Жената на Боян Петров: Дано да е стигнал до лагер

Алпинистът, който на 10 април замина за Тибет, остава в неизвестност
Обновена: 7 май 2018 21:17 | 7 май 2018 21:10, Красимир Ангелов
34

Алпинистът Боян Петров, който на 10 април замина за Тибет, остава в неизвестност. Далеч от родината той атакува най-ниския от осемхилядниците Шиша Пангма. Никой не е виждал Петров през последните няколко дни.

Още по темата
Тази сутрин половинката му - Радослава Ненова, съобщи в пост във Facebook: "Боян със сигурност е направил опит да се качи на върха. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него. Спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре ще тръгнат да го търсят."

Участниците в експедицията в района на връх Шиша Пангма забелязвали липсата на Боян Петров на около 7500 м. надморска височина. Веднага след това са били изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта, на 7350 м надморска височина, при лагер 3 са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването.

"Посолствата на България в Пекин и Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят случая. Най-добрият вариант за Боян Петров е да е стигнал до друг лагер, където има храна и кислород. Утре организират евентуално спасителна акция, ако времето позволява. Към момента е доста лошо и никой не се наема да тръгне нагоре", каза пред Bulgaria ON AIR Радослава Ненова.

Връх Шиша Пангма е висок 8027 метра и се намира близо до границата с Непал. За последен път е атакуван от българи през пролетта на 1999 година. Боян Петров потегли за Хималаите преди месец с амбициозната цел за 5 месеца да изкачи общо 3 осемхилядника.

В телефонен разговор за "Денят ON AIR" аплинисът Дойчин Василев коментира, че няма как да бъде напълно оптимистично настроен, тъй като Боян Петров е в неизвестност вече от няколко дни. По думите му шансовете му са намалени.

"Ако той е в състояние при тази липса на време да слезе, той би го направил. Както бързо се изкачва, така и бързо слиза. След като не е слязъл навреме, значи има някакъв проблем, въпросът е какво се е случило. Да се надяваме все пак тази история да има щастлив край", допълни Дойчин Василев.

Според него самият връх не е технически труден, но от 7600 метра нагоре изкачването е рисково, защото няма удобен път до върха.

Вижте повече във видеото на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дано, ама надали. Прекалено дълго време без новини за него измина. Жената да се стяга да си гледа детето сама, няма място за самозалъгване.
23
0
 
10
 
! Отговори
123 преди 5 години
На тази жена дали и е писнало да с етревожи за мъжа си.
22
4
 
7
 
! Отговори
Нокиа преди 5 години
Важното е президента Радев да е добре.
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много самоуверен тръгна и мисля, че това е грешка. Както става винаги, подцениш ли обстоятелствата, губиш. При положение, че е диабетик, в тези условия е възможно кома или друго усложнение. Алпинизма е колективна дейност основно за да има взаимопомощ. Нека сме реалисти, толкова дни без подслон, храна и медикаменти, краят е един.
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не е емигрирал в атланта?да си алпинист е призвание за признание.
19
6
 
11
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 5 години
Надеждата е слаба, но да се надяваме да стане чудо и иншаллах да се завърне жив и здрав при семейството си!
18
3
 
23
 
! Отговори
Стършел преди 5 години
Само ДАНО да не стане като с Христо Проданов!
17
1
 
35
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
В бг първо съдим после искаме да знаем!нека да дойде повече информация какво кога икак точно се е случило с човека и тогава да вадим.изводи. Дано има късмет!!
16
3
 
41
 
! Отговори
Салам бей преди 5 години
В грешка си Османе, преди 150 години турция бе дваж пъти по-голяма а България въобще я нямаше. Днес българите са добре дошли навсякъде, с български паспорт можеш да посетиш над 150 държави, а вас продължават да ви държат прави до вратата. Май не ви е толкоз розаво. А за бройката ви какво да ти кажа, тя и нашата cвиня опраси 12 малки лани, ама като отраснаха всичките все cвине станаха. Та така.
15
6
 
25
 
! Отговори
До Осман преди 5 години
Баш най-големият ви "алпинист" се е чучнал на върха на властта, а вие само метани му правите. :} Айде, бърже засурквай цървулки и дим да те няма, че само замърсяваш пространството с писанията си. Вместо да видиш смелостта на Човека, ти си тръгнал да си вадиш вата от пъпа. А като толкова ти харесват "вашите" - марш при тях.
14
37
 
6
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Аз също съм алпиниз ,ама винаги имам резервен кислород и международен телефон.
13
4
 
41
 
! Отговори
Кривондел преди 5 години
Боян Петров е един от най-добрите в света. Дано да има късмет, молете се за него!
12
37
 
10
 
! Отговори
Осман преди 5 години
До Бахур ПашаНие нямаме известни алпинисти нашите алпинисти са скромни хора и не бият тъпaна *** обича да крещи булгаааар булгааар и ехото да кънти по чукарите. Турция стана огромна, а на *** дъжавата е на умирачка, кои са гейовете ти кажи ?
11
2
 
36
 
! Отговори
Бахур Паша преди 5 години
Османе сопри се бе. Турция, страна огромна а няма нито един известен алпинист. Недей се изказва по тия теми, виж прочети оная статия дето описват как мъжко с мъжко чуват мънинки. По-по твоята част е!
10
31
 
14
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Защо ми начаткахте толкова минуси бе неграмотници ? Ето ви нещо интересно през 1760 г швейцарският изследовател Орас Бенедикт дьо Сосюр обявава голяма награда за изкачване на Мон Блан за 20 год никой не е успял, но това слага начало на алпинизма на 8 август 1786-а, когато на върха стъпват двама смелчаци - ловецът на диви кози и търсач на планински кристали Жак Балма и дипломираният лекар Мишел Пакар Това са били славни времена, а сега се катерят за да се пльоснат във сурат-тефтера.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Стара пушкаНали той вървял един ден пред тях, каквото и да значи това, но явно не са бшли заедно
8
1
 
14
 
! Отговори
до 7 преди 5 години
Те си имат номера на гърбовете, да си виждал футолист който се е загубил на терена ?
7
4
 
8
 
! Отговори
До номер 6 преди 5 години
Абе, 6ти номер, това да не е игрище с футболерчета да ги преброиш на терена?!
6
7
 
8
 
! Отговори
Стара пушка преди 5 години
Колко човека е била групата, как тъй не са разбрали, че го няма тия могат ли да броят до 10. Тъй e като няма казарма не могат да се преброят на първи и втори тия бомбета.
5
1
 
27
 
! Отговори
Ами... преди 5 години
Дано оцелее, но това е доказателство, че човек не трябва да си вярва прекалено много и не трябва да се предизвиква Господ!