Онлайн магазини: Заливат ли ни с фалшиви стоки?

Съвет - търсете данни за продавача и гледайте цените
7 май 2018 10:00,
29

10 хил. онлайн магазина са спрени от европейските правоохранителни органи заради фалшиви стоки. Българските власти също са участвали в тази операция. 

"Онлайн пространството улеснява продажбата на фалшиви стоки. Понякога продажбата им е престъпление, освен че е нарушение", посочи пред Bulgaria ON AIR директорът на Европейския потребителски център Игнат Арсенов.

Той посъветва потребителите да търсят данни за фирмата продавач и подчерта, че всички търговци в Европейския съюз трябва да слагат своите имена и контакти в сайтовете си. 

"Никога не пазарувайте от сайт, когато търговецът не е описан. Нашият съвет е потребителите да не купуват фалшиви стоки. Преди се продаваха фалшиви стоки, но луксозни. Напоследък се фалшифицират лекарства, козметика, автомобилни части - което застрашава нашето здраве", обясни той в "България сутрин".

По думите му на първо място трябва да погледнем цените на стоките. Несериозно е парфюм за 100 евро да струва 10 евро, даде пример Игнат Арсенов. 

"Хората трябва да бъдат внимателни и към страниците във Facebook, които предлагат различни стоки", предупреди той. 

Директорът на Европейския потребителски център отбеляза, че измамните сайтове имат кратък живот - 3 до 6 месеца. Той допълни, че те сами се закриват, достигайки определени продажби. 

На 9 май с всички мрежи на ЕС в София ще се проведе събитие в Южния парк в столицата - състезание за ученици и подробна информация за правата на гражданите на ЕС, стана ясно още от гостуването му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 13.04 получих уреда от фирма Телестар,на 14.04 го върнах в 14 дневния срок ,те още не ми връщат парите! Не купувайте от този търговец,не спазва законите и правилата
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни китайски *** и ментета,купих от Телестар от реклама по телевизията една автоматична четка за почистване на баня,с едни твърди пластмасови кръгли четки-рекламата идеална по текевизията,а УРЕДА-*** ,нищо не може да почисти ,изпратих го обратно на 14.04 и още ме лъжат и не ми връщат парите-95лв ,не купувайте от тях!
22
3
 
12
 
! Отговори
шоп преди 5 години
Под нас има офис на Еконт, по цял ден ги гледам как се редят като луди за да си получават ***.
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чета как хората си купуват, маратонки по 200 лв, парфюми по 100 лв и фланелки по 50 лв и си мисля, колко са бедни хората в България.
20
3
 
13
 
! Отговори
Ж преди 5 години
От години пазаря само онлайн дори и храна. Забравил съм какво е да влезеш в магазин и да пробваш. Но .... не живея в България и нямам и никога съм нямал проблеми като тези.
19
1
 
13
 
! Отговори
V преди 5 години
Хора без капка мозък четът новини и пазярят от фейсбук. Също като онази да се лекува при медиум в Бразилия. Разбирам отчаян си ама имаш съпруг и двамата може да се замислите трезво
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18Ако след натискане на бутона купи е избрано да се плати с наложен платеж винаги могат да откажат поръчката, ако са сгрешили цената и са пуснали артикула на ниска цена. Често се въвеждат нереални количества от адми.н панелите на сайтовете и тези количества нямат нищо общо с това което имат в склада.Вече ако е платено по интернет и кажат че го няма в наличност означава, че трябва да ти върнат парите понеже немогат да ти го доставят.
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен законово трябва натискането на бутона "купи" да означава сключена сделка. Не може онлайн магазина до има 20000 артикула а да може да достави 200. Много пъти си поръчвам нещо и се почват едни обаждания ама това го няма ама това свърши, купете си еди си кое, то е същото. Търговия по български.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купувайте си от магазин,най-добре от фирма вносител.Може да е 5-10% по-скъпо но поне знаете какво купувате.Давам елементарен пример-маратонки менте.Издържат около 30 дни след тва подметката се разпада.Цена 50-70 лева.Маркови маратонки цена 130-200 лв.Издържат почти 2 години. Обикновено подметката е последното нещо което остава здраво.
15
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Несериозно е парфюм за 100 евро да струва 10 евро, даде пример Игнат АрсеновПроблемът е, че тук може да ти продадат същия парфюм от 10 евро, но за 100 евро. И това е без значение от къде пазаруваш.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тово всъщност са две различни теми - измамниците, които нямат никаква стока, а се преструват, че я продават с крадени снимки, и продавачите на реална фалшива стока. За примера с марковата козметика - всичката от Китай (Али, Ибей, Амазон Маркетплейс) без изключение е фалшива, също и маратонките. Фалшива козметика отдавна се продава и от самия Амазон.
13
3
 
8
 
! Отговори
НЕ преди 5 години
О, да, да, да.. Освен всички други предимства и не че чувствам натрапник, който е прекъснал фас-паузата на начумерената продавачка..
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Онлайн магазините нямат "продавач-консултант" и все пак съм някакси по-доволен от обслужването.
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При онлайн пазаруване закона казва - можеш да върнеш до 14 дни от покупката.Някои големи сайтове ти дават 30 дни период за връщане.При едни е за теоя сметка, а при други за тяхна сметка.Не пазарувам от китайски сайтове.Нашите търговци слагат големи надценки!
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пазарувам доста неща от Английски сайтове и използвам куриери за доставка.Не е реално една тениска Nike да струва тук 50 лева ,а в Англия да е 5-8 £.Не е релно Ариел Pods да е 6£ в Tesco,а тук 22 лева.Сайтовете им виновни сега
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оригиналните тениски за феновете на Игра на тронове в бг сайтовете достигат до 50 лева за бройка което е многоПонякога разбиката мужду ориганален фенски артикул и неоригинален е че при оригиналните производителите са заплатиил авторски права а при неоригиналните не са заплати авторските права.
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5В чужбина връщането на стоки е нещо нормално и даже може да връщаш стоки закупени и от физически магазин.
7
0
 
29
 
! Отговори
НЕ преди 5 години
Не не ни заливат, заливат ни нашите хипермаркети! Опряхме до английския Теско и немския Лидъл да си купуваме перилни препарати и стоки за бита, щото при нас същите са с различен състав и качество. Козметиката ми от Амазон също е с различен състав от родния "бутик". Марковите дрешки и обувки на детето купувам онлайн на страхотни цени, но хората там непрекъснато правят промоции, ликвидации при смяна на колекциите. А тук само мога да мечтая да ги купя, заради огромните надценки!
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм пазарувал уроци по Английски от един американски сайт и предлагат да ми върнат парите, ако не съм доволен в рамките на 60 дни от покупката ми.Хереса ми уроците Сайта е englishanyone com
5
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз съм връщал много пъти за тяхна сметка, вкл. до Китай. Най-големият фалшиментос е един сайт, дето почва с е и завършва на Маг.