С труд и желание: Монаси отглеждат биопродукти, инвестират парите в църква

Братята от сутрин до вечер се грижат за стотиците декари с насаждения
7 май 2018 09:45,
42
С труд и желание: Монаси отглеждат биопродукти, инвестират парите в църква
Снимка: "Монитор"

Монасите от манастира "Благовещение", намиращ се край кюстендилското село Копиловци, залагат изцяло на биоземеделие. Братята, които са около десетина на брой, от сутрин до вечер се грижат за стотиците декари овощни насаждения, зеленчуци и животни.

"Ние работим на принципа на старите земеделци, които са били със затворен цикъл. Например, за да има овощарство, трябва да има оборски тор от животните. Затова отглеждаме крави и овце, а от миналата есен и кокошки. Само за няколко месеца вече имаме над 200 кокошки и 80 пиленца", разказва игуменът на манастира отец Касиан. 

С усмивка белобрадият мъж обяснява, че дори по Великден едва успял да снабди хората с яйца. 

"Не мога да кажа точно колко сме продали, но те не стигнаха. Всички знаят как отглеждаме животните и затова имаше огромно търсене", казва още игуменът.

Той, както и повечето земеделци в Кюстендилско, се оплаква, че голяма част от овошките – кайсии и праскови, са измръзнали по време на студовете през през март.

"И тази година имаше проблеми. Или ще има градушка, или слана, винаги нещо куца. Какво да се прави, природа... Надеждата ми е продукцията от ябълки и круши да компенсира загубите", казва пред "Монитор" още дядо Касиан.

Игуменът на "Благовещение" отглежда с монасите около 1000 декара овошки. Работливите братя могат да се похвалят със засадени над 100 декара картофи, от които също очакват добра реколта. 

"И сега ме сварвате на полето с трактора. В момента бързаме да приключим с пролетниците – да засеем овес, люцерна за животните и просо за кокошките. Няма как, всичко правим сами. Не разчитаме на субсидии, със собствени сили постигаме всичко. Преди време наемахме и работници, но определено работата не им беше по сърце. Искаха само пари да получават и не правеха нищо с желание. Ето, мога да ви кажа, че предния ден си легнах в 4 часа сутринта, защото трябваше да напръскам овошките. Всичко това е много труд, изисква време и сили", обяснява още работливият игумен.

Целогодишно излагат продукция на столичните пазари

Целогодишно монасите от манастира "Благовещение" излагат продукцията си на различни пазари в столицата. 

"И в момента имаме наша сергия с продукция на столичния пазар. Сега продаваме спанак, маруля, лук, чесън, репички, мед. Скоро ще започнем да продаваме и разсад - домати, краставици, пипер, който е изцяло биопроизведен, без торене. Преди известно време ни беше направена проба на марулята и се оказа, че нашата е най-чиста от всички производители в страната. Именно затова много хората идват от различни части на страната, за да си купят от нас продукция", обяснява още той.

Що се отнася до увеличаването на обработваемите площи, за момента братята от манастира казват, че е невъзможно. 

"При мен са идвали хора, които ми предлагат без нищо да обработваме земята им, за да не пустее, но не ни стигат силите, просто има много работа", обяснява друг от монасите.

Църквата

"Предстои ни последният етап от строежа на храма. Всяка една стотинка, изкарана с много труд и пот на челото, я влагаме в него. Започнахме градежа някъде преди около 13 години и сами можете да видите резултата", разказа отец Касиан. 

Той добави, че за първи път се "ражда" цял нов манастирски комплекс - с църква и параклис, с помещения за монасите, миряните и с помощни сгради за живота на светата обител.

"Поради всенародното неразбиране на нашата дейност официално се говори, че се занимаваме с нечисти дела и едва ли не парите, които влагаме, са с цел някаква далавера. Това е проблем на промененото мислене на съвременния човек, който във всичко търси корист. Не могат да приемат, че има хора, които отдават живота си в служба на Бога", категоричен е игуменът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Chitanka преди 5 години
Священник Владимир СоколовМЛАДОСТАРЧЕСТВО И ПРАВОСЛАВНАЯ ТРАДИЦИЯhttps://stavroskrest.ru/sites/default/files/files/pdf/sokolov_mladostarchestvo_i_pravoslavie.pdf
42
0
 
1
 
! Отговори
Борис преди 5 години
Касиан не е духовник! Послушник от манастира Благовещение в село Копиловци се е самоубил. Спас работеше при нас от около година и половина. Семейството му го беше отлъчило и не искаше да чува за него. Така ние го взехме да помага, за да не е бездомен. За съжаление обаче като цяло това общество се самоубива. Важно е да кажа, че ние не сме социален приют. От такива хора нямаме време да се прекръстим, обяснява дядо Касиан. Защо не е бил насочен към социалните от Касиан?
41
0
 
2
 
! Отговори
Борис преди 5 години
"Монаси отглеждат биопродукти" това не е ли реклама? Изисквайте им сертификати. Ангелов -Касиан е в състояние на прелест, според аскетическата терминология. Това е състояние, при което действителността се възприема изкривено; оттук и твърдението за "всенародното неразбиране". Трудно е да се разграничат светските от духовните дела в общежитието му, което все пак регистрира като манастир към един гръцки синод.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
там преди години имаше мутри с автомати
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не си купувайте небългарски семена или луковици,нито цветя,защото тези специално ги обработват,след време да измират и може да ви заразят с нещо дръвчетата или зеленчуците и да ви съсипят продукцията!
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВарненкаЧудно ми е нещо. Тъй като обработвам 1,5дка във вилна зона над града, отглеждам всякакви зеленчуци и плодове...ами боледуват! Който ми каже, че може да произведе нещо тотално био-не мога да му повярвам............. Гинат посевите и това е!...Навсякъде си отгеждахме зеленчуци без химия и в двора на къщата ни,която е в окръжен град и на вилата сред планина и до река.Болести никога не е имало,освен един единствен път за 40години,когато полудивите ни праскови се разболяха и изчезнаха
37
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Къде са Данъчните?!Абе з л о б а р,тези хора са направили нещо полезно за населението,пет пари не давам за твоите данъчни!Или си им конкурент,затова зл о бееш.
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледах видео за тях,те действително са започнали от нулата,нямали са дори удобни помещения където да спят.И постепенно с много труд започват изграждането на селското стопанство,а с парите от стопанството построяват храма!Дай Боже още такива хора,които да произвежат екологично чиста продукция,защото има болни или деца,които не могат да се хранат с некачествени храни!
35
1
 
