Рекордно! Българите забогатели с 6,1 млрд. за година

Допълнителен доход идва от ръста на заплатите и на заетостта
4 май 2018 07:00, Елка Василева
188
Рекордно! Българите забогатели с 6,1 млрд. за година
Снимка: архив, Reuters

Финансовото богатство на домакинствата в България нараства с 6,1 млрд. лева през 2017 г. – най-много от 2007 г. година насам, като достига 77,2 млрд. лева. Данните са от доклада за първо тримесечие на 2018 г. на “Индъстри Уоч”.

Забогатяването се дължи на няколко фактора – от една страна ръстът на заетостта – с 4,4% средногодишно и на средната заплата – с 10%, създават 5,1 млрд. лева допълнителен доход за заетите българи през 2017 г.

Все повече хора намират реализация на европейския трудов пазар. По този начин емигрантските пари възлизат на 1,953 млрд. евро през 2017 г., нараствайки с 30% за година, пише "Труд".

Лихвите по депозитите вече не са значим източник на финансово богатство, добавяйки 183 млн. лева към годишните домакински бюджети, посочват от "Индъстри Уоч".

Според тях българите стават все по-оптимистични и харчат повече, както за краткотрайни, така и за дълготрайни стоки. За целта все повече хора са склонни да теглят кредит, като около една четвърт от допълнителното потребление през изминалата година е финансирано именно чрез потребителски заем. Все още обаче кредитната експанзия изглежда умерена спрямо бума през преди кризата.

Жилищното богатство на българите също расте – с 8,1 млрд. евро за година. Причината обаче е основно поскъпването на имотите в страната.

Цените на жилищата се увеличават общо с 8,2% през 2017 г., като поскъпване има в 24 от 28 области, посочват от “Индъстри Уоч”. Според темпа на увеличение на цените през 2017 г. България изостава в ЕС единствено от Ирландия, Португалия, Словения, Холандия и Чехия, но е значително пред Румъния.

Цените на храните и суровините също се покачват у нас, което ускорява инфлацията до 2,2% средно за последните 12 месеца до март 2018 г. Това се отразява както на домакинствата, така и на фирмите и правителството. Ускоряването на инфлацията при равни други условия ограничава покупателната способност на доходите и спестяванията и насърчава потреблението. Повишаването на инфлацията обикновено означава по-високи приходи за производителите и търговците и по-лесно обслужване на техните задължения към кредитори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай 100янАз си донесох тапети и пердета от Германия.Взех ги от една баба, която живее сама и не й трябват.Тъкмо ги сменяше и ми ги даде.И пощенска кутия си донесох и входна врата с брава и ключ.
120
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 126Не са опорки и не са стари. Масово носят от чужбина хладилници, ТВ, кафемашини, бойлери, микровълнови печки, посуда, даже врати, ПВЦ, ламинат, дивани, всичките УПОТРЕБЯВАНИ, но по- запазени от 30-40-годишните им вещи. Защото тук могат да си купят ново само на КРЕДИТ.Колкото и пропаганда да леете, че сме добре- не сме добре.
119
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай 100янИ не само това, обикалят по къщите и събират кошчета за *** и тоалетни чинии да си ги донесат в България.Оня ден комшията си донесе вана от германия с автобуса.Много е хубава !
118
1
 
17
 
! Отговори
аник преди 5 години
Може и да е така но ние знаем точно при кой са отишли.Не е нужно да ги цитират.Тези които имат по 5-6 апартамента и няколко къщи като прогимназии.
117
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Крадат милиардиНе милиарди - иляди, иляди!Викаш откраднали 23 милиарда, а бюджета е 24.При БВП 100 милиарда и износ 52 от къде ги събраха 47 милиарда ?Чакам да ми отговориш!
116
1
 
