икономика.
 


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
държавата да продължава да насърчава ромите да се плодят- така, като изчезнат българите, ще сме първата държава, върнала се от21 в 13 век- навсякъде ще има катуни, каруци и коне. 30 години любимите ни политици натам ни тикат, ето - още малко и ще успеят, само още 2 поколения да измрат и готово
67
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Въпреки всичко, в България има много хора които смятат че страната е супер! Че сме цъфнали, че сме били уважаван член на ЕС и гръбнак на Балканите! Че сега имало банани и тоблерони пък преди не. Как можеш на такива "брилянтни" мозъци да им обясниш че положението е трагично! Че страната е вече обречена и че след години ще има мнозинство от неграмотни озверели диваци, които сега живеят от кражби и помощи, но после като няма от къде да точат, ще стане страшно! Първите по всичко негативно!
66
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо след 2050г? Те и сега МЛАДИТЕ учители на Я. Такева са неграмотни, ама с предимство. Какво поколение ще подготви неграмотния МЛАД учител?
Това няма значение! Важното е да е МЛАД!

Защо не виждам статия за паричните и предметните награди, с които ВУЗ-те зарибяват кандидат- студенти? На ЛАФ.КА ги обърнаха тия университети! Юруш народе на билетчетата!
65
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
пълна катастрофа е б.лгаристан
64
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Рефорните в образованието и социалната политика на ГРОБ дават ли дават резултати....... Но те проблемите описани в статията няма да са за ГРОБ, те ще бъдат за държавата.... и то много след като ГРОБ вече не са на власт!
63
0
 
10
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 10 месеца
До Burzum"""По улиците всички гледат умно"""Едва ли ,по -точно зависи от гледната точка и от базата за сравнение.Но предполагам ,че това беше сарказъм.Защото такава безпросветна тъпота ,която струи навред край мен ,не съм срещал
62
2
 
5
 
! Отговори
Burzum преди 10 месеца
По улиците всички гледат умно...
61
0
 
14
 
! Отговори
Аз преди 10 месеца
Има и друг фактор. Тия 1,5 млн работещи на 80% са осигурявани на минимална работна заплата. Прикриват се данъци, крадат се държавни пари от частника. Тези, които им правят проверки пък отиват само за рушвета и така внесените пари в държавата са милярди по-малко от колкото трябва да са. Като цяло с всичка сила вървим към падение и смаи си го правим.
60
1
 
18
 
! Отговори
X преди 10 месеца
Пак Путин е виновен ! Слушайте Бойко, Плевнелиев , Паси и т.н. Обърнете глави на запад и се молете да ви върнат разрушената икономика и работещи българи ! 30 години ви трябваха за да проумеете елементарни неща - образование, икономика, здравеопазване ...
Няма връщане назад! Останаха само спомените! Прави се оказаха Дънов, Ванга и Севрюкова!
59
5
 
6
 
! Отговори
СатаНАТО преди 10 месеца
Функционално неграмотни винаги е имало и ще има.
Около 15%.
Но също толкова винаги са и абсолютно грамотните - висшисти и хора, които се ориентират в живота.
Няма нужда толкова да преекспонирате нещата.

На всеки 20 ФН винаги ще има по един грамотен началник, който да им дава наклон.
58
0
 
7
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 10 месеца
Опитах са да посоча принципите , а не да изпадам в конкретика.Все пак Платон е живял преди 2400 години .Конкретиката е етюд от общата картина и за различни общества и системи е различна ,както и за различните държави.Тъй като България в последните 29 години е както се казва на командно дишане ,то по тази тема може много да се разсъждава
57
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Fallschirmspringer
И същата тази власт вдигна възрастта за пенсиониране на полицаи и военни с 12 години и за 10 години само веднъж им увеличи заплатите.Явно не си запознат с тези подробности.
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Fallschirmspringer
Със заплати от по 700 лв на полицаите ли се изгражда тази неоплатонова държава?Щото стражите трябва да са платени,а те не са.В България има една върхушка ,която благоденства и всички други мизерстват,включително и посочените от теб.
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абсолютно единственият ни шанс е да направим ударна програма за привличане на българи от общностите в чужбина.
Тук, обаче, има един проблем - те няма да се навият да ги управляват разни бивши ченгета и селски тарикати.
54
2
 
8
 
! Отговори
Един от многото преди 10 месеца
До Кори 48:Функционално грамотният човек си е такъва и при комунизма,и при капитализма!?!Който е кадърен,знаещ и можещ,той се е справял и оправял,както преди,така и сега,както у нас,така и в чужбина!?!На глупавите,мързеливите или некадърните все някой друг им е виновен,и най-вече политическата система от миналото или настоящето!?!
53
1
 
13
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 10 месеца
Според мен ,просто ударно се изгражда държава от неоплатонов тип,а всички ,които поне малко са се интересували, Платон си е представял структурата на държавата като пирамида,от три основни слоя.На върха и най-малоброен е слоя на елита,втория и по-многоброен е слоя на стражите,а те освен силови структури са още посатели ,артисти ,социолози ,икономисти ,просто всички ,които подържат или възхваляват тази "пирамида", а най-долу е слоя на робите ,който по обясними причини е най-многоброен
52
0
 
12
 
! Отговори
Читател преди 10 месеца
До Кори, никой не говори за комунизъм! Вашето мнение само доказва тезата в статията за функционалната неграмотност!
51
5
 
28
 
! Отговори
ДО 2050 преди 10 месеца
До 2050 няма да е останал жив българин на тази територия. Българският ще е изчезнал като език затова няма да има учители. Кой ще учат? Сегашните пенсионери ще са измрели, така че лекарите грамотни или не, няма да има значение. А за пенсиите. Ами то пенсионните фондове отдавна са източени, пари няма. Формално ще вдигнат възрастта до 80 години. Европата откъде да знае тия,, подробности". А най-глупавото е как да задържим хората с образование в България. Защо някой да се жертва да живее тук???
50
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До е.ати журналистите 49
Няма какво да гасим! Откраднаха крушката още преди 30 години!
49
1
 
29
 
! Отговори
е.ати журналистите преди 10 месеца
Няма как функционално неграмотни хора да станат лекари и учители!Това е нонсенс.
Държавата ще изчезне-това е ясно вече и на слепите.Последният да гаси лампите!