Без следа от Боян. Издирването продължава и утре

Операцията на шерпите продължава към лагер 2
8 май 2018 14:52, Петя Славова
103
Без следа от Боян. Издирването продължава и утре
Снимка: архив, Булфото

Тримата шерпи, които издирват изчезналия алпинист Боян Петров, са достигнали до лагер 1 под върха Шиша Пангма, но българинът не е бил там, съобщи пред  БНР съпругата на алпиниста Радослава Ненова.

Операцията за днес е прекратена. Тримата шерпи ще нощуват в района и утре се очаква да продължат издирването към лагер 2.

"Тъй като има хора по трасето, това обезсмисля да се покрива и с хеликоптер. Те вървят по маршрута на Боян. Освен това хеликоптерът не може да бъде вдигнат над 6000. За днес е приключила операцията, спират да се движат", каза Ненова.

Още по темата

Групата от трима шерпи тръгна тази сутрин към Лагер 1 на 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, за да търси българския алпинист Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май. В предаването "Преди всички" Петър Атанасов, алпинист и специалист по екстремни спортове изрази увереност, че шерпите ще се справят със задачата:

"Графикът за придвижване на тази спасително-издирвателна група е един ден до съответния следващ лагер. Днес тримата трябва да стигнат до лагер 1, а утре евентуално до лагер 2 и следващия ден по-нагоре".

Според Атанасов няма нищо тревожно в това, че палатката на Боян Петров е намерена празна, защото в този момент той може да е тръгнал да атакува върха.

"Има вероятност да се е върнал в лагер 3 и след това да е продължил да слиза надолу към местата на лагер 2 и лагер 1", допълни Петър Атанасов и изрази надежда алпинистът да е стигнал до палатката си.

Като специалист по екстремни спортове Атанасов уточни, че на тази голяма надморска височина снежната пещера би била добро убежище, защото предпазва от студ и лавини: "От друга страна обаче за алпиниста е много важно да разполага с гориво, за да си приготвя течности, защото на тази голяма надморска височина организмът не може без течности. Бързото обезводняване е много опасно".
 


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За тези които сравняват Боян с оная малоумната дето беше в Бразилия.Боян сам си плаща застраховката в случай,че се случи нещо. А оная сама заедно с мъжа си се омаза а после държаха сметка,че държавата им е длъжна да ги спасява от собствената им глупост. Сравнение между интелигентен и меко казано слабо интелигентен човек няма
87
0
 
1
 
! Отговори
Кики преди 10 месеца
Дано Бог е с него !
86
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Българин /75/
И аз мисля така. Познавам този човек, подари ми книгата си. Там всичко е казано. Тези, които дрънкат глупости, да вземат да я прочетат! Този амбициозен мъж знае как да сдържа страстите си и да слуша разума. При първия му опит да изкачи К-2 два месеца е стоял под върха и не е тръгнал да го покорява, преценявайки природните условия се е върнал! Сега се е случило нещо непредвидено! Дано да не съм прав и той да си пие зелен чай с якова лой и сол в малка къщичка с усмихнати тибетци!
85
3
 
7
 
! Отговори
Чичо преди 10 месеца
Този според мен от отдавна е дал фира.
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трудно би оцелял човек 5 дни на тази височина при -30. Дано стане чудо!
83
0
 
9
 
! Отговори
дедо преди 10 месеца
дано да има късмет...нека не съдим а първо да разберем фактите!
и едно е ясно - това което съм чел и слушал е че над 8км заради разредения въздух, е друг свят...мисленето се променя и човек може да вземе неадекватни решения. спасението е да се спусне надолу ако го усети за да възстанови разсъдък.
Пак повтарям - дано човекът има късмет!
82
0
 
5
 
! Отговори
Член преди 10 месеца
Човек притежава ли тялото си?
Довечера ще гледам Милен Цветков и ще разберем...
Дали има живи алпинисти над 65г?
81
0
 
