Тоталитарно ли е – отричаме го... Комунизмът – по-приемлив е!

Доверието ни в ЕС се завръща след кризата от 2016 г.
8 май 2018 19:30,
224
Тоталитарно ли е – отричаме го... Комунизмът – по-приемлив е!
Снимка: архив Bulphoto

Близо три четвърти от българите отхвърлят тоталитарните идеологии и практики. 3% от българите обаче приемат и одобряват практиките на тоталитарните режими.

Почти всеки десети пък е съгласен, че някои от практиките на тоталитарните режими са приемливи в някои случаи. 

Най-възрастните хора у нас, респективно последователи на БСП, изглеждат и най-дистанцирани от подобни идеологии и практики. Привържениците на националистически формации също декларират нетърпимост, но при тях се усеща и малко по-висок дял на съгласни, че има и приемливи елементи. Това става ясно от сондаж "Галъп интернешънъл" по повод 9 май – дата, в която се чества ЕС. Днес, 8 май (за Русия – обикновено 9 май), в повечето европейски страни се отбелязва и годишнина от края на Втората световна война, която бе свързана с национален, но и с идеологически сблъсък.

Още по темата

По-различно стоят нещата, когато се пита за комунизъм, сталинизъм, болшевизъм и подобни. Една трета от българите смятат, че някои неща от тези идеологии и практики са приемливи, а други не. Все пак повече са тези, които изцяло ги отхвърлят – 44%. 6% пък изцяло ги приемат.

Има обаче и една особеност - комунистическите елементи са в по-голяма степен възприемани в сравнение с нацистките. Например, мнозинство от над половината от привържениците на БСП, приемат частично левите тоталитарни идеологии и практики.

Поглед на запад

Според данните българите са проевропейски настроени и доверието в ЕС се възстановява, след като през 2016 г. трайно беше достигнало по-ниски стойности.

Така в първите месеци на 2018 г. около и над 60% от българите споделят доверие в ЕС, докато недоверието се движи около около 30%. Конкретните числа сега са 58% доверието, а 31% недоверието. Така българите остават подчертано проевропейски настроени, коментират социолозите от "Галъп интернешънъл".

През 2016 г. подействаха няколко причини за загуба на доверие, свързани с продължаващите ефекти на т.нар бежанска вълна, както и някои свързани кризи в устоите на ЕС. Такава например беше референдумът, с който Великобритания реши да напусне ЕС.

Влияние вероятно оказва и по-общото противоборство между Запада и Русия. Въпреки всичко обаче и през 2016 г. ЕС остана със силно положителен рейтинг, макар и не в познатата степен. А през 2017 г. доверието в ЕС укрепна – вероятно и във връзка с победата у нас на политически сили, считани за ориентирани в по-голяма степен към Запада.

През 2017 г. пък в няколко ключови за Европа избори надделяха опциите "за" Европа и това подобри картината на общественото мнение. Допълнително влияние оказва и европейското председателство, което допълнително насочва вниманието ни към европейските дела, заключават от "Галъп интернешънъл".