2
 
! Отговори
Варненка преди 5 години
Сигурно си прав, за всичко си има начини. Но на този етап, не успявам. Онзе ден, чувам съседа през оградата каза имал къдрилка. Ето-днес вече и моите дръвчета. Това е като при децата-само с любов и слънце не става! Или пък с хомеопатия ;)
34
0
 
5
 
! Отговори
Към Вярващата Гинка преди 5 години
Генком, също неше налазила в Имотите на Българската патриаршия, на Дондуков, изкара някакви милиарди, реши да купува Ч.Е.З., а сега всичките ще кажат, че те Пари не перат, защото не използват опасни химикали?!:)
33
5
 
6
 
! Отговори
Къде са Данъчните?! преди 5 години
Да си дойдем на думата - за вярващитеч но незнаещите:Този хотелски комплекс, където са построили не е от зеленчук. Иначе са обикновени разколници, а гуруто им е въпросният Стефан Ангелов, нарекъл се с името на светия наш Отец Йоан-Касиан Римлянин. Прелест на n-та степен!
32
1
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Семинари на стойност 2000евро, в които има билети, хотели, такси, а накрая Защитник по сайтовете, който летял до Германия, но разбирал всичко за Деметра, която пък струвала скъпо?!:)Доколкото знам там има по-малки отклонения, но нищо не е перфектно, така че, след като днес е работен ден, а Вие сте такъв безработен експерт, със скъпи командировъчни, какво се случи с Вас, дали не сте се обърнали към Вярата?!:)Я си кажи пиленце-шарено, чия лепта плащаш?!:)
31
3
 
4
 
! Отговори
Вярващ преди 5 години
Тези братя даже не намекват, че са отдали част от църковните земи на бедстващи миряни, а говорят за бизнес и еко, звучи като платена реклама, през редова медия?!Църквата винаги е била закрилник на Бедните, но това в България е невъзможно да се случи, сакън да не сплотим *** и да ги накараме да са единни и вярващи в себе си и в Бог?!Чудя се как Жандармерията ги пази без пари и без облаги и с чия благословия се случва това, след като Борисов и Кръгът му от приближени, са ухажвани БПатриарш
30
3
 
5
 
! Отговори
До Варненка преди 5 години
Имал съм семинари по биопроизводство в Германия, с посещения на различни биостопанства. Не си права! Може да се произвежда, но се искат много познания в различните сфери на земеделието, химията, маркетинга и т.н... Правилно избрани култури, почви, климат-семена, сортове и т.н. Избор и възможност за производство на веществата за растителна защита... И, после защо струва литър био мляко на Деметър по 2 евро, и килограм ябълки 2,50?! Всичко си има и цена... Успех ви в земеделието
29
3
 
5
 
! Отговори
Защо скрихте Статият преди 5 години
Ех, колко сте платени, и галошите ви прозират, ама нали трябва да се продавате и да се въртите в правилната посока!!!:)Ще е весело да ги вкараме под Прожекторите тези Братя-Бизнесмени, с Калимявките да ги осветим, така че да цъфнат и вържат!:)
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОГА И КОЙ ЩЕ ОТГОВОРИ, ЗАЩО КАТО Е ЕКОПРОДУКТ И СЕ ПРОДАВА / НЕ ЗАЛЕЖАВА В СКЛАД/ НЕ ПОЛУЧАВАТ СУБСИДИИ????
27
3
 
3
 
! Отговори
Клисар преди 5 години
Сега разбирам къде са отишли Контр,аб.андните шест.ициди от Турция, които не отговарят на никакви еко норми, за които обаче не разбрахме Бате Бойко унищожи ли ги, след като са изпратени от верния му Контр.аба.нден приятел Ерд.оган, който също си пада по църковните ни имоти, ама иска други перспективи за тях?!:)
26
2
 
5
 
! Отговори
Ктитор преди 5 години
Да не забравяме откъде изгря Звездата на Бойко Борисов и как тържищата и пазарите го преобразиха и му вдъхнаха надежда , че може да води Народа си, като Пастир, Овцете си!:)Църквата беше под пагон, допреди неотдавна, а сега и Премиерът е с пагони, така че, К.учето си има опашка!:)
25
2
 
1
 
! Отговори
Родолюбец преди 5 години
България е едно голямо село и ако *** не знае какво се случва. Родината му, по добре да не се е раждал, ако не може да опази едно маломерно парче земя, което му е оставено под Слънцето от Великите сили!Понеже някой има интерес да нямаме родова памет, да загуби е вярата си, да загубиме патриотизма си и чувството си за справедливост, утре ще ни се забрани не само да споделяме знанията си, но и мислите си, защото Умният можеш да го обориш само с факти!:)Нека братята изкарат сертификатите си и т.
24
1
 
9
 
! Отговори
Селянина преди 5 години
Някой от вас, има ли бегла представа какво са 1000 декара овошки? Тия монаси ще са нещо като Чък Норис в расо.