13
 
! Отговори
ретро преди 5 години
"...Рекордно! Българите забогатели с 6,1 млрд. за година..."..хехе..ами напишете им имената на тия българи забогателите..щото те са не повече от 10-тина..
115
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай 100янСамо хладилник и ТВ да беше. Масово обикалят от къща на къща и търсят някой, който прави ремонт и го молят да им даде старата си дограма и ламинат, за да си ги донесат в Бг и да ремонтират старото си жилище.
114
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Партията на суджуците изпревари по размер на откраднатото даже и Сините от СДС и люспите им, които в първите 12 години на демокрация и пазарна икономика изглеждаха недостижими.
113
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай 100янДа не говорим за 8-10 годишните таралясници изхвърлени от Европееца на които ние им се радваме все едно са чисто нови!Мхм, да не говорим, че ако говорим хич няма да ти стане приятно след глупостите, които пишеш.Я отвори мобилето и виж колко струва един 8 гдишен Мерцедес, Ауди, БМВ, Хонда, Фолксваген и т.н. Все са около 20 000лв.Как умиращия от глад народ, който се моли за стари хладилници купува такива коли?И кой купува стари хладилници вече бе алоо ?Опорките се изтъркаха ей!
112
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 123Партията на милионерите е БСП, да говориш за банкянския суджук е меко казано смешно.Той още 100 години да управлява няма да настигне червените милионери по крадене.
111
4
 
11
 
! Отговори
Бай 100ян преди 5 години
Толкова сме "Богати" че звъним по къщите из улиците в Германия и учтиво молим живущите ако имат някой стар Хладилник ,Пералня и Телевизор за изхвърляне да ни го дадат за да може да го поправим и продадем в България!Да не говорим за 8-10 годишните таралясници изхвърлени от Европееца на които ние им се радваме все едно са чисто нови!
110
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами може и така да е.Само че тези 6 милиарда са в смветките на максимум десетина човека во главе с банкянския суджук.А точно статии като тази доказват,че българските средства за масова дезинформация са доста надценени с това 111-то място.
109
1
 
16
 
! Отговори
42 преди 5 години
Нашите олигарси и политици са толкова безочливи, че си казват и колко пари са сложили в банките техните мекерета и назначени капиталисти. А това са откраднати от нашата мъка пари. Имало обществено мнение и съд у нас.
108
2
 
9
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 5 години
КАбинета Борисов ограби от народа около 23 000 000 000 за миналата година..Кипри се д а ограби повече тази година.Над 70 % от населението живее в крайна бедност. Няма доходи з а оцеляване. Добре са издържаните с ограбвани милиарди от народа и служителите на партиино подставени компании участващи в кражбите на милиарди.
107
0
 
20
 
! Отговори
внушения преди 5 години
Всички европейски статистически данни отчитат, че сме на дъното, а пропагандата в Бг разтръбява от високоговорителя, че сме забогатели с милиони!И това било от заплати! Ти да видиш!
106
2
 
24
 
! Отговори
Бедния българин преди 5 години
Толкова пари взимате , че младите се изнесоха в чужбина, тука остават връзкарите и плиткоумните. Толкова сте богати , че цяла Европа ви храни а отпадаците си, продава 2 ро и 3 то качество техника , за същите пари които те си взимат 1 во качество. Карате старите коли на европееца и викате на кола модел 2010 че е нова. Живеете в стари панелки защото ако дръпнете заем го плащате цял живот , че дори и децатави !! Здравеопазването не се коментира ,МВР то също- пълна 0.
105
1
 
17
 
! Отговори
внушения преди 5 години
При МРЗ 200Е за какво забогатяване говорят изобщо?!Докога ще ми промиват мозъците с внушения, че сме добре?
104
1
 
13
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
Както имаше един виц едно време: Партията прави всичко в името на човека - даже знаем кой човек.А сега - даже знаем кои българи...
103
1
 
16
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
77,2 млрд.лв делено на 7 млн души .Излиза че Богатство на всеки Българин е средно 11028 лв.Под богатство аз разбирам всякакви активи ,движима и недвижима собственост ,финансови активи и инструменти.Като ни свалиш и дрехите от гърба излиза че имаме средно по 5600 Евро което представляват 2 нормални работни заплати на запад! Или сметката е много объркана или сме най-бедни в цял свят!
102
3
 
2
 
! Отговори
фен на Корни преди 5 години
Взимат пари, ама са някакви смотани телефонистчета. Никой не плаща на партийни секретари и на ударници на труда като мене