Почивният май: 1, 6, 24, а сега искат и 9-ти, за Деня на победата

Искането за новата почивка идва от фондация "Безсмъртния полк"
Обновена: 9 май 2018 08:58 | 8 май 2018 21:05, Камелия Цветанова
129
Почивният май: 1, 6, 24, а сега искат и 9-ти, за Деня на победата
Снимка: bezsmartniatpolk.com

Девети май да стане официален български празник, предлагат от фондация "Безсмъртния полк".

Идеята беше подкрепена от Съюза на ветераните от войните на България и от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва на пресконференция.

Още по темата

Такъв прецедент вече има, например в Израел от миналата година 9-ти май е признат като празничен неработен ден, коментира Марина Дадикозян от Федерация "Съюз на съотечествениците", цитиран от БТА.

От една страна 9-ти май е денят на разгрома над хитлерофашизма и участието на България в този разгром, а от друга, това е и Ден на Европа, и не би трябвало хората да работят, а трябва да бъде един велик празник - такъв, какъвто е във всички страни, победили хитлерофашизма, посочи Павел Иванов, председател на Фондация "Безсмъртният полк".

Национален инициативен комитет от неправителствени организации подготвя утре шествие "Безсмъртен полк - България" за Деня на победата и Деня на Европа - 9 май.

То ще тръгне в 9:15 часа от Паметника на Незнайния воин и ще завърши с поднасяне на венци и цветя, а и концерт пред Паметника на Съветската армия в София.

Преди това, от 9:00 часа, ще има военен ритуал по издигане на националния флаг и знамето на Европа и поднасяне на венци и цветя на паметника.

Участниците в шествието ще носят снимки на свои близки, загинали във Втората световна война и в организираната антифашистка съпротива.

Подготвени са и над 30 табла с имената на загиналите над 11 хиляди български воини, съобщи Марин Петков, заместник-председател и главен секретар на Съюза на ветераните от войните на България.

Ветераните в България по списък са към 1 500 души, всички са минали 90-годишна възраст, а 24 човека тази година правят сто години, посочи още Петков.

България се включва за трета поредна година в инициативата "Безсмъртния полк", която вече се провежда в световен мащаб.

Миналата година в нея са участвали над 15 хиляди души в 40 града на страната, а тази година има заявки за участие от 52 града, съобщиха организаторите. Български представители ще участват и в утрешния парад в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
1
 
! Отговори
Handel преди 5 години
До Владимир ВладимровичКъси ви са ръчичките да дойдете до тук.
90
3
 
2
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Всъщност победата е била и над нас, така че не празник, а ден на ционален траур трябва да бъде. Съмнявам се че германците празнуват 9 май (освен някои продажници ***, които ги има и у нас), а ние по-големи светци и от папата за да угодим на джуджето от КГБ?
89
2
 
4
 
! Отговори
левски преди 5 години
абре тия банкетчии нямат ли друго с какво да се занимават а не с простащини
88
8
 
18
 
! Отговори
Владимир Владимрович преди 5 години
През 1878 ви освободихме от Турското робство. През 1945 ви освободихме от Немското робство. Така че, мили български братя, не бойте се и не се съмнявайте: идва денят, в койте ще ви освободим от НАТО/САЩ-овското робство. С нами Бог!
87
7
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
До Анонимен 99 И как Хитлер няма да се обърне към Русия , като немското разузнаване донася че Сталин се готви да нападне Германия. Въпроса е бил кой , кого.И ако Хитлер не беше разпръснал армията си по цяла Европа и Африка с Русия беше свършено. Нито САЩ , нито Англия можеха да я спасят.Хитлерова Германия газеше наред с техническия си напредък и дисциплина.
86
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МНОГО СТЕ ЗЛЕ 96 Ти па си много добре.Не разбираш ли до къде ни доведе Победата ?До най бедната в Европа и пак сме по добре от Русия.
85
6
 
6
 
! Отговори
позитано 20 преди 5 години
Ние какво общо имаме с деня на победата 9 Май. Нали си стаяхме у дома и коментирахме по кръчмити кои ще победят.А после що ни бомбандирали Американците? Ето за това.
84
13
 
7
 
! Отговори
рускиня преди 5 години
До Дядо ПетърТакива *** като тебе Хитлер не смятал за съюзници , а за слуги. Така че, твоя съдба би била да лакействаш и да пълзиш прид немски ботуш. След което би свършил в пещите на Освиенцим. Защото сигурна съм ,че не се вписваш в расовия ариец - с балкански акцент и *** тен. А относно избит цветът на нация - разбирам ,че твои предки не ги избили, защото много бяха далече от цвета на нацията, което демонстрира възпитание, което дали на такова *** като тебе
83
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 97Ние сме загубили войната и затова не го празнувам този празник. Ако е за почивката да направят целия месец почивен и да се приключва.
82
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз искам и 4-ти юли. Тогава празнуваме деня на независимоста на Америка и ще гърмя пиратки.
81
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Хитлер не се беше обърнал срещу СССР, а се бяха съюзили, сега нямаше да има такива болни русофили по света.
80
12
 
21
 
! Отговори
Дядо Петър преди 5 години
9-ти май за България е ДЕН НА ТРАУР.За загиналите 11 000 български войници в Унгария.Срещу 0 (нула) загинали руски войници при окупацията на нещастната ни Родина след 5.09.1944 г.И за избитите след това от руските агенти, узурпирали властта в България, десетки хиляди българи - цветът на нацията ни.И за това, че заради хилядите руски агенти и лакеи в момента у нас, все още не можем да се измъкнем от комунистическото блато.
79
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо не ме интересува идеологическата трактовка на 9 май. Навремето се почиваше на него, сега нали уж сме с Европа, също трябва да се почива.
78
15
 
17
 
! Отговори
МНОГО СТЕ ЗЛЕ преди 5 години
Ако не беше Русия и до сега щяхте да удряте челата в земята на всеки час. Не мога да повярвам, че в България живеят хора с толкова промити мозъци. Русия-зле, САЩ - много добре. Четете, най-малко вижте Роджър Уотърс. Как живеете с тази омраза и въобще защо живеете, за да се лаете. Историята си е история. Берлин е превзет от Руската армия. Благодарете, нещастници! Преклонете се и отдайте почит.
77
14
 
14
 
! Отговори
123 преди 5 години
"Денят на победата" да си го празнуват в матушката. За България това е черен ден.
76
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много *** разправят,че в България имало американофили.Интересно, че аз българин да развява американско знаме не съм виждал пък те руското го обичат повече от българското.
75
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за нас това е ден на загубата ... ако бяхме спечелили сега щеш да сме два пъти по голяма държава и нямаше да има измислени макета да ни дразнят ... освен това попаднахме под руско робство от което няма още излизане
74
1
 
6
 
! Отговори
смях преди 5 години
До Анонимен 86А това че е избила и депортирала милиони руснаци, украинци, немци по концлагери не е лоша страна на комунизма. Милиони разбити семейства и съдби.
73
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия 80-процентови така и не научиха, че германия капитулира на 7-ми и още веднъж подписва на 8-ми. На 9-ти хората в европа отбелязват поставянето на началото на ЕС.
72
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако искате пък и целия май сложете почивен, пък после ревете за пари