Трите спасени мечета заминават за Гърция

Подобна акция по реадаптация се прави за сефте у нас
8 май 2018 15:37,
16
Трите спасени мечета заминават за Гърция
Снимка: РИОСВ - Смолян

Министерство на околната среда и водите (МОСВ) даде разрешение трите мечета, които бяха открити изоставени от майка си в района на язовир "Доспат", да заминат за реадаптация в гръцкия център "Арктурус", съобщиха от пресцентъра на министерството.

Мечетата, които са на възраст около 3 месеца, бяха открити на 21 април край село Барутин, община Доспат. Те бяха настанени в Парка за танцуващи мечки "Белица" след спасителна акция, проведена от РИОСВ – Смолян и фондация "Четири лапи".

Организирано беше издирване на майката, бяха поставени фотокапани, екипи на РИОСВ – Смолян обхождаха регулярно района, но така и не беше открита.

Още по темата

С цел осигуряване на условия за реадаптация на мечетата и последващото им връщане в природата, бяха осъществени контакти с гръцкото министерство на екологията и гръцкия центъра "Арктурус", който има опит в реадаптацията на кафяви мечки.

Днес беше потвърдено настаняването на мечетата в този център, като транспортирането ще се осъществи от фондация "Четири лапи", които до момента полагат грижи за животните.

Очаква се след провеждане на адаптацията на мечетата, те да са готови за самостоятелен живот и да стане възможно връщането им в природата.

Акцията по спасяване и реадаптация на мечетата ще е първата по рода с у нас. Тя се осъществява от МОСВ, фондация "Четири лапи" и център "Арктурус".

Като цяло успеваемостта на повторната адаптация е трудно предвидима и строго специфична. От съществено значение е тя да започне възможно най-скоро. Предвид бързите и адекватни действия на компетентните органи, експертите се надяват тя да постигне успех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
За мечешкия морал преди 5 години
Защо само мечката да се труди за изхранването на мечетата?Да се издири и мечокът, и той да поеме отговорност!
12
0
 
1
 
! Отговори
ДойдохмеСи на думата преди 5 години
До барутин500 години все на тази тема си мечтаете, но накрая какво се оказа?В ДНК на българите почти никакъв турски ген няма, но в ДНК на турците - български приноси колкото щеш!Ти ще кажеш дали това се дължи на потурчени българи, чиито потомци се представят за етнически турци или другият вариант - чак толкова много ли са били турските свекърви, които тайно са вкарвали български мъже при снахите си, за да имат здрави и хубави внуци? Или пък кадънките са били палави и са кръшкали?
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Ловешката болница спасена ли е?
10
0
 
16
 
! Отговори
Клара преди 5 години
Две мечета не можем да отгледаме. Две лъвчета също. Какво ли можем изобщо? Една камара фондации , асоциации , природозащитници и тн. Само лапачи!
9
0
 
6
 
! Отговори
Georgiev преди 5 години
"за сефте"? Dnes.bg, защо такова махленско ниво?
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Garzite schte gi umorat te ne obi4at balgari psuvat ni a nie hodim na moreto im tapi balgari
7
0
 
9
 
! Отговори
Пич преди 5 години
успех на мечетата, чакаме ги след 1-2 години да ни радват...
6
6
 
2
 
! Отговори
барутин преди 5 години
доре; не знам как видя у помаците "мечка във фризер",но моят дядо е виждал българка в леглото след 500 години обучение от турците???? за нас младежите щер.а ти ще ти разкаже.
5
0
 
17
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Вече пишете 3-4 статии за тези мечета и нито веднъж не написахте защо България която дава пари на разни зелени и четири лапи и т.н. не може да отгледа три мечета и две лъвчета.Каква е причината за това безобразие
4
2
 
12
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Айде и мечетата изпратиха след лъвчетата....за къде *** ни е тая държава,бе?ОСТАВКА ТИКВО!
3
4
 
6
 
! Отговори
Моралист преди 5 години
Некви разтурени мечки раждат без брак, после си изоставят децата и накрая ние ставаме за резил като им търсим държава осиновител!Да се издири безотговорната мечка и да я принудят с труд да изкарва пари за издръжката на мечетата. Например, може да я впрегнат да оре или да тегли каруца.Всеки да си носи отговорностите!
2
3
 
14
 
! Отговори
Нещо остана ли тук? преди 5 години
Златото на България още през соца комунистите го изнесоха,после и парите на България изнесоха,желязото под формата на скрап изнесоха,енергоразпределителните дружества медните жици изнесоха,младите образовани хора се изнесоха,даже и част от софийските павета изнесоха!Сега изнасят и мечките!Срамота!
1
4
 
9
 
! Отговори
Дара преди 5 години
Организирано беше издирване на майката, бяха поставени фотокапани, екипи на РИОСВ Смолян обхождаха регулярно района, но така и не беше открита.@@@@@Ами ако разровят по фризерите на пoмaцитe в района ще я открият!