Тоталитарно ли е – отричаме го... Комунизмът – по-приемлив е!

Доверието ни в ЕС се завръща след кризата от 2016 г.
8 май 2018 19:30, Боряна Павлова
224
Тоталитарно ли е – отричаме го... Комунизмът – по-приемлив е!
Снимка: архив Bulphoto

Близо три четвърти от българите отхвърлят тоталитарните идеологии и практики. 3% от българите обаче приемат и одобряват практиките на тоталитарните режими.

Почти всеки десети пък е съгласен, че някои от практиките на тоталитарните режими са приемливи в някои случаи. 

Най-възрастните хора у нас, респективно последователи на БСП, изглеждат и най-дистанцирани от подобни идеологии и практики. Привържениците на националистически формации също декларират нетърпимост, но при тях се усеща и малко по-висок дял на съгласни, че има и приемливи елементи. Това става ясно от сондаж "Галъп интернешънъл" по повод 9 май – дата, в която се чества ЕС. Днес, 8 май (за Русия – обикновено 9 май), в повечето европейски страни се отбелязва и годишнина от края на Втората световна война, която бе свързана с национален, но и с идеологически сблъсък.

Още по темата

По-различно стоят нещата, когато се пита за комунизъм, сталинизъм, болшевизъм и подобни. Една трета от българите смятат, че някои неща от тези идеологии и практики са приемливи, а други не. Все пак повече са тези, които изцяло ги отхвърлят – 44%. 6% пък изцяло ги приемат.

Има обаче и една особеност - комунистическите елементи са в по-голяма степен възприемани в сравнение с нацистките. Например, мнозинство от над половината от привържениците на БСП, приемат частично левите тоталитарни идеологии и практики.

Поглед на запад

Според данните българите са проевропейски настроени и доверието в ЕС се възстановява, след като през 2016 г. трайно беше достигнало по-ниски стойности.

Така в първите месеци на 2018 г. около и над 60% от българите споделят доверие в ЕС, докато недоверието се движи около около 30%. Конкретните числа сега са 58% доверието, а 31% недоверието. Така българите остават подчертано проевропейски настроени, коментират социолозите от "Галъп интернешънъл".

През 2016 г. подействаха няколко причини за загуба на доверие, свързани с продължаващите ефекти на т.нар бежанска вълна, както и някои свързани кризи в устоите на ЕС. Такава например беше референдумът, с който Великобритания реши да напусне ЕС.

Влияние вероятно оказва и по-общото противоборство между Запада и Русия. Въпреки всичко обаче и през 2016 г. ЕС остана със силно положителен рейтинг, макар и не в познатата степен. А през 2017 г. доверието в ЕС укрепна – вероятно и във връзка с победата у нас на политически сили, считани за ориентирани в по-голяма степен към Запада.

През 2017 г. пък в няколко ключови за Европа избори надделяха опциите "за" Европа и това подобри картината на общественото мнение. Допълнително влияние оказва и европейското председателство, което допълнително насочва вниманието ни към европейските дела, заключават от "Галъп интернешънъл".

Изводите са от последното издание на ежемесечното националнопредставително проучване на "Галъп интернешънъл“, проведено между 13 и 22 април сред 817 души по метода "лице в лице“. Основната част от ежемесечните изследвания са познати като "Политически и икономически индекс на "Галъп интернешънъл“. Независими са от външно финансиране.
 


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
3
 
1
 
! Отговори
Пламен Василев преди 6 месеца
Честит празник, другарки и другари, . Да живей Българската Комунистическа партия. Смърт на Фашизма свобода за бедните и честни Българи. .
157
0
 
3
 
! Отговори
2+2 преди 6 месеца
До Yakov

В междусъюзническата война между Германия и Русия ,Америка застана на страната на Англия и така Русия се оказа сред победителите.Фашизмът и комунизмът са едно и също ,но в Германия продължи от 1933 до 1945-т.е.12 години , а в Русия от1917 до сега-над 101 години.
156
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Комунизмът противоречи на човешката природа.
155
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
what do you talk about?
154
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Комунизмът е порнография.
153
1
 
3
 
! Отговори
Циник до 163 преди 10 месеца
Когато аз съм търчал 27 месеца по Елховските баири - ти си акал в пелените!
Нарича се творческа волност!
Недей да срамиш Вермахта с този ник!
Тури сърп и чук...а още по-добре
..само чук!
152
0
 
4
 
! Отговори
-------------- преди 10 месеца
Ти ги иСкарваш динозаврите. Виждаме, че си чадо на партиен секретар, а фактите от историята не можеш да промениш. Тичкай да се надрусаш от мъка.
151
1
 
5
 
! Отговори
Yakov преди 10 месеца
Преди Втората световна война, бяха противопоставяни идеологиите на световния комунистически Интернационал в лицето на СССР и на фашизма със неговата производна - нацизма. Затова още на 22 юни 1941 г. британският премиер Чърчил заявява: "Луцифер тръгна срещу сатаната" и в крайна се оказа, че социализмът е изродената - дебилна форма на комунизма.
150
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е има нещо общо с древен рим и комунизма Робовладелческата система но при рим е имало и закони важяшти за всички дории за патрицийте докато за партийците в соца такова чудо няма
149
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прасетата живеят в комуна в кочината ядът ярма общо в гаванката равни са по между си Извот 100%са комунисти
148
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не е лошо и ти да беше видял че Нагана се дели на два основни вида 7 заряден дабъл екшън известин и като офицерски и доста по МАСОВИЯ 6 заряден сингъл екшън известен и като сержански
147
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не се съмнявам че и динозаврите ще искараш комунисти
146
2
 
0
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 10 месеца
До *** до 164/Не лошо да имате елементарна вонна подготовка и познания.Ако имахте такава щяхте да знаете ,че "Нагана" е седем заряден ,независимо от вида на патрона
145
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Римските императори и първи са раздавали хляб на народа си, осигурявали са безплатни зрелища на най-високо ниво, даже и водата е била безплатна. Всеки легионер е получавал 20 годишни заплати на края на службата си. Е , преценете не са ли били комунисти?
144
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Първия истински комунист е Юда веднага пуснал донус за 30 сребърника
143
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Първият комунист Исус Христос е казал:"Имаш ли две ризи, дай едната на ближния си!"
Но патологичната алчност на демокрада унищожи България и света. КНДР, КНР, Виетнам и другите прогресивни страни са добър пример за нас. Погледнете разлагаща се Европа, това ли искате за Родината си? Черни ман.афи да ви взривяват и да изнасилват дъщерите ви? Не се ли срамувате от жалкото си съществуване, което наричате животец?
142
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Остави че някой трънски оруфляк успя да обяви Рим за империя преди Христа ами и комунизъм намери във византия (късен рим)((((
141
0
 
0
 
! Отговори
----------------- преди 10 месеца
До оня с Византията преди Христа :)))))))))))
Утрепляк де е Византия, де е Рим преди Христа бе, добитък? Научи историята и тогава ръси глупости.
140
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Император Спас Трънски набор 1971 сигурно
139
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
170 защото нещем към всички тези беди да си добавим и комунизъм