Сега функционално неграмотни, след години български лекари, учители...

През 2050 едва 50% от българите ще са в трудоспособна възраст
Обновена: 2 май 2018 21:16 | 2 май 2018 20:45, Елка Василева
99
Сега функционално неграмотни, след години български лекари, учители...
Снимка: архив, Булфото

България не само застарява, не само силно се свива, но и заема първо място в Европа по дял на функционално неграмотните ученици. А след броени години именно това поколение ще бъде гръбнакът на работната сила в страната.

Производителността на труда в българската икономика нараства два пъти по-бързо в сравнение с темпото, с което намалява населението на страната. Въпреки това експертите на Световната банка допускат, че след 2050 година българската икономика може би няма да бъде в състояние да осигурява дори изплащането на минимални пенсии, пише Дойче веле.

Днес в България живеят около 160 хиляди души под 35-годишна възраст, които нямат дори начално образование. Тези неквалифицирани хора трудно могат да си намерят работни места в една бързо развиваща се икономика през 21 век. В същото време два пъти повече техни връстници имат висше образование и могат да бъдат много полезни за икономиката. Пита се обаче: как тези хора да бъдат стимулирани, за да останат да работят и да създадат семейство в родината си?

Остър недостиг на кадри

Ново изследване на БАН за последствията от демографската криза показва, че образованите млади хора искат преди всичко да получават добри доходи и да имат висока покупателната способност. Освен това те обръщат голямо внимание на възможностите за кариерно развитие и за повишаване на квалификацията и професионалните компетенции. Младите професионалисти държат да се чува думата им.

В сравнение с по-възрастните трудещи се за тях обратната връзка с преките началници и с ръководството на фирмата или институцията играе много по-важна роля. Младите търсят по-настойчиво и правата си при неспазване на трудовото и социално-осигурителното законодателство. Понастоящем близо половината от големите и средните предприятия в България предлагат на младите работници и служители курсове за повишаване на квалификацията. Средно за Европейския съюз обаче този дял е около три четвърти.

През последните три години все повече добре квалифицирани млади българи се завръщат в страната, но въпреки това проблемът с изтичането на мозъци в такива ключови сфери като здравеопазването и инженерните специалности си остава нерешен. В това отношение твърде показателен е провалът на опита няколко средни училища с разширено изучаване на западни езици да бъдат преобразувани в професионални колежи, които да подготвят дефицитни кадри за българските работодатели.

Според шефа на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев бунтът на родителите е мотивиран от разпространените нагласи, че децата нямат бъдеще в родината си. „Професионалното образование не върви, защото родителите искат децата им да учат в езикови гимназии и да намерят поприще зад граница. В Техническия университет например дори няма обучение по хидравлика и пневматика, които са ключови специалности за българското машиностроене. Как като работодатели да насърчим кадърните младежи със стипендии, за да дойдат при нас, след като няма нито един студент в тези специалности?“, реторично пита Велев.

Много тревожно изглеждат и прогнозите за така наречения „коефициент на възрастова зависимост", тоест - колко пенсионери, деца и служители в публичния сектор издържа един човек, работещ в икономиката. В края на 2017 година на 10 пенсионери и деца до 15-годишна възраст са се падали 18 души в активна възраст, но част от тях работят в икономически непроизводителния обществен сектор или пък са безработни.

Тъжен факт е, че понастоящем 1,7 милиона заети в частния сектор осигуряват парите за пенсии на 2,2 милиона възрастни граждани, както и заплатите и социалните осигуровки на над половин милион заети в държавния и общинския сектор - управници, държавни и общински служители, учители, полицаи, военни и т.н.

През 2050: едва 50% от българите ще бъдат в трудоспособна възраст

Към средата на столетието, когато се очаква броят на българите в трудоспособна възраст да е намалял с 40%, това съотношение ще се влоши драматично, смятат експертите от Световната банка. До 2050 година се очаква една трета от населението на страната да бъде на възраст 65 и повече години, като едва 50% ще бъдат в трудоспособна възраст - в момента трудоспособни са 60% от българите. „Данъкът на застаряването“ ще отнема от икономическия растеж поне един процентен пункт годишно, сочи анализ на банката, разглеждащ икономическите последици от демографските тенденции в България.

Световната банка бие тревога и за още нещо: България е на първо място в Европа по дял на функционално неграмотните средношколци. В изследването „Пиза“ четирима от всеки десет български ученици на 15-годишна възраст са показали изключително ниски резултати в ключови области като четенето и елементарните аритметични операции. Подобен резултат означава, че завършващите гимназиално образование в България на практика са учили пет години по-малко от връстниците си в страни като Финландия и Естония, сочени като примери за качество на средното образование. А именно изследваните от „Пиза“ български поколения след броени години ще бъдат гръбнакът на работната сила, заета в националната икономика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво се учудвате щом пожарникар управлява държавата!
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инженера и програмиста , физика няма как да бъде функционално неграмотен.. Защото ще бъде безработен и дипломата няма да му помогне.. Това е добрия материал .. А от лекарите нищо не става .. важното имаш диплома може и в интернета да гледаш като пакистанските лекари в Лондон..
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Храни куче да те хапе , сещате се кои храним и издържаме да ни крадат и бият .Храни търтей да те управлява , за тези също се знае кои са .И за нас нищо друго не остава , само да работим и теглим хомота , и да мрем в болниците че не можем да си доплатим лечението .Лъжат ни , че ни мислят доброто , а всъщност мислят за тяхното добро и как да си докарват повече облаги и пари .
24
10
 
