Толкова археология, как да я опазим: Магистралата с въже да вържем?

Премиерът инспектира разкопките край Благоевград
5 май 2018 17:32,
150

Толкова много археология изкарахме, че се чудим как да я опазим и развием. Това каза премиерът Бойко Борисов, след като инспектира участъка от автомагистрала "Струма" при откритите останки от древно селище до село Покровник.

"Вариант е да вържем магистралата с въжета, да виси, но не може. Ще търсим вариант или отдолу да обикаля някъде, но ако и там попаднем на същото, какво правим?", попита премиерът Борисов.

Още по темата

"Те казват, че знаят от 70-те години, че тук има селище. Трактористите са си орали нивите и комунистите изобщо не ги интересувало за такова нещо. Не са правили магистрала", допълни още той.

Премиерът уточни, че до този момент близо 3,1 млн. лева са дадени за осъществяването на археологическите разкопки.

"Това струва пари на данъкоплатеца, за да го има като ценност. Във всички случи ще се дават пари, въпросът е да намерим по-евтин вариант", каза премиерът.

"Ако минем отдолу – ново отчуждаване. Тук сме дали вече над 20 млн. лева за отчуждителни процедури. Ако можех да я нарисувам с флумастер, ще седна и ще нарисувам, но когато се строи, се пуши. Карат се камиони", коментира още той.

"Ще търсим решение, с което да запазим археологията, както направихме навсякъде в България. Един месец съм дал срок на археолози и инженери. Ако трябва да местим магистралата ще видим колко струва, ако трябва наново да отчуждаваме", смята премиерът Борисов.

"Искаме да направим магистрала "Струма", както и да запазим "Скаптопара", археолозите и инженерите да ми дадат решение", заяви премиерът.

На обекта присъстваха десетки протестиращи граждани, искащи запазване на археологическите разкопки. Министър-председателят разговаря с тях.

Мъж се обърна към Борисов като заяви, че на референдум хората са гласували "за" запазване на разкопките и попита какво следва. Премиерът заяви пред протестиращите: "Спираме магистралата и отиваме да строим нагоре на север. Какво да направим друго? Искаме да направим магистрала. От 1973 г. знаят, че има разкопки тук. Защо не протестирахте тогава? Защо не е направено? Знаете ли колко археология сме направили по страната? Искам да го направим като хората, затова търсим решение как да го направим", допълни Бойко Борисов.

Той обясни, че са налети милиони в Благоевград, при което протестиращите заявиха, че са благодарни и оценяват свършеното.

"Ние не по-малко от вас искаме това да се запази. Искам археолозите и инженерите да ми дадат решение. В пожарната едно време не сме учили как да местим магистрали", поясни Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със Римския окупационен материализъм и ухолен живот, започва унищожението на Балканите.
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Професорите както са я подкарали ще обявът и Спартак за "Македонец".
95
0
 
0
 
! Отговори
Mf преди 5 години
Axaxa ne bil uchil v pojarnata. To i za MP ne si uchil, ama kato iadesh ot banicata ne revesh...
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи ББ като е извън България го замества РР.
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
imitatora na Todor Jivkov mnooogo losh imitator sram i pozor ce ni upravlyava shut jalko za krasivata Balgaria
92
0
 
2
 
! Отговори
Оби-О-так Кеноби преди 5 години
Бойко ! Ти беше избраният ! Ти трябваше да дразниш сититв, а не да се присъединил към тях !!
91
2
 
5
 
! Отговори
zot преди 5 години
Тоз няма ли да спре да рИве що незнам си кой не бил свършил някаква работа.Държи сметка на тоз и на оня преди не знам колко години не бил напраил туй или онуи.Спри се ве, спри са ве. Стига рИва ами земи напрай нещо бе мързел непоръбен.Орева ортълъка че не му напраили държавата та той сега да лИжи и да ***.Мързел с мързела ти. Мазен Мазен Мазен Буда.
90
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Педя човек - лакът корем, машалла Суджук Паша, машалла.....
89
2
 
8
 
! Отговори
Webley revolver преди 5 години
Егати елементарната частица. В нормална държава само заради това кретеническо изказване трябваше да си даде оставката. Тъпук без аналог.
88
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей нагъл Суджук, свалиха го хората от джипките на горското, той пак се нахентрил да ги кара, в тая порнография, наречена България, всичко е ден до пладне.
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко, къде е ярмата?
86
6
 
25
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Яд го е че намериха антично селище! Толкова го е яд че чак се сърди. Спряха му магистралната...
85
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
браво боко ,засипвай тези камъни и сложи табела след 100 години наново ще ги откриват може тогава да са по богати наследниците ни.
84
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много кефи щедрото раздаване на акъли от всеки и оценки за премиера! Дали акълите на даващите ги са от вторите, които се знае, че са най-ценното нещо на българина!
83
7
 
10
 
! Отговори
дгд преди 5 години
абе археологията е наука бе, какво да я опазваме? ??!!
82
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До сс"Бойко голям си."---Е, защо не завърши изречението, де! "Бойко голям си т*кве*ик."
81
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се оправдава с некомпетентността на собствените си хора, само говори за това, колко голяма е твоята собствена такава.
80
8
 
40
 
! Отговори
Иван Тодоров преди 5 години
Господи! Как може толкова много глупости да изговори премиера?
79
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гладни мишкии имаше днес. Питат министър председателя : къде ще мине трасето ! Или пак казаха му: от куде да мине МАГИСТРАЛА ! Хахахахаххахах бахтиии простолюдието ...За такива проекти си има инженери ве смешкиии той ли ще решава как ще се строи магистрала . Некваа селянкаа там, ще дава акъл да минелаа магистралата през реката :))) Вие сериознили сте ве ....кво образование имате , че давате акъл на поляната за МАГИСТРАЛа.
78
19
 
12
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
До шматка. Ами свиквай да драйфаш, защото още дълго ще те управлява. Като те дразни просто не го слушай и гледай, сложи си на стената един плакат на *** по прашки и й се наслаждавай.