6
 
! Отговори
Петко преди 10 месеца
Смятате ли че някой иска да умре? Мисля че никой не иска,но всеки си взима решения и рискове за живота!
80
2
 
6
 
! Отговори
Циник до 69 преди 10 месеца
Никаква лъжа не е - този ЕГОИСТ Райнхолд Меснер изоставя брат си да умре!
Интерпретациите му по-късно - са най-вече в опит да защити доброто си име!
Апропо - Егоист - огромна част ( да не кажа всички ) тръгнали да "покоряват Хималаиските 8 000 са егоисти - поставящи на карта собствените си семейства!
Както каза великия Оби уон Кеноби ....а съртънт поинт ъф вю...зависи от гледната точка!
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Петров тръгна много уверен за Хималаите, медиите го показаха. Дори самоуверен. Животът ме е научил, да внимавам най-много когато всичко е наред, спокойно и някак си безпроблемно. Тогава са ми се стоварвали такива тупаници, че с месеци не съм могъл да се възстановя. На принципа съм, прави каквото трябва, да става каквото ще. В спорта също, средоточено, без подценяване на противника. Ден със ден равни няма! Организма е различен всеки ден. И е просто и е сложно. Той трябва най-добре да се познава.
78
1
 
3
 
! Отговори
13 преди 10 месеца
Ще го намерят шерпите жив. Щото са му поръчители!
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най-малко трябва да се злобее и ме виждам тук злоба, а реалистична оценка на действията му. Алпинистите са особена порода хора. Странни са. Борба със себе си, която не е лесна а понякога невъзможна. Плащат скъпо понякога. Все не им стига постигнатото, търсят още. Вероятно се доказват. Ако са сами, няма приблеми но имайки семейства са длъжни да преценяват риска. Защото оставят деца и съпруги в скръб и надежда. Егоистично донякъде. И не честно.
76
0
 
11
 
! Отговори
Krom преди 10 месеца
До HanSolo 71 - не приятелю. Много на дълбоко навлезе. Няколко пъти казах от сутринта, че е жалко и тъжно за семейството му .. но, ако си помислиш.. Ако истински обичаш някого, дали би искал бавно да угасне пред очите ти, или би го оставил да си отиде подобаващо? Ужасен избор, да не дава Бог, но .. нека не стигаме там, за където не знаем нищо. Ако си е отишъл, нека е в мир и както е искал. Хайде да оставим човека. Вярвам, че ако не мога да помогна, поне не бива и да наранявам. Хубава вечер.
75
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Алпинистки морал, като французойката, която изостави приятеля си поляк.
74
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Клуб за много амбициозни и егоистични същества. Изкачват се да покажат , че са по-големи от природата, няма смисъл, единственият смисъл е , че върхът е там и те трябва да са над него...И в този клуб на малцината избрани да не се завърнеш не е нещо непознато..над 8000 метра халюцинациите са нещо нормално, а дефакто да помогнеш на някой когато ти си на 20% от нормалното си аз е почти невъзможно, така че просто оставят закъсалите защото имат един шанс да атакуват върха...даже собствения си брат..
73
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гледах един филм за алпинисти, дето се пробваха да изкачат Еверест. Как се изоставяха един друг, само и само да стигнат до края на баира и после обратно.

Мерси аз от таква занимания.
72
4
 
17
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Човекът е имал страст, по-важна за него от живота и семейството му. Познавал е рисковете по-добре от всички нас. На никого не е навредил. Уважение и дано да е оживял.
71
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И какво толкова сте се затюхкали за тия лекари. Гладен лекар няма, те са до един търгаши на смърт.
70
0
 
4
 
! Отговори
тя преди 10 месеца
Тоя се мисли за по- силен от природата !
69
0
 
5
 
! Отговори
HanSolo преди 10 месеца
До Krom
Никой не е питал ,някого да ли иска да е тук на този сват.Всеки сам избира как да си отиде.Но,сега се изправи и го обясни на жена му и семейството.