Хората с увреждания: Обречени сме на смърт, къде е държавата?

След като навършат 18 г. децата с увреждания са забравени от държавата
4 май 2018 14:00,
76


На 5 май ще бъде отбелязан Световният ден на правата на хората с увреждания. След протестите от изминалата седмица и срещи с депутати в парламента, майките на деца с увреждания няма да подминат датата. Те ще я отбележат с една различна инициатива, от която част стават и група от журналистическата гилдия у нас.

"Нашите деца са осъдени от държавата на смърт, за тях няма живот. Искаме децата ни да ги има и след нас. Ако аз умра преди него, детето ми ще го намерят умряло от глад и студ. Предпочитам 16-годишната ми дъщеря да почине преди мен, за да не се мъчи", каза в "България сутрин" майката на дете с увреждане Вера Иванова.

Още по темата

Според нея след всеки протест на хората с увреждания се провеждат срещи с депутатите, но те сякаш за пръв път чуват исканията им.

"Моята дъщеря е почти на 17 години, след това ще навърши 18. Тя остава с пенсия от 235 лв., с която трябва да гледам и нея, и себе си. Аз самата се чувствам човек с увреждане, аз живея нейния живот", подчерта още Иванова.

По думите ѝ, навършвайки 18 години, децата с увреждания остава в нищото, не могат да се развиват в обществото, не могат да учат или работят.

Валентина Христова е майка на 22-годишно момче с увреждания.

"Не ме интересува коя партия ще внесе закона, коя партия ще се възползва от нас. За жалост без партии няма как да стане. Тениските, които носим, не са скандални, защото казват истината. Фактът, че БСП и ГЕРБ седнаха на една маса е добър знак", отбеляза Христова пред Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че след като навършат 18 години, хората с увреждания ги причисляват към пенсионерите, а не ги зачитат за млади хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата е Тиква и Тиквата е държавата. Тиквите са заети с ограбването на възможно всичко което може да се ограби.
58
2
 
10
 
! Отговори
ex преди 5 години
Ама то и здравите са обречени на смърт!Никой няма да остане!Въпроса е,че бедните *** всеки ден,а богатите веднъж!!!
57
2
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Човек и добре да живее опира до лекар...и това е краят!В България лекарите не могат и не искат да лекуват.Просто си чакат заплатата, защото тъпата система нито ги санкционира, нито ги стимулира да си вършат работата.
56
2
 
12
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
До Анонимен""Гарантирано от ГЕРБ - хората мизерстват и *** като мухи, а премиерът се разплаква и продължава да краде""То и крокодила рони сълзи докато изяжда плячката си и те са добили популярност като "крокодилски сълзи".Днес беше поредния водевил,който се наблюдаваше в нар.събрание.Няма отказване от захапаното,"кръв повръщат ,но не го връщат"-жалки са , ако онези от периода 1941-1944 са били като днешните ,ами тогава защо толкова малко са разстреляни
55
4
 
3
 
! Отговори
AZ22 преди 5 години
Тея откриха топлата вода. Живота е смъртоносно заболяване, предавано по полов път.
54
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гарантирано от ГЕРБ - хората мизерстват и *** като мухи, а премиерът се разплаква и продължава да краде ...
53
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сами дадохте Държвата в ръцете на Мафията.Сега ще си плащате сметката.
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато оригиналът на восъчната фигура се махне, тогава ще си върнем държавата! Само се питам защо не казват къде му е фитила!
51
0
 
12
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Просто няма такава държава наречена България , по-скоро това е администрирана територия , като администраторите може да са всички други,а така нареченото правителство просто е посредник свеждащ чуждите нареждания /по-скоро заповеди/ ,на аборигенскто население.Колкото до болнити ,както и пенсионерите ,ами те са вредни за територията и е желателно тяхната бройка да се редуцира.Просто наблюдаваме демократичен ,неолиберализъм европейска "солидарност" в действие
50
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората с увреждане само искали... Да в нашето семейство брат ми е такъв, но това не попречи на родителите ми да ходят на работа, а не да чакат на пенсия и добавка за асистент, е имахме и късмет баба да живее до нас :) Проблема е, че за 30-те му години никой не се опита да го научи на занят и да го изпрати в защитено предприятие. Държавата дава една ресорна учителка и после пенсия, и принуждава тези хора да живеят така, без въможност за каквото и да е развитие. Така че вината е 100 в държавата.
49
7
 
10
 
! Отговори
Не къде е държавата преди 5 години
А къде е Ти ква та?
48
11
 
10
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
що корнелия и мишо двете ракии на гладно не питаха къде е държавата като прибираха пари от граждански комитети по изборите? 200к на комитет, колко инвалидни колички, специализирани линейки и превоз за болни на диализа са?
47
10
 
7
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
всички сме обречени на смърт. но това не попречи на синдикалните лидери да изкарат на протест диабетиците. или може би са им били осигурили закуски според диетата? за пореден път се прави помен с чужда пита. ами, изненада. в аптеките и нормалните болници няма да искат тениски и гражданска позиция във фейса. само че, ние сме царе на даването на акъл, а като се опре до действия е "другаре, дайте да дадеме"
46
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
защо не мислите с главите си когато отивате на избори а сега ревете кои ще випомогне не искат да си намалят заплатите и отпуските
45
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук е държавата. За да ви погребе.
44
1
 
23
 
! Отговори
куката преди 5 години
А вие какво очаквате от калъфи, които не желаят да разговарят с вас защото не искат и защото няма какво повече да ви излъжат! Цял ден вчера искат оставката на някакъв, които даже не разбрал кой и за какво го търси! Днес цял ден за заплати ревът, малко им били тези пари щели да започнат да крадат, ами че те го правят ежедневно, ежечасно, ежеминутно! Министър със 7-8 години в политиката строи къща за 3 милки, вуйча му на 70 и кусур години се вкопчил в министерското кресло, с кран не можеш да го по
43
20
 
7
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Хората с увреждания: Обречени сме на смърт, къде е държавата?Изберете си някоя в западна Европа...Нова Зеландия....и т.н.На комунистите препоръчвам Северна Корея
42
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата плаща милион долара за самолети до Бразилия и Турция, но в бюджета няма хиляди лева за лечение на Теодора.
41
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ СА ПОСЛЕДНИТЕ ДУМИ КОЯТО МАЙКАТА С ДЕТЕТО КАЗА ПРЕДИ ДА СЕ МАХНЕ ОТ БЪЛГАРИЯ ???НИТО ЕДНА НАЦИОНАЛНА ПРОДАЖНА КОРУМПИРАНА И СТРАХЛИВА МЕДИЯ НЕ ГО ИЗЛЪЧИ.ПОЗОР ПОЗОР И СРАМ!!! ЗА ТАКИВА ДЪРЖАВНИЦИ И ТЕХНИТЕ ПОСЛУШНИ МЕДИЙ.
40
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комун-яги, Бойко ще управлява поне още три мандата.Свиквайте. Той е любимецът на всички бългтари и на цяла Европа.Винаги печели със сразяващо мнозинство.