Когато ни казаха да напуснем България... Из спомените на малкия Цар

Сакскобургготски си спомня какъв баща е бил Борис III и за последния шамар на майка си
88
Когато ни казаха да напуснем България... Из спомените на малкия Цар
Снимка: kingsimeon.bg

"Те знаеха, че майка ми искаше да отиде в Египет, където бяха отседнали родителите й. И тогава ни предложиха един параход, който тръгваше от Варна, около двайсетина дни след като ни бяха съобщили, че трябва да напуснем България. Той минаваше през Одеса, после през Пролива и оттам направо за Египет. А другият беше 48 часа след съобщението - от Истанбул направо за Египет. И майка ми, като чу Одеса, също си зададе въпроса дали "случайно" няма да ни оставят там. И тогава каза: "Не, тръгваме вдругиден!".

Това си спомня днес 80-годишният Симеон Сакскобургготски за последните си часове на българска земя като петгодишен цар. За баща си цар Борис III, за смъртта му, за адютантите, за напускането на България и времето в емиграция, както и за това кой го е учил на "мъжките неща" царят разказва в интервю пред Дир.бг.

"Толкова много неща са ми се случили и толкова неща съм видял и преживял, че наистина е необикновен...", казва царят за живота си.

Той обяснява, че обстоятелствата и многото хора, с които е бил принуден да общува, са го научили на "мъжките неща" при липсата на баща.

"Пък и ролята на майка ми беше на майка, на царица, на цар, на шеф на семейството, на всичко. Така че от нея взех много", казва той.

Още по темата

Сакскобургготски си спомня, че майка му, царица Йоанна Савойска, е имала страхотна воля. "Беше много строга и взискателна. В същото време у нея имаше и една добрина, която дори не мога да опиша. Последният шамар, който ми зашлеви... Вече бях на повече от осемнайсет", разказва той. Царят си спомня, че плесницата е била провокирана от негов отговор и вероятно е била заслужена.

"Има неща в йерархията на семейството или във възрастта и уважението, които трябва да се спазват. И на нея й дойде в повече. Но аз съм го запомнил с благодарност, а не както се говори сега, че е имало някакво политическо некоректно поведение", казва царят с усмивка.

Той пази много далечен спомен за това как са живели четиримата – с баща му, майка му и сестра му – княгиня Мария-Луиза.

"То беше малко като време, защото баща ми беше толкова зает и го виждахме от време на време. Най-често вечер, когато се прибираше от кабинета си тук, във "Врана", спомня си Сакскобургготски.

Борис III се срещал с децата си вечер, когато не били заспали. В повечето случаи се връщал късно от кабинета си.
"Рисуваше понякога, за да ни забавлява - локомотив например. Или пък ни разпитваше какво сме правили през деня. Той нямаше време, за жалост. Пък и, знаете ли, по онова време възпитанието беше съвсем друго. Между поколенията нямаше тази близост, която имам сега с моите деца и внучета", казва днес царят.

Той си спомня и последните дни на баща си: "Ние знаехме, че той боледува. Помня дори, че отидохме и набрахме едни тинтяви от "Царска Бистрица", които да му изпратим. Помня също и леля ми Евдокия, която ни казваше, че слиза до София, защото баща ни бил много болен, но ще се оправи... И след това, когато дойде адютантът и се обърна към мен с "Ваше Величество", разбрах какво се е случило".

Сакскобургготски пази спомени от царските си задължения като петгодишен като например, че е трябвало да присъства на някои от срещите между възрастни дипломати.

"Но това ставаше още от най-ранната ми възраст. Може би от тригодишен са започнали да ме тренират. Затова казвам, че монархията е една добра гаранция за престолонаследника от малък да се дисциплинира в професионален план. Да бъде готов да наследи баща си", казва той.

Дали още го вълнува истината за смъртта на баща му и открил ли я е? "Като син - да. Не за друго. Но за жалост и до ден днешен няма нищо, което да е стопроцентово сигурно, доказано черно на бяло", казва той.

Сакскобургготски си спомня как Народният съд издава смъртна присъда на чичо му, регентът княз Кирил Преславски). Майка му е била пропита от опасения какво ще стане с децата й.

"Не забравяйте, че руската революция беше много по-близо в мисълта на всички, отколкото е сега. Тя с две малки деца, виждайки какво се случва, си имаше опасенията, горката, но никога не го показваше...", спомня си днес бившият премиер.

