Биеш жената – законно! Домашното насилие не е престъпление!?

Радев: Полицията не реагира адекватно, нужни са законови промени
133
Биеш жената – законно! Домашното насилие не е престъпление!?
Снимка: Flickr

Полицията не успява да реагира адекватно на домашното насилие, защото то не е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.

Заради това МВР шефът Валентин Радев иска да бъде създаден регистър за случаите на домашно насилие и престъпления, основани на полов признак. Целта е подобряване на дейността по превенция и разкриване на тези деяния, обяснява той в писмен отговор на депутатски въпрос.

Още по темата

2432 заповеди за защита от домашно насилие са изпратени само през миналата година от районите съдилища в страната до полицията.

Най-много от тях - 351, са с в София. На второ място се нарежда Пловдив с 205 заповеди. Трето и четвърто място са заети от другите два големи града - Варна и Бургас – съответно 185 и 163. Следват Пловдивска област със 115, Стара Загора с 97, Плевен със 72 и Софийска област с 49 случая.

"Законът за защита от домашното насилие дава правото на пострадал да се обърне към съда за защита. Ако има данни за опасност за живота или здравето му, той може да се обърне и към органите на МВР", обяснява още МВР шефът.

Той допълва, че вътрешното министерство е изготвило предложение за подобряване ефикасността на полицейската дейност в областта на домашното насилие и насилие, основано на полов признак. То включва проект с няколко дейности като създаване на автоматизирана информационна система за противодействие и превенция на престъпления, основани на полов признак, и домашно насилие - тя ще включва и актовете на домашно насилие, които не представляват престъпление от общ характер, закупуване на хардуер за функциониране на базата данни и осигуряване на техническа поддръжка, изготвяне на алгоритъм за оценка на риска при случаи на домашно насилие и насилие, основано на пола, обучение на 200 полицаи, свързано с оценка на риска по случаи на домашно насилие, както и за справяне със случаи на домашно насилие.

Валентин Радев посочва и проблемите при прилагането на Закона за защита от домашно насилие от страна на МВР, които са свързани с липса на национален съвет, който да координира разработването и актуализирането на проекти на стратегии в областта на превенцията и противодействието на домашното насилие и насилието, основано на пола, и да следи и отчита изпълнението им, целево финансиране на дейности по превенция на домашното насилие, работещи неправителствени организации в малките градове в страната, кризисни центрове за настаняване на жени и деца - жертви на домашно насилие, програми за работа с насилниците, достатъчно обучени полицейски служители, специализирани служители за работа с жертви на домашно насилие, алгоритъм за изготвяне на оценка на риска,съдействие от страна на свидетели на актове на насилие, а в някои случаи и на самата жертва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
5
 
2
 
! Отговори
Херкулес преди 5 години
Няма следствие без причина! Извратенията на феминизма е минала всякаква граница, а убийствата на жени от мъжете ще се превърне в масово явление. Войната я обявиха жените, с просташката си мечта да са равни с мъжете, и сега ще си носят последствията. Не може козата да е равна на коня и да яде колкото него, че и да има право да го изгони от конюшнята за да се разположи там. Да пребиеш от бой нагла жена не трябва да е престъпление а похвално поведение за всеки мъж, уважаващ себе си и мъжката чест.
117
1
 
0
 
! Отговори
насилват дигитално преди 5 години
Дигитално насилените деца се познават отдалече.ИМА подпухнал вид.МАсовит е убиици ползват НЕЗАКОННИТЕ КОРУПЦИОННО ИНСталирани камери за опасни експерименти. Следят нарочно подадени отрови ,импланти и микрочипове в телата на децата /Тренират обсебване по малцинствени групи..Пробват с обемно обсебване с цел превръщане на деца в пасивни обратни..
116
0
 
0
 
! Отговори
насилват с камери преди 5 години
Няма спомени за домашно насилие в регионите където съм живял..Заради наглите крадци на власт ограбващи показно народа стотици хиляди семейства са разделени трайно..Има насилие в училища ясли и градини чрез видео педофилски камери.Увредените жестоко деца се познават перфектно.Педофили с е опитват д а им искривят съзнанието.Масови убиици ги обсебват чрез камери с цел убииства на учители и ученици..
115
3
 
0
 
! Отговори
Няма женени вече преди 5 години
НАгли престъпници на власт в София ликвидират ударно народа БЪлгарски след 1989 година.Първо избиха кравите,прасенцата,овцете,магаретата сега посегнаха на хората.. НА първо място сме по убииства в света чрез инсулти,инфаркти,рак..Държат човешките майки в училищата докато ги повредят тежко нелечимо..Милиони девойки не успяха да се задомят и да създадат семейство..НЯМА раждания на деца за бъдещето.
114
1
 
