От страст към спорта: 22-годишен диабетик пробяга 100 километра

Захари от Горна Оряховица не се отказва, независимо от лекарите
8 май 2018 16:00,
11

22-годишно момче от Горна Оряховица може да е първият диабетик в света, пробягал близо 100 километра. Захари Николчев вече пет години се бори със заболяването, но въпреки това не е спирал да спортува.

Той казва, че откакто се помни винаги се занимавал със спорт. Животът му се преобърнал преди пет години, когато бил едва на 17.

"Изведнъж започнах да отслабвам и за около 30 дни изгубих повече от 20 килограма. Откриха ми диабет "Тип 1". Нелечим. Инсулинозависим!", споделя момчето.

Още тогава лекарите категорично му забранили всякакво физическо натоварване и най-вече спорта, заради което трябвало да промени изцяло ежедневието си.

"Това означава, че започваш да водиш живот на един 70-годишен старец. Всичко ти е забранено и самият ти не се чувстваш подготвен да направиш каквото и да било. Около година бях в депресия, на легло. Съкращението на мускулите не ми позволяваше да се изправя", разказва още Захари пред Bulgaria ON AIR.

Огромни усилия и воля били необходими на Захари да се изправи отново на крака и сам да извърви първите няколкостотин метра пеш. А година по-късно започнал да бяга всеки ден по няколко километра, докато в един момент започнал сам да си прави маратони, пробягвайки десетки километра за няколко часа.

В края на миналата седмица пробягал разстоянието от дома си в Горна Оряховица до Бяла, Русенско, и обратно, а с това постижение твърди, че е първият диабетик в света, тичал 94 км.

В момента Захари е студент по политология във Великотърновския университет. Oсвен че не спира да мечтае, той си поставя и амбициозната задача скоро да подобри рекорда на Гинес за най-дълго разстояние, пробягано от здрав човек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Факт преди 5 години
От 70% от лекарите файда няма!!!
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8 "Е как некомпетентен лекар" на ли е прегледат в лечебница не на пазара?.
8
0
 
8
 
! Отговори
Дядо ви преди 5 години
Препоръчва се на диабетиците да спортуват, може да са му забранили по друга причина или некомпетентен личен лекар.
7
3
 
7
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Не са проблем толкова физическите му натоварвания, колкото нещо друго, което убягва от погледа на възторжената репортерка...Всеки диабетик с диабет 1 знае, че е изключително чувствителен към дори и безобидни наранявания и инфекции.С кой акъл този младеж си е направил татуировка и защо никой не го е спрял да го стори?! Това може да е фатално за него, дори и след време! Има ли той изобщо диабет?! Нека същата репортерка да не му слуша глупостите а да се срещне с ендокринолог!
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Късмет малкия, и само напред!
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сега е в разцвета на физическата си сила и издръжливост - на 22 години дето се вика кръвта му ври като на краставо яре , пожелавам му успехи
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още един "герой", който може да стане поредният "Зов за помощ".Да се лекува, да спортува нормално, но да не издевателства над организма си.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо пък са му забранили да спортува?
2
13
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Остава да хукне и той към Хималаите....
1
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че не е послушал лекарите и не е легнал да умира.