БЧК към политиците: Стиснете ръце за доброволчеството!

Българинът не живее добре, но помага, заяви шефът на организацията
8 май 2018 21:20, Екип на Bulgaria On Air
1

Много хора не знаят, че днес е Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец, но всички знаят, че можем да се обърнем към тях, когато сме в беда. Само допреди няколко дни Българският червен кръст раздаде хранителни продукти от първа необходимост. Започна и раздаването на ваучерите за храна от кампанията "Великден за всеки".

Инициативите на БЧК са целогодишни. Кога обаче ние се сещаме за организацията и имаме ли култура на даряване в България – в предаването "Директно" по Bulgaria On Air коментира председателят на Българския червен кръст Христо Григоров.

"В ценностната ни система продължават да съществуват добродетелите, които са притежавали нашите баби и дядовци – да сме добри и готови да помагаме. Българинът помага, независимо че живее в тежко социално положение", сподели директорът на организацията.

Доброволците на Българския червен кръст често имат проблеми с работодателите си. Ще се променят ли нещата и как ще се пречупи мнението за доброволчеството?

"Доброволците са гръбнака на Българския червен кръст. Идеята за закон се подмяташе между различните правителства като един горещ картоф в продължение на години. Сега се разглежда от комисии и съм убеден, че действително ще се сложи нормативен акт на масата, който ще гарантира доброволчеството", коментира Христо Григоров.

Българският червен кръст разполага с два напълно оборудвани хеликоптера, които могат да реагират веднага по време на бедствие или инцидент. Защо обаче никоя от институциите не се обръща към тях?

"Имаме среща с различни институции и ще им предложим, когато имат нужда, да ни търсят. Ако ни бяха извикали при инцидента на АМ "Тракия", може би щяхме да спасим нечий живот", каза председателят на организацията.

Знаем ли как да реагираме по време на бедствия и кой трябва да поеме отговорността за обучението на децата?
И още: Как програма на Българския червен кръст събира семейства?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
ponti преди 5 години
Този не е ли на заплата към Червения кръст? Преди 2-3г. бяха откраднали Х5-цата на жена му пред тях и показваха къде живее... егати баровеца!!!!! Този е поне милионер, от какво ли? Сигурно не си купува баничка сутрин и спестява..