Изводите са от последното издание на ежемесечното националнопредставително проучване на "Галъп интернешънъл“, проведено между 13 и 22 април сред 817 души по метода "лице в лице“. Основната част от ежемесечните изследвания са познати като "Политически и икономически индекс на "Галъп интернешънъл“. Независими са от външно финансиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичкикомунисти да се качват на кораб и при Ким да видят комунизъм на живо и никакакво връщане
96
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен120 Сненормалници,на които рускатасволач даде ядрени бойни глави,трябва да се преговаря,иначе,тъпунгеритемогат,да натиснат копчето и няма да те има.След тебе ще остане саво едно мазно петно...
95
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук *** джендърски продължават да цитират умрялата "Демокрация"! Колко бил лош комунизма и прекрасна демокрадцията.Излагате се, този смешен вестник отдавна изчезна в небитието, заедно със СДС-то. Лоши времена идат за джендитата!
94
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите трябва да си набият в дебелата глава, че докато има русофили в България визите никога няма да паднат.
93
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен114 Защо,тогава,Русия напира да доминира точно в Западните Балкани?Организира,заедно със сръбските ултраси ,атентата в Черна гора и македонския парламент.
92
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, пpошлеци евроатлантически, Доналд Тръмп - президента на САЩ ще ходи на крака да преговаря с президента на Северна Корея Ким Чен Ун, къде сте тръгнали да се сравнявате със северна Корея която произвежда спътници, балистични ракети, автомобили, че дори и таблети и смартфони и всичко това про жестоки санкции, а вие освен черноработници и пpocтитутки за Запада нищо не произвеждате, всичко внасяте, а от смериканското посолство се обаждат на Борисов да му нареждат какво да прави.
91
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добрия ковунисте мъртвия комунист няма идеология която да е погубила повече хоро Пол Под Сталин Тротски Салисаере дето обедини марксизма с канибализма
90
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен115 САЩ не ни свалят визите,защото в България е пълно с руски подлогии руснаци,с български паспорти.Като ви изгоним,тогава ще паднат и визите за САЩ.
89
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
48% ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ МОЖЕЛИ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ДА ПОЧИВАТ. Това го пишат Борисовите социолози. СЪЩИЯТ % не могат да отделят пари за празници.Затова българина намрази празниците.Че като мине празника после до заплата или пенсия глад.
88
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен103 Лелеее,ти откъде падаш?Северна Корея ли,там живеят ли хора изобщо,или индивиди с промити мозъци,които гладуват?Като заплашиха шишкото със санкции,веднага клекна.Северна Корея е на издръжката на запада и на Китай.Бодигардовете тичат около лимузината на вожда?!Смеят се по команда,който не приветства лидера,месец общественополезен труд и други извръщения...95255
87
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Впрочем какво стана с визите за САЩ. Аз и моето семейство искаме да посетим Америка, има красива природа, водопади, каньони, това е една от най-красивите страни в света. Отмениха ли ги визите вече, нали САЩ имат договор за свободно безвизово придвижване с ЕС, а България вече 11 години е пълноправен член на ЕС, или? Спазват ли САЩ договора си с България или най-арогантно храчат в лицето на българите?
86
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КНДР е велика сила вече, къде коментирате Ким, той е началник. Трайкайте си и си гледайте западналите Балкани, гъ.за на географията
85
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първият български електрокар се появи в 1951 г. След 3 десетилетия изнасяхме годишно 83 хиляди електро- и мотокари. Три бяха световните фирми в тази област: "Кларк" - САЩ, "Тойота" - Япония и "Балканкар" - България.
84
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При соца като бяхме със СССР само москвичи и лади а днес при демокрацията и ЕС българина върти западна кола и на празниците прави тапи по магистралите за чужбина.
83
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Демокрацията108 Не се грижи за нас,върви си в любимата рускакочина.България е държава от 7 век,когато Русия не е била на географската карто.Оцелявали сме и при по-тежки услравия.Такава държава ни оставиха комунистите,които ,заедно със съветите я ограбваха 50 години.Ще ни трябва време,за да се оправим,след вас.
82
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 104 Няма кво да упориш. Изобщо не сте в играта с тоя комунизъм. Бедни сте били...многооо бедни и промити. Забравете го това време ...измряхте вече, а ние младите няма да повторим вашето страхливоо невежество. Ако искате може да пробвате :)) Ама да не ревете после
81
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен104 Да,не четеш ли новини?Не е за вярване,но е факт.И това не е първият случай на канибализъм в Русия,останалите ядат"трава",дъвчат я с железните си коронки.А жените си връзват долното лерьо с тел.*** в провинцията и виж.
80
5
 
10
 
! Отговори
До Николай преди 5 години
Стига лъгал, дори за преглед ти взимат 30-40 лв, после лекарства за 100 - 200 лв. Оперирах се става тазобедрена уж безплатно за 3 000 лв.Над 1 000 000 инвалиди, още толкова без един зъб. Последните години няколко пъти видях умрели хора в центъра на София. Деца наркомани, момичета ***, самоубийства, грабежи, измами....Е, как ще завърши всичката тази трагедия? За Народен съд плачете джендитата. Неизбежно е!
79
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен101 Има доста българи и в Силиконовата долина ,в САЩ,да не говорим за западна Европа.Там,руснаците са като натрапници,никой не ги обича.
78
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хааааааа-ха-ха!Правели консерви.И сега щяха да правят, ако имаха продукти. Ама нема. Днешното велико здравеопазване не може да стъпи на малкия пръст на тогавашното.Хората се пенсионираха на по 55 и тогава започваха да строят вили и къщи. Докато са по млади. Сега се пенсионират по на 65 и едва кретат с най-ниските пенсии в Европа.Консерви ли? Ето ти кофите.