Сестрите Миладинови със спомени за фолклора и Братя Миладинови

"Фамилно" гостува при потомките на възрожденците
5 май 2018 07:45,
9

Семейното предаване на телевизия Bulgaria ON AIR "Фамилно" гостува в дома на сестрите Милка и Елисавета Миладинови, потомки на братята Димитър и Константин Милдинови.

Двете дами разказват семейни истории за известните наши просветители и фолклористи. 

През 1861 г. излиза техният знаков за българското възраждане труд "Български народни песни". В него те събират и систематизират стотици образци на българския песенен фолклор. 

Обявен за "царски душманин", Димитър Миладинов е арестуван и отведен в Цариград. Не след дълго там е затворен и неговият брат Константин, като и двамата са набедени от гръцките фанариоти. 

Димитър и Константин умират от тиф в цариградските тъмници през 1862 г. 

Сестрите Милка и Елисавета Миладинови показват на Деляна Маринова семейни снимки и антикварни издания на сборника "Български народни песни". 

Повече можете да чуете в предаването "Фамилно" - тази събота от 10.30 ч. по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стари лаври и пачаври! Ако братята бяха съвременици щяха просто да се самоубият!
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2 Това просто,не е вярно.Самите братя,като са издали своя сбирник,са написали на корицата"Български народни песни собрани одъ братя Миладиновци Димитря и Константина.Въ Загреб въ книгопечатница-та на А.Якича.1861.".Набий си го втъпата глава.Сигурно симиризлив руски ***,който иска да скара балканските народи.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен3 Жалко,че има невежиглупендери,които не знаят значението на делото,на братя Миладинови,за българската култура и за тази на балканските народи.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега ще трябва да ходя да ми леят куршум след този репортаж... Братя Миладинови са далеч в историята, а тези лелки плашат...
2
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Братя Миладинови са македонци, а сборника с песни е сборник от само македонски песни.Няма *** добружански, тракийски . Българите са крадци на македонската култура .
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички се изкарват "потомци" на някой, а те какво са направили? С цялото ми уважение - спомних си един филм - "Призраци в блока" - супер беше!