За годините в емиграция и как са оцелявали в тези трудни години Сакскобургготски казва: "Майка ми беше главата на семейството. Аз трябваше да ходя на училище и да си гледам работата".

Той бил средно добър ученик, но дисциплиниран. Първо учил в Египет, после в Испания. Едното училище било на английски, другото на френски.

А защо избрал военната академия? "Майка ми казваше, че едно момче, което не си е изкарало войниклъка... В него има нещо, което не е съвсем наред. И това беше начинът за още една допълнителна дисциплина. И по този начин отидох в Америка и беше безкрайно интересно. И там научих много", казва.

"О! Да не даваме примери с канцлера Меркел...", отвръща на въпроса дали политиката разкрива кой е мъж и кой не и допълва: Тук едва ли трябва да говорим за мъжки или не неща... Въпросът е да знаеш, да умееш, решенията да са добре преценени..."

На въпроса какво качество трябва да притежава истинският мъж, Сакскобургготски отговаря: "Това е много особен въпрос... Не съм се замислял никога. Но мисля, че трябва да има широко отворени очи, да слуша, да не се взима прекалено много присърце и да е готов да се учи. Аз самият съм на 81 почти и проявявам любопитство. Опитвам се да понауча нещо, доколкото ми разрешава паметта..."

А ако трябва да се ожени пак, дали ще бъде за същата жена? "Олеее, това е много опасен въпрос... политически некоректен", отвръща със смях царят и допълва: "И особено отговорът ми. Ами мисля, че щом като сме се понасяли 56 години... би било логично да съм рецидивист".

В разказа си царят се връща и в годините след падането на комунизма в България, когато той посреща български гости в дома си в Мандрид. "От 89-а започнаха толкова много хора да идват. Точно четири хиляди трийсет и двама или трийсет и шест души, не помня точно, съм приел на четири очи от 1989 до 2000 г.", спомня си той.
Сакскобургготски не отминава и темата за царските имоти.

"Много тежко, повярвайте ми. На стари години да ме мъчат по този начин за неща, които са изцяло ясни, но... за жалост това понякога са и вендети и други поведения, които няма да окачествя... Иначе защо през 98-а никой не възрази? Дори напротив. Изказаха се, че е историческа справедливост и т.н. И изведнъж към 2002, 2003, 2004 година започна всичко да става под въпрос...", казва той.


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
6
 
! Отговори
А СЕГА ДЕ??? преди 10 месеца
Симеон никога не е бил коронясан - така че не е цар. Ако твърди че е такъв, значи е САМО.ЗВА.НЕЦ!!!
79
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 10 месеца
Цар не е бил за щастие,дано никога и не бъде.
78
3
 
3
 
! Отговори
СатаНАТО преди 10 месеца
Оплюването на всичко българско е генерална линия на Москва - за да не остане българско самосъзнание у хората и да са готови да станат безгласни поданици на Путин.
Такива, в каквито превърнаха абхазците, осетинците, арменците и двукраките животни от ДНР и ЛНР.
77
6
 
2
 
! Отговори
POPI преди 10 месеца
e lochi i chernogledi xora.
tova e ZAR.tREBVA MALKO DA UVAGAVATE ORATA.
CHOVEKA E STRADAL I OCHTE STRADA ZA VLAST I AKO MOGE VSICHKO DA SI VZEME. BACHTINIA ..I VSE PAK AKO NE BECHE TOI NEMACHE DA SME V EVROPATA..
NEKA SI ZARUVA CHOVEKA..
76
0
 
2
 
! Отговори
ИДИОТ, преди 10 месеца
До ...тъжно...
ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ... ВЛАГАШ ЛИ ИСТИНСКИ СМИСЪЛ В ДУМАТА. КАК МОЖЕ ТЕЗИ ДОКАЗАЛИ СЕ ПИЯНДЕТА И К...И ДА СА ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА НА ЕДИН НАРОД? НИКОГА НЕ БИХ СТРАДАЛА ЗА ИЛИ ЗАРАДИ ТЯХ.
СМЕХОТВОРНО И НЕЛЕПО...
75
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За пореден път се убеждавам, че България си има идеална почва за развитие на Русофилство, Плебесцит и Простащина. Затова и една част от хората емигрират от БГ ,а не за пари...
74
7
 
