Толкова археология, как да я опазим: Магистралата с въже да вържем?

Премиерът инспектира разкопките край Благоевград
5 май 2018 17:32,
150

Толкова много археология изкарахме, че се чудим как да я опазим и развием. Това каза премиерът Бойко Борисов, след като инспектира участъка от автомагистрала "Струма" при откритите останки от древно селище до село Покровник.

"Вариант е да вържем магистралата с въжета, да виси, но не може. Ще търсим вариант или отдолу да обикаля някъде, но ако и там попаднем на същото, какво правим?", попита премиерът Борисов.

Още по темата

"Те казват, че знаят от 70-те години, че тук има селище. Трактористите са си орали нивите и комунистите изобщо не ги интересувало за такова нещо. Не са правили магистрала", допълни още той.

Премиерът уточни, че до този момент близо 3,1 млн. лева са дадени за осъществяването на археологическите разкопки.

"Това струва пари на данъкоплатеца, за да го има като ценност. Във всички случи ще се дават пари, въпросът е да намерим по-евтин вариант", каза премиерът.

"Ако минем отдолу – ново отчуждаване. Тук сме дали вече над 20 млн. лева за отчуждителни процедури. Ако можех да я нарисувам с флумастер, ще седна и ще нарисувам, но когато се строи, се пуши. Карат се камиони", коментира още той.

"Ще търсим решение, с което да запазим археологията, както направихме навсякъде в България. Един месец съм дал срок на археолози и инженери. Ако трябва да местим магистралата ще видим колко струва, ако трябва наново да отчуждаваме", смята премиерът Борисов.

"Искаме да направим магистрала "Струма", както и да запазим "Скаптопара", археолозите и инженерите да ми дадат решение", заяви премиерът.

На обекта присъстваха десетки протестиращи граждани, искащи запазване на археологическите разкопки. Министър-председателят разговаря с тях.

Мъж се обърна към Борисов като заяви, че на референдум хората са гласували "за" запазване на разкопките и попита какво следва. Премиерът заяви пред протестиращите: "Спираме магистралата и отиваме да строим нагоре на север. Какво да направим друго? Искаме да направим магистрала. От 1973 г. знаят, че има разкопки тук. Защо не протестирахте тогава? Защо не е направено? Знаете ли колко археология сме направили по страната? Искам да го направим като хората, затова търсим решение как да го направим", допълни Бойко Борисов.

Той обясни, че са налети милиони в Благоевград, при което протестиращите заявиха, че са благодарни и оценяват свършеното.

"Ние не по-малко от вас искаме това да се запази. Искам археолозите и инженерите да ми дадат решение. В пожарната едно време не сме учили как да местим магистрали", поясни Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голямо умуване.Може и подземен тунел да направят,какъв е проблема?
56
18
 
2
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
4 мандат!Да ЖИВЕЙ!
55
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Терминал 2 е индивидуализъм. Родовите ценности предполагат други действия. Най- лесно е да бягаш.
54
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупци, без култура и история не сме с нищо по- различни от ред нек селяците в тексас и братушките в землянките. Децата ви дрОсат ли в студентски? Харчат ли последните си пари за глупости? Отнасят ли се добре с вас? Зависи как, с какво и в какво сте ги възпитали. Възпитанието определя мирогледа им. Но за съжаление, добри хора останаха само в селата. В София - рядкост. Най- важното дело на Левски е било да превъзпита скотове като вас в родолюбие. А делото му е започнато от Раковски.
53
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разтривай Бойче кирливите червени вратове на каскетите и фесовете.
52
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бабо Меркел и бабо Мей, молим да си вземете при вас този "гений", който обича да се снима, подмазва и говори, и му направете собствена комедийна продукция в Брюксел. Много от неговите сериали изгледахме вече и се уморихме.
51
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво са ни магистрали, нека пазим римските каманаци, ние и през терминал 2 можем да се изнесем! Ще идваме тук само за туризъм.
50
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една година след строежа и хората пак ще пропищят. Саниране, улици, магистрали - срок на годност една година, след това ремонт на ремонта до безкрай....
49
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сам си е постнал снимката.Дори не е изчакал някоя медия да му се помаже.Демек-вижте ме-мисля,умувам,мъдрувам и ръся мозък наляво и надясно,докато вие си почивате и мързелувате.Ауууу,какъв работохолик.Прелива от пусто в празно,важното е да разбере къде ще е по-голяма далаверата.Казвам ви веднага:ще жертва археологията в полза на магистралата.
48
3
 
8
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До Аман.България е уникална страна, защото цялата е под древни руини. В които и село да отидеш, където и да копнеш, излиза. Затова бях категорично против ЕС-малоумщините, да се прокарват магистрали, по цялото протежение на страната, защото неминуемо, това води до унищожение на древното минало. По времето на социализма и градското строителство е било същата работа - десетки праисторически селища са унищожени при строене на панелни блокове, хлебозаводи и други сгради.
47
23
 
4
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Пак се чува комунистическо грухтене. Генерале, размажи ги.
46
22
 
4
 
! Отговори
§§§666 преди 5 години
Бацето ви говори, за да горазберете, но май нищо не са разбрали някои. Ами викайте Марешки и Нинова да управляват. Сидеров ще носи знамето, а Радев ще готви руски борш.
45
1
 
16
 
! Отговори
Даола преди 5 години
Абе *** -вижте как гърците как строят магистрали край археологическите си разкопки - правят ги достъпни и местата привлекателни за туристи.Пример - магистралата от граничен пункт Илинден на юг към Аспровалта, от източната страна пътят заобикаля разкопки и т.н.
44
3
 
23
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Оди си в пожарната не се занимавай с глупости
43
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста голям древен град, има даже повече какво да се види от древна Сердика. Колко пари дадоха на Вежди Рашидов, за да прави бутафорни стени в центъра на София и да ги пробутват на наивни туристи за останки от Сердика... Тук поне всичко е автентично и на голяма площ, може да стане туристическа дестинация. Грехота е да се заринат тези останки!
42
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Онази магистрала как влиза в стадиона... Гербаджии са неповторими по глупави решения и некачествени проекти....
41
3
 
17
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Целият проблем, на тази велика и древна страна е, че Тиквата е неин министър-председател вече 8 години. През тези 8 години, магистралите на Борисов прегазиха, велики праисторически градове, като този край Ябълково и Айтос, за да може малоумният му електорат да кара западните си возила и да се трепе! Вие сте, малоуми, дами и господа, Борисови гласоподаватели! Какво да кажем и за праисторическите градове по река Струма? За нас те са по-важни от ония в Мала Азия!
40
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В пожарната едно време не сме учили как да местим магистрали"A! Чудесно! Ама са ви учили как да крадете и да лъжете?
39
3
 
30
 
! Отговори
Чикия преди 5 години
2ма генерали. Единият пилот на Миг 29 с генерал-щабна академия, първенец на випуск от Военно училище, клас-клалификация от унивеситет в САЩ. Другият с една книга прочетена в живота си, което си и личи и от начинът на изразяване. А познайте сега що България е последна дупка на кавала. Май не е много трудно.
38
17
 
5
 
! Отговори
Аман. преди 5 години
В България едва ли не всички руини са "ценни археологически находки".Вместо да пречат на прогреса, тия археолози да ходят да копаят на други място. Има стотици римски и тракийкси селища които иманярите ги разграбват вече 25г и на никой не му пука. Изнесоха в чужбина РЕАЛНИ находки и злато за милиони.А тия *** археолози сега точно под магистралата копат. Да ходят на друго място. Не може цяла българия със тях да се съобразява.