Мингма Шерпа, който ще търси Боян: Шансът да е жив е 50%!

"Той не е само ваш, той ми е като брат", каза непалецът
9 май 2018 17:45,
83
Мингма Шерпа, който ще търси Боян: Шансът да е жив е 50%!
Снимка: Reuters

Шансовете Боян Петров все още да е жив са 50 на 50. Това обяви Мингма Шерпа, непалецът, който се подготвя да се включи в издирването на българския алпинист в Хималаите.

Утре той ще отпътува с хеликоптер от Катманду към Тибет, за да се включи в спасителната операция на Боян. Тя бе организирана с натиск от българската държава.

Българинът изчезна на 3 май, в опит да атакува поредния си осемхилядник - Шиша Пангма.

Мингма Шерпа е един от най-опитните алпинисти в света. Той е първият непалец успешно изкачил 14 осемхилядници без повторение, което е рекорд в световната история. Заедно с брат си Чанг Дауа Шерпа държат рекорда и за първите братя, изкачили 14-те осемхилядници.

Още по темата

Според Мангма Шерпа след трети лагер има заледен участък и е възможно Боян Петров да е там.

"Мисля, че шансовете му са 50 на 50. Времето вчера беше много снежно. Тази сутрин обаче е добре. Надяваме се да е така и утре", каза той пред "Дарик".

Непалецът обясни, че Боян му е като брат и ще направи всичко възможно, за да го открие.

"Той не е само ваш. Той ми е като брат. Той е един от най-добрите катерачи и истински джентълмен. Не само в България, но и в света. Така че ние също сме разстроени. Той е известен сред нас и е много мил човек", каза Мингма Шерпа.

Боян е използвал неговата компания при предишните си изкамвания, но сега решил да я смени.

"Първоначално планираше да изкачи Чо Ою, но след това го промени с Шиша Пангма. На Шиша Пангма моята компания няма хора в момента. Познавам много добре върха. Катерил съм го както от южната, така и от северната страна. Всъщност трудната част е от лагер 3 до върха. След третия лагер има леден участък. Смятам, че може да е паднал в този район", обясни Мингма.

Той съобщи, че хеликоптерна компания от Катманду вече се е свързала с него и утре потеглят  с хеликоптер от Катманду до Тибет.

"Познавам мястото много добре, така че мога да помогна и утре отлитаме. Преди 10 минути изпратих паспорта си за издаване на виза", допълни Мингма Шерпа.

Продължава и операцията по земя, която от вчера провеждат трима местни шерпи. Режисьорът Поли Генчева, която пътува с експедицията и в момента е в Катманду, даде актуална информация за нея: "Тази сутрин получихме съобщение от базов лагер, че тримата шерпи от вчера, както и трима китайски алпинисти са подновили издирването и са достигнали под лагер 1. За съжаление, времето продължава да е лошо, но те продължават нагоре. За момента е забранено изкачването на другите участници в мисията, докато не свърши спасителната операция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
37
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УМРЯ ПОРЕДНИЯ ЕГОИСТИЧЕН ***, БЕЗПОЛЕЗЕН ЗА ОБЩЕСТВОТО, ЦЯЛ ЖИВОТ ПОЛУЧАВАЛ ЗАПЛАТА ЗА НИЩО.
48
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да мине китайската авиация с бомбардировачи да не се мъчи, друго не могат да му помогнат
47
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** глава затрива, мръсночервено парцалче
46
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боян лакомията му е била в повече, тръгнал сам и си го получил.
45
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е знаел да стане космонавт. Двама космонавта имаме - един ден космонавт на съветски разноски после цял живот генерал майор на разноските на България. И никакъв риск - тренират те, хранят те, поят те и те гледат като писано яйце. А даже голф игрище ти подаряват и те правят депутат.
44
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПОРЕДНОТО КОМУНИСТИЧЕСКО ОТРОЧЕ ЗАГИНА
43
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ханелоре Шматц я намериха случайно след повече от 30 години ако не се лъжа
42
0
 
10
 
! Отговори
ГолЕм разбирач преди 5 години
Ми тъй де, или е жив или не е - 50 на 50...
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 37На умните не им се налага!!!!!Ако искаш приятел, вземи си куче.......е казал един УМЕН Човек!!!Разбра ли, Теле?!
40
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как няма да се втурне? Шерпите изкарват най-много от спешни случаи в такива операцииНормално шерпата да даде някви надежди на отчаяните хора. Ще паднат кинти
39
14
 
8
 
! Отговори
Планинар преди 5 години
Бог да го прости Боян, няма шансове да е жив, за съжаление.
38
4
 
6
 
! Отговори
Кривондел преди 5 години
Забелязвате ли как хората се втурват за усмихнатите, позитивни ХОРА, а мрънкачите, на които все някой им е крив за неудачите отбягват?
37
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление на 7500 метра височина 12 дни не можеш да издържиш, даже да си Джон Рамбо!
36
11
 
10
 
! Отговори
:-) преди 5 години
.......Ако *** имаше поне 25% IQ това нямаше как да се случи.За съжаление (или пък не) *** е мнооого ***.:-)
35
9
 
23
 
! Отговори
До 35 преди 5 години
Никой не ти иска парите. Боян има предостатъчно приятели, които с радост ще помогнат. Дано и ти имаш ако един ден ти се наложи!
34
31
 
12
 
! Отговори
:-) преди 5 години
Разтревожената му приятелка така бе лакирала с гланц устничките си...личи си колко много страда...но важното е слънчевите очила да са на главата и обичките на ушетата ,все пак по телевизията сметка за подпомагане ще обявява...------------------Не разбрах като го намерят на парчета ли ще го чупят или цялата статуя ще мъкнат ?---------------------Толкова много сняг е натрупало там, че най вероятно са стъпвали върху Петров и не са разбрали.:-)
33
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След плащането за екскурзия до медиума Жоао е време българинът да задели от заплатката си и да дари за пророчествата на шерпа Шишу. Има 50% шанс да е прав.
32
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 30Медиите правят турски сериали като с този Никой, оная хахавата дето отишла на гледачка в Бразилия и куп други дивотии за да разсейват телетата наречени българи от ежедневната мизерия и разрухата в страната.Гьоринг изглежда като невинно пионерче пред днешната ТОТАЛНА пропгандна машина в Ганьовстан.Ако *** имаше поне 25% IQ това нямаше как да се случи.За съжаление (или пък не) *** е мнооого ***.
31
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде пуснетвбоше някоя статия, че вдовицата вече почна да крънка за дарения. Подгренте матряла още малко. Имал най-скъпата на света застраховка, ама тя иска пари на ръка. И като й върнат боян на ледени кубчета ще го играе благодорна и ще дари дарението сигурно. Позьори.
30
7
 
11
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
Щом бай шерп се е обадил и е казал, значи тъй ще трябва да е...ама как ги нарежда само като дръта сватовница на сгляда...айде само да не сбърка, че язък му за приказките-ако изобщо знай, че ги казвал де...