2
 
! Отговори
Да бях заспал преди 5 години
Всички хора, които се бъхтят, а не хленчат отдавна са легнали, за да започнат утре новият ден, за да градят, а по форумите само хленчене. А бе я се залавяйте за работа!Начетох се на врели не кипели. Да бях заспал преди това. Хленчене до безкрай. На тия дето им се струва, че заплатите им са малки да направят фирми и да дават зплати да ги видя. Е ба си народа, а държавата - това сме ние Бе.
23
0
 
4
 
! Отговори
M da преди 5 години
Ами учете
22
3
 
17
 
! Отговори
акуд преди 5 години
докато заплатите замръзват с тройна скорост на 600 лв. и луди няма да останат. а малцинствата ще изкупят на безценица бизнеса на срънзавите бг чорбаджии и ще им опрашват щерките
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПравоверен, не се радвай на чужд помен. Вие ще се избиете помежду, даже и нас "неверниците" да ни нямаше. Впрочем, стига си се правил на фес. Вече никой не ти иска османски данъци, вече няма нужда да си фес. Питай днк-то си.
20
3
 
3
 
! Отговори
До19 преди 5 години
Тези същите и тем подобни агенции предричаха ръст от 3.5% на Турция през 2017. А тя взема, че надмина всички държави в Г20 с 7.1% ръст на икономиката. Айде лека нощ.
19
1
 
23
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Когато в едно общество, най-важните хора , които заемат висши държавни функции и са от така наречения бизнес и политически елит и демонстрират с поведението си въпюища неграмотност, а образованите интелигентни хора са натикани в ъгъла и образованието и това да си грамотен не е приоритет и държавна политика, тогава това общество е прокълнато и дните му са преброени!!!Селенията и посредствеността лъха отвсякъде!!!Агент Матю Франсис!ЦРУ!!!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен---------------------------------------100 млн ама неграмотни.И кой ще ги лекува-пак ние.Ама не за 10 евро,ами за 1000 евро на преглед и 10 000 за операция.
17
0
 
7
 
! Отговори
Петко преди 5 години
Слагам скоро чертата на тая пародия.Правя на месец средно колкото в Германия, без да е мой собствен бизнес. Просто няма смисъл да се живее в тази траги-комедия.Продължавайте с байрЯците У Фейсбук...#сърцераздирателно
16
11
 
1
 
! Отговори
ТРЪМП преди 5 години
БГ-exit- сега и ВЕДНАГА паметник на тодор на мястото на някаква си уж св.софия мавзолея да се въстанови от този който го разруши ЛИЧНО белене без атомна централа един 30 дневен народен съд ЕС продължава политиката си на РОБОВЛАДЕЛСТВО. никога не сме били РОБИ ГОСПОДА С ЦЕННОСТИ
15
2
 
2
 
! Отговори
до 18 преди 5 години
От днес "Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" (Standard and Poor's) понижи вчера рейтинга на Турция по държавния дълг, като се позова на влошаване на дефицитите и на инфлацията.Това предаде Франс прес, цитирана от БТА.Оценката е намалена на "ВВ-/В" вместо "ВВ/В", със стабилна перспектива.Новината идва в разгара на подготовката за президентските избори в Турция.Държавният глава Реджеп Ердоган насрочи предсрочен вот на 24 юни с половин година по-рано от датата на редовния."
14
1
 
19
 
! Отговори
Р.Р. преди 5 години
НАРОДА ние вред прочут с НАЙ евтино заплащан труд.за туй пък шефа му харчи двойно на глава.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вторите по интелигентност са уникални в това сами да се ос-е-рат до шия и след това да се скарат "кой ми се из-ака в гащите".Уникално замотано племе.
12
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неграмотността дразни, но по-опасни са грамотните родомразци.DW за пример. Няма по-отровни текстописци от разни продажни професорки с къси косици и неясен пол.
11
2
 
35
 
! Отговори
Василев преди 5 години
За какво да се изпъва Стефчо от 7 б клас от провинциалната гимназия, като вижда, че на съседа Митко , баща му е бивша мутра и мошенник, и е местния дерибей на околията, и всички европоръчки минават през неговите фирми, а в частния хотел отсядат големците от столицата и партийните велможи!!!Или пък Мимито от 8 а клас, която има за пример леля Ани, която е била чалга певица и е забърсала бащата на Митко!!!Ами тя Мимито , ще гледа да забърше Митко, за какво да учи!!!Агент Нийл Гостър!ЦРУ!!!
10
0
 
26
 
! Отговори
?! преди 5 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
9
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един приятел на 37 г. му отказаха, че е стар. Ами как като няма млади или не искат да работят, отказват на по-старите или не им дават пари да се преквалифицират. Това с недостига на кадри е поредната лъжа и си намират евтини работници в Африка и Азия.
8
1
 
39
 
! Отговори
Перко Изперков преди 5 години
Пита се обаче: как тези хора да бъдат стимулирани, за да останат да работят и да създадат семейство в родината си?Сериозно????Никой не знае защо бягат младите???Ехеее ами те вече и годишните знаят!Докато работните заплати са масово 500-600-700лв макс нето и стигат само за кафета,обувки,телефон,кафета и газ за 25 годишния таралясник ще е така!