1
 
! Отговори
nelkagg преди 5 години
Саркастичното заглавие на статията дава повод за некомпетентни коментари и създава много грешно впечатление, освен това е несериозно. Бих искала да споделя статията, заради съдържанието ѝ, но няма да го направя, заради заглавието. Домашното насилие е много сериозен проблем, който засяга базови човешки права на стотици хиляди жени и децата им, защото всяко дете, чиято майка е жертва на насилие, също е жертва. Такива заглавия са неуместни при такъв глобален проблем. Моите уважения!
113
0
 
0
 
! Отговори
братя преди 5 години
Ето една област, с която с руснаците сме братя--да биеш жена си не е престъпление, а гордост и проява на мъжественост, когато алкохола не ти дава друга възможност и ти отнема мъжката сила....и това съчетано с любимите разговори за казармата, моята кола и колко жени съм таковал....
112
9
 
3
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Ето защо не само трябва незабавно да подпишем Истанбулската конвенция, но и да я допълним творчески с нещо наше. Например да бъде лишаван от родителски права права всеки родител, чиито дете след 1 година джендерско обучение все още е хетеросексуално. И детето да бъде предавано на двойка гейове ако е момче или на двойка лесбийки ако е момиче, за отглеждане. Хубавото е че за момчетата ще има ръководство написано от стария пърдел Сър Елтън Джон със заглавие "От хетеро до гей за три седмици"
111
3
 
4
 
! Отговори
АБВ преди 5 години
Както е казала една жена на приятелката си, по повод на тяхна позната(задето мъжът й я е биел често, често): - Един, два пъти в седмицата - може, ама чак пък всеки ден!!!
110
1
 
2
 
! Отговори
А СЕГА ДЕ??? преди 5 години
Ей, Санде! Ти руснак ли си? Защото само тях жените им ги бият!!!
109
1
 
10
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Една от най-красивите жени, които съм виждал ми е споделяла, че е била изнасилена на 17 години и забременяла. После се омъжила за насилника си. После и прави второ дете, като през цялото време е жертва на физически и психически тормоз. Бях толкова учуден, до немай къде. Питах я защо така. Ами аз съм от малко населено място и всеки познава всеки. Няма как бременна да е без мъж, няма и на кой да се оплачеш. Та всички ***, дето смятат насилието над жени за нещо естествено им пожелавам самота
108
4
 
10
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Според мен нищо не може да оправдае един мъж да посегне на жена.Нищо.Аз съм вече на възраст,тренерал съм 8-10 години джудо ,бил съм десантчик и въпреки всичко смятам ,че съпругата ми е по-силната от нас двамата,не във физически въпреки ,че и тя през последните години се увлече по вдигане на тежести, а като характер и дух.Има един разказ на Джек Лондон ,нарича се "Мъжеството на жената",винаги ме е трогвал до сълзи,признавам си го
107
7
 
2
 
! Отговори
Евролибераст преди 5 години
.....затова НЕЗАБАВНО да приемем Истамбулската конвенция!
106
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ вече има много прецеденти, където жената викат полицията, а арестуват нея, защото тя е агресивната. Напрактика напоследък други случаи няма. И няма да има, тъй като десетилетия наред много жени омаскариха мъжете си целенасочено. Било за отмъщение, било за да им отмъкнат имот, пари, обезщетение... И всичко това тръгна от феминизма. В момента няма мъж, който да има доверие на жена. И жените си носят последиците от това. Обявиха война на мъжете, сега си поемат последствията. Нямат шанс.
105
2
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
ми ако жена ми ме набие, това законно ли е?
104
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
жените особено преди развод обикновено съветвани от адвокат масово използват този закон в ущърб на мъжете.
103
0
 
6
 
! Отговори
до 105 преди 5 години
Точно така е
102
0
 
9
 
! Отговори
не е така преди 5 години
Причиняването на телесни повреди винаги е било престъпление по НК - леките са от частен характер, а средните и тежките - от общ характер /чл. 129 - 130 НК/. Освен това има мерки по Закона за домашното насилие - ако те са наложени и биячът не ги спазва, отново е престъпление!
101
1
 
3
 
! Отговори
xxx преди 5 години
До ФилософаТам е традиция, никой не се оплаква...
100
4
 
11
 
! Отговори
пернишката конвенция преди 5 години
Член първи пред винкела всички са равни Член втори ако създание от първия пол не бие редовно създание от втория пол то то е създание от третия пол
99
1
 
9
 
! Отговори
Философа преди 5 години
Странно... не виждам Перник.....