Тоталитарно ли е – отричаме го... Комунизмът – по-приемлив е!

Доверието ни в ЕС се завръща след кризата от 2016 г.
8 май 2018 19:30,
224
Тоталитарно ли е – отричаме го... Комунизмът – по-приемлив е!
Снимка: архив Bulphoto

Близо три четвърти от българите отхвърлят тоталитарните идеологии и практики. 3% от българите обаче приемат и одобряват практиките на тоталитарните режими.

Почти всеки десети пък е съгласен, че някои от практиките на тоталитарните режими са приемливи в някои случаи. 

Най-възрастните хора у нас, респективно последователи на БСП, изглеждат и най-дистанцирани от подобни идеологии и практики. Привържениците на националистически формации също декларират нетърпимост, но при тях се усеща и малко по-висок дял на съгласни, че има и приемливи елементи. Това става ясно от сондаж "Галъп интернешънъл" по повод 9 май – дата, в която се чества ЕС. Днес, 8 май (за Русия – обикновено 9 май), в повечето европейски страни се отбелязва и годишнина от края на Втората световна война, която бе свързана с национален, но и с идеологически сблъсък.

Още по темата

По-различно стоят нещата, когато се пита за комунизъм, сталинизъм, болшевизъм и подобни. Една трета от българите смятат, че някои неща от тези идеологии и практики са приемливи, а други не. Все пак повече са тези, които изцяло ги отхвърлят – 44%. 6% пък изцяло ги приемат.

Има обаче и една особеност - комунистическите елементи са в по-голяма степен възприемани в сравнение с нацистките. Например, мнозинство от над половината от привържениците на БСП, приемат частично левите тоталитарни идеологии и практики.

Поглед на запад

Според данните българите са проевропейски настроени и доверието в ЕС се възстановява, след като през 2016 г. трайно беше достигнало по-ниски стойности.

Така в първите месеци на 2018 г. около и над 60% от българите споделят доверие в ЕС, докато недоверието се движи около около 30%. Конкретните числа сега са 58% доверието, а 31% недоверието. Така българите остават подчертано проевропейски настроени, коментират социолозите от "Галъп интернешънъл".

През 2016 г. подействаха няколко причини за загуба на доверие, свързани с продължаващите ефекти на т.нар бежанска вълна, както и някои свързани кризи в устоите на ЕС. Такава например беше референдумът, с който Великобритания реши да напусне ЕС.

Влияние вероятно оказва и по-общото противоборство между Запада и Русия. Въпреки всичко обаче и през 2016 г. ЕС остана със силно положителен рейтинг, макар и не в познатата степен. А през 2017 г. доверието в ЕС укрепна – вероятно и във връзка с победата у нас на политически сили, считани за ориентирани в по-голяма степен към Запада.

През 2017 г. пък в няколко ключови за Европа избори надделяха опциите "за" Европа и това подобри картината на общественото мнение. Допълнително влияние оказва и европейското председателство, което допълнително насочва вниманието ни към европейските дела, заключават от "Галъп интернешънъл".

Изводите са от последното издание на ежемесечното националнопредставително проучване на "Галъп интернешънъл“, проведено между 13 и 22 април сред 817 души по метода "лице в лице“. Основната част от ежемесечните изследвания са познати като "Политически и икономически индекс на "Галъп интернешънъл“. Независими са от външно финансиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
3
 
