Толкова археология, как да я опазим: Магистралата с въже да вържем?

Премиерът инспектира разкопките край Благоевград
5 май 2018 17:32,
150

Толкова много археология изкарахме, че се чудим как да я опазим и развием. Това каза премиерът Бойко Борисов, след като инспектира участъка от автомагистрала "Струма" при откритите останки от древно селище до село Покровник.

"Вариант е да вържем магистралата с въжета, да виси, но не може. Ще търсим вариант или отдолу да обикаля някъде, но ако и там попаднем на същото, какво правим?", попита премиерът Борисов.

Още по темата

"Те казват, че знаят от 70-те години, че тук има селище. Трактористите са си орали нивите и комунистите изобщо не ги интересувало за такова нещо. Не са правили магистрала", допълни още той.

Премиерът уточни, че до този момент близо 3,1 млн. лева са дадени за осъществяването на археологическите разкопки.

"Това струва пари на данъкоплатеца, за да го има като ценност. Във всички случи ще се дават пари, въпросът е да намерим по-евтин вариант", каза премиерът.

"Ако минем отдолу – ново отчуждаване. Тук сме дали вече над 20 млн. лева за отчуждителни процедури. Ако можех да я нарисувам с флумастер, ще седна и ще нарисувам, но когато се строи, се пуши. Карат се камиони", коментира още той.

"Ще търсим решение, с което да запазим археологията, както направихме навсякъде в България. Един месец съм дал срок на археолози и инженери. Ако трябва да местим магистралата ще видим колко струва, ако трябва наново да отчуждаваме", смята премиерът Борисов.

"Искаме да направим магистрала "Струма", както и да запазим "Скаптопара", археолозите и инженерите да ми дадат решение", заяви премиерът.

На обекта присъстваха десетки протестиращи граждани, искащи запазване на археологическите разкопки. Министър-председателят разговаря с тях.

Мъж се обърна към Борисов като заяви, че на референдум хората са гласували "за" запазване на разкопките и попита какво следва. Премиерът заяви пред протестиращите: "Спираме магистралата и отиваме да строим нагоре на север. Какво да направим друго? Искаме да направим магистрала. От 1973 г. знаят, че има разкопки тук. Защо не протестирахте тогава? Защо не е направено? Знаете ли колко археология сме направили по страната? Искам да го направим като хората, затова търсим решение как да го направим", допълни Бойко Борисов.

Той обясни, че са налети милиони в Благоевград, при което протестиращите заявиха, че са благодарни и оценяват свършеното.

"Ние не по-малко от вас искаме това да се запази. Искам археолозите и инженерите да ми дадат решение. В пожарната едно време не сме учили как да местим магистрали", поясни Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бая се е освинчил нереза от Банкя, голямо преяждане с народна пара и еврофондове.
36
2
 
23
 
! Отговори
бай х преди 5 години
В пожарната едно време не сме учили как да местим магистрали ... баце пусни по нешанъл географик от 19,00 да видиш как катайците строят магистрали
35
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По- добре това въже го сложи на врата си и го стегни здраво, крадлив нагъл, гнусен, продажен суджук.
34
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пирамиди, фараони и магистрали за милиони.
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако изказването на Камерън от преди няколко години е истина, то наистина магистралите служат единствено от къде младите да избягат.
32
2
 
20
 
! Отговори
Луи преди 5 години
Кралят "Слънце" пак ръси мозъци
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ще бъде осмото чудо на света. :)
30
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селяните като толкова са им милни тези останки(без голямо значение) - да дарят земята , но явно някой се подготвя да продаде на баба си чукарите за мнооого пари. Прав е Борисов вече'са дали милиони, затова тези през които ниви няма да мине пътя, да върнат парите , да си вземат нивите обратно , за да се обезщетят новозасегнатите.
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак "мисли", пак "твори". ...
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Канафки няма да има, направо катастрофиралите ще падат долу да не пречат на движението. :)
27
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знаех, че освен всичко друго, е бил инженер и археолог. :)
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
еми висяща много ясно ще може да се гепи повече
25
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То по земята след година са като кратери магистралите му, представям си, ако висят какви бедствия и катастрофи ще са. . ..
24
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-накрая Еднокнижника взе да вдява какво е туй археология и то на 2000 години. Направете НАДЛЕЗ ,бе.Така ще се запази античния град и трасето няма да се измества.
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези "бисери" пак, които капят от устата на Борисов заместват няколко комедийни сериала. :)) Страхотни проекти е замислил пак. :)Прав е само, че културното наследство трябва да се пази!
22
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората много надценяват тези римски останки, в София има много такива и няма почти никакви хора около тях да ги разглеждат. Какво остава за някакво забутано село.
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До #14:Изглежда ти смешно,но единственото най-разумно решение е в този участък,магистралата да бъде като въжен мост,подобно на моста над Босфора.А ако мислиш,че това е трудно,*** до Япония и виж,как повечето пътища,са построени над покривите на къщите в населените места.А може да се разходиш до Варна и разгледаш Аспаруховия мост как е построен и над колко сгради минава.
20
1
 
7
 
! Отговори
Член преди 5 години
Намерили кръст и светена вода от 300 години преди Христа...Асфалт много, археология малко... :)
19
2
 
15
 
! Отговори
Агромах преди 5 години
А след това наближава култовият за Борисов град и той е неговото име е СИМИТЛИ той за това бърза
18
2
 
10
 
! Отговори
Йода преди 5 години
дали 20 милиона, а колко давате за гьола в Белене, Цанков камик и Южен паток?И да сте дали, никои няма да ги изнесе тези земи... друго се изнася