6
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 10 месеца
Единственото спасение от културното и национално обезличаване на България е ВЪЗРАЖДАНЕ ЦАРСТВОТО НА БЪЛГАРИТЕ - т.е. конституционна монархия. По този начин ще се ЗАПАЗИМ КАТО НАРОД. За комунистите с гренясъл мозък, цирковете с избора за президент са любимата им забава, а Ламбо е техен кумир. Санкюлоти са и такива ще си умрат, нещастни. Като държава, която поне 2000 души в света могат да я изкупят до последния клозет, ние нямаме друга алтернатива за оцеляване, освен КОНСТИТУЦИОННА МОНАРХИЯ.
73
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Симеон Борисов Сакскобурготски НИКОГА не е коронясван (и няма да бъде) за цар на българите.Не ни занимавайте с житие,битие на мадридския крадец.
72
9
 
11
 
! Отговори
To6 преди 10 месеца
Как да коментирам изгонени от България, разрушители, с влакова композиция багажи и злато.
71
0
 
3
 
! Отговори
:D преди 10 месеца
До 74:
Знаеш ли какво е пунктуация?
Чувал(а) ли си за препинателни знаци?
Това са едни малки точици, чертички, чертички с опашчици (наричат се още запетайки), завити чертички с точка отдолу. Предполагам, че пълен и кратък член за теб имат единствено еротично значение!?
70
1
 
6
 
! Отговори
до Авторката преди 10 месеца
От къде открадна Текста не си го писала , тука само копирани Текстове от други сайтове
69
7
 
13
 
! Отговори
Груева преди 10 месеца
На кого е цар ,бе? Стига с тоя *** и лъжец.Нали нямаше претенции ,сега ни съди в Брюксел?Комарджия и непрокопсаник.На кого е цар ?Ние много отдавна сме република.
68
4
 
12
 
! Отговори
НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА преди 10 месеца
ЖИТИЕТО И БИТИЕТО НА ТОЗИ НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА ПРЕСТАНЕТЕ ДА НИ ГО ТИКАТЕ В ДНЕВНИЯ РЕД.ЧОВЕК КОЙТО СЪДИ РОДЕНАТА СИ СИ Е ЗАСЛУЖИЛ СЪДБАТА
67
8
 
5
 
! Отговори
Опазиха царя преди 10 месеца
От Москва 1947 година пристигат обсебени от масови убиици.След убииството на Георги Димитров започват тежки години з а БЪлгарския народ. НАказан тежко с репарации.
Жестоко са ударени БЪлгарските села с насилствена кооперация.Вълко Червенков след като взема власта успява да прогони обсебени от паразити съветски престъпници от София .
66
5
 
15
 
! Отговори
Тоя пък смешко преди 10 месеца
СМАЗВАНЕ на постигнатото до 1944 -
ВЕЛИКИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ - да, големи големите национални катастрофи, 90% селяни с ***, половината българи неграмотни, купонна система, София и други градове разрушени, България във война с Вбр, САЩ, СССР и Германия?!?и др. постижентия на "елита" с извинение..
65
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
През 2009-та казах, че ще плачем за Царя.

Така е, плачем още. Лошото е, че много българи изпомряха.
64
19
 
14
 
! Отговори
още преди 10 месеца
През 2009-та казах, че ще плачем за Царя. Изключително културен и възпитан държавник. Всъщност това е единствения Премиер на България, от когото никога не ме е било срам! Имаше грешки в управлението му, но не може да дойдеш от чужбина и да вземеш само чужди хора да управляват страната. Затова се довери и на тукашни, които го предадоха. А тези, които докара от чужбина, колкото и да бяха оплюти, се оказа, че са професионалисти, затова сега имаме нисък външен дълг, с който Боко се хвали.
63
8
 
20
 
! Отговори
Цезар преди 10 месеца
Да живее Републиката ! Вън монархо -кърлежите от България !
62
11
 
21
 
! Отговори
WHITE POWER преди 10 месеца
Всъщност 1944 година идват на власт едни миризливи горски плъхове... които само рушат. Избиват по интелигентните и спретнати от тях... Това е все едно хлебарки да ти нападат апартамента....
61
11
 
8
 
! Отговори
ЗАЩО към 2002, 2003, преди 10 месеца
2004...
Ваше Величество, вижте кои са президенти и премиери тогава..
А и няма вече СДС, Иван КОстов, които истински оценяват ОНОВА, което се е случило след 9.09.44г.СМАЗВАНЕ на постигнатото до 1944; интелигенция, средна класа.УНИЩОЖЕНИЕ.Заселване на градовете и хубавите къщи с хора от селата.ПО селата- кметове, които не могат да четат и пишат.
КПСС,БКП,КГБ, ДС- всевластни.(ВЖ.Северна КОрея.)