6
 
! Отговори
-------------------- преди 5 години
Утрепляци друсани, един не много известен римски император докарва римската империя до военен комунизъм, след като десетилетия наред в Рим са се струпали полови милион ***, низвергнати от стотиците войни, които води рим. Съветския комунизъм е бледо копие на това което е било, нищо че лудите кумуняги казват че е тяхно изобретение и дело. Кой и кога е било ще требе да си го намери самички, и да ще си го четете на английски в резширените томове по световна история.Не прекалявайте с препаратит!
136
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо се дърпане от комунизма, най-светлия, най-човечния строй? Как търпите мизерния си живот в демонокрадичната ***? Възрастните ви родители тънат в мизерия, младите - морална деградация, алкохолизъм, наркомания и проституция, събудете се!
135
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време ти е за хапчетата червен памперс
134
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честит празник на победата другари! Комунисти, стягайте редиците, джендърската хидра надига глава! Да я смачкаме, както смачкахме фашистка Европа! Народът се пробужда! Време е!
133
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фашизма е гадна работа но при него поне има Свобода на пътуването и часна собственост а и като цяло поне своите си не репресира докато при комунизма всички са потиснати и няма каквито и да е свободи .А колкото до социалната част е абсолютно еднаква и в двете простотий
132
2
 
7
 
! Отговори
Циник до 164 преди 5 години
Ако Ботев и Левски бяха видяли какво направиха *** с България и Българите - щяха да запашат сабя дамаскиня и наган шестозаряден , и да хванат балкана!
131
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решетников: Толкова пари хвърлихме в България за *** ,а българите не щат у *** и не щат....
130
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До162 това е добре извистен Фейк от ерата на соца измислете нещо ново вата .Само за справка това е цели две години преди изобщо да се появи първата книго на Маркс .
129
0
 
8
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Защо няма дяволи в секцията на ада пълна с комунисти?Защото другарите взаимно си натискат *** тикви в казаните с катрана!
128
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Fallschirmspringer////И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция.И в единното и неделимо отечество на сички хора и обща собственост върху сички имоти.Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят.Галац, 20 април 1871 г. Хр. Ботйов.
127
3
 
5
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро.И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство.И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция.Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия св
126
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
154 направо уби рибата с комунизма във Византия вата .Пиенито на препарати за плочки определено води и до мозэчни разтройства
125
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизма е секта и парозитна организация на крадливи терористи
124
1
 
6
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Призовават се гражданите в палатковите лагери около посолствата на Русия и Северна Корея - да запазят спокойствие.Двете страни обещаха, че извозването на милионите българи , желаещи да живеят там , ще започне веднага след реконструсцията на влаковите композициите с конски вагони от първата и втора световни войни!Умоляват се гражданите да ползват химическите тоалетни - любезно предотставени за целта.Реална е опасността от възникване на епидемии между стануващите!
123
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече 73 години витае вопиюща несправедливост. През 1945г беше унищожен нацизма и фашизма, но братът близнак на фашизма комунизма успя да се спаси дори се писа сред победителите над фашизма. С една дума резултатът от ВСВ остана половинчат и това доведе до 73 години политически катаклизми по света. Така че човечеството не е завършило борбата с тоталитаризма събирателната дума на комунизъм и фашизъм.
122
6
 
8
 
! Отговори
-------- преди 5 години
Ха-ха утрепяците разбирали от демокрация и комунизъм. Още римската империя преду Христа е минала през комунизма за да оцелее бе добитъци. Вервате в утопията наречена демокрация, ами вервайте си. Капиталът също е дошъл на власт след кървави революции и жестоки преврати, като започнем със сеченето на глави при френската буржоазна р.След 20-30 ще разберете, защо бабите в
121
5
 
5
 
! Отговори
bolbov преди 5 години
Ако подобно проучване беше направено преди 30 години резултата категорично щеше да бъде в полза на комунизма.Тази система на управление осигурява добруване на широките народни маси и репресира елементи, чиито цели са лично облагодетелствуване за сметка на обществото.В повечето случаи тези елементи използваха криминални практики зада постигнат лично богатство.Сега голяма част от същества с криминална философия са в политическо и икономическо управление на държавите.
120
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
146 ще те светна нещо в русия има 300 000 не заети места в армията въобще бягаъ си в *** при путин
119
4
 
6
 
! Отговори
серГЕЙ ПУТКИН преди 5 години
ро голими крадливи *** от комунистите нама
118
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко друго е по добро от комунизма