Почивният май: 1, 6, 24, а сега искат и 9-ти, за Деня на победата

Искането за новата почивка идва от фондация "Безсмъртния полк"
Обновена: 9 май 2018 08:58 | 8 май 2018 21:05, Камелия Цветанова
129
Почивният май: 1, 6, 24, а сега искат и 9-ти, за Деня на победата
Снимка: bezsmartniatpolk.com

Девети май да стане официален български празник, предлагат от фондация "Безсмъртния полк".

Идеята беше подкрепена от Съюза на ветераните от войните на България и от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва на пресконференция.

Още по темата

Такъв прецедент вече има, например в Израел от миналата година 9-ти май е признат като празничен неработен ден, коментира Марина Дадикозян от Федерация "Съюз на съотечествениците", цитиран от БТА.

От една страна 9-ти май е денят на разгрома над хитлерофашизма и участието на България в този разгром, а от друга, това е и Ден на Европа, и не би трябвало хората да работят, а трябва да бъде един велик празник - такъв, какъвто е във всички страни, победили хитлерофашизма, посочи Павел Иванов, председател на Фондация "Безсмъртният полк".

Национален инициативен комитет от неправителствени организации подготвя утре шествие "Безсмъртен полк - България" за Деня на победата и Деня на Европа - 9 май.

То ще тръгне в 9:15 часа от Паметника на Незнайния воин и ще завърши с поднасяне на венци и цветя, а и концерт пред Паметника на Съветската армия в София.

Преди това, от 9:00 часа, ще има военен ритуал по издигане на националния флаг и знамето на Европа и поднасяне на венци и цветя на паметника.

Участниците в шествието ще носят снимки на свои близки, загинали във Втората световна война и в организираната антифашистка съпротива.

Подготвени са и над 30 табла с имената на загиналите над 11 хиляди български воини, съобщи Марин Петков, заместник-председател и главен секретар на Съюза на ветераните от войните на България.

Ветераните в България по списък са към 1 500 души, всички са минали 90-годишна възраст, а 24 човека тази година правят сто години, посочи още Петков.

България се включва за трета поредна година в инициативата "Безсмъртния полк", която вече се провежда в световен мащаб.

Миналата година в нея са участвали над 15 хиляди души в 40 града на страната, а тази година има заявки за участие от 52 града, съобщиха организаторите. Български представители ще участват и в утрешния парад в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
13
 
! Отговори
Фон Браун преди 5 години
един приятел пита кога е имало български шумкари в италия, та са се борили успешно с фашизма.
50
5
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
дадикозян от съотечествениците и се не работи на девети май. халваджиян иска да въведе софийско гражданство. задвратян и за двете фусти, да мирясат и да отиват да правят сандвичи.
49
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам от тая снимка колко ни е *** народа, пак стоим много добре на последното място в ЕС. С тоя високо *** русофилски народ си заслужаваме да бъдем много по-зле.
48
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До месараДругарката Нинова полага венци на паметника на Живков, докато детето й е в САЩ, а тя самата е милионерка. Дайте да дадем, другари!
47
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха ха джендърите изпадат в паника , че в 52 български града ще се веят Руски знамена .Спокойно съединителчета долни , на година ще е в 100 града .А и нали Фъндъчето ви организира гей-парад , за утешение. Ха ха ха
46
12
 
15
 
! Отговори
месара преди 5 години
а другарката "истина" нинова дето организира такива съветски комунистически мероприятия, ходи ли да носи портрета на г. димитров, и да развява червено знаме ?
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте да покажем, че сме сериозни и направо целия месец май да го пишем дъждовен!
44
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ден на победата в междусъюзническата война между аверчетата Сталин и Хитлер, които хайдушки си разделиха Полша. Национал-социалисти срещу интер-социалисти. А родните комунисти се чудят по цял ден как да васалничат по-добре. Жалка работа.
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплатата ми не е на месец, така че, повече почивни дни са ми добре дошли :) ... А повода, не ме интересува.
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Abe ... Не че нещо, ама ние не бяхме ли от "губещата страна" ...
41
8
 
2
 
! Отговори
Росен слез от Балкан преди 5 години
Росен дали е излезнал от плевнята с пушка на рамо и карамфил в зъГъ да мине с отряд Чавдар заедно с оня мустакатия шмайзерис, нашито мунче Росенче мое да покае нуви Хорни по които са залепени позиви призоваващи да победиме докато на него му шият трети чифт костни разклонения като декизировка на младия партизанин
40
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И И И като дойде края на месеца да не ревете ШЕФЕЕЕ НЕ МИ ИЗЛИЗА СМЕТКАТА НА ЗАПЛАТАТАА
39
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А фондациите "Безсмъртния батальон" и "Безсмъртната дивизия" какво предлагат? Аз предлагам целият месец май да е почивен. Голяма простотия в тази държава.
38
0
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Бай ви Стамат е всяка година на "Безсмъртен полк"
37
7
 
4
 
! Отговори
еха преди 5 години
До Анонименда не твърдиш, че без нас Совецкия союз никога нямаше да изпревари десанта на съюзниците си колонизаторските американски империалисти, това съгласува ли го със Захарчето, или утре пак ще ни назидават обидени от Кремлин
36
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само бой за червено-кафявата русофилска cган. Само това може да вкара в правия път тези наследствени безделници.
35
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без 9 септември няма как да се празнува 9 май.
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен7 септември е по-важна дата - малко преди полунощ Фамилията решава да се пребоядиса по спешност на партизани и ятаци до 10 ноември.да направят цялата година празник - 300 лева социални помощи могат да се получават и в безработното бюро от избори до избори
33
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Джедай Мастъртакъв декор осигурили от фондация дадиКозян за излъчване по ТВХалваджян
32
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ден на национален траур трябва да е, а всички тези да ги пратят в Сибир или някой Пиночет да се оправя с тях!*** ***! Няма отърваване от тях...