Мингма Шерпа, който ще търси Боян: Шансът да е жив е 50%!

"Той не е само ваш, той ми е като брат", каза непалецът
9 май 2018 17:45,
83
Мингма Шерпа, който ще търси Боян: Шансът да е жив е 50%!
Снимка: Reuters

Шансовете Боян Петров все още да е жив са 50 на 50. Това обяви Мингма Шерпа, непалецът, който се подготвя да се включи в издирването на българския алпинист в Хималаите.

Утре той ще отпътува с хеликоптер от Катманду към Тибет, за да се включи в спасителната операция на Боян. Тя бе организирана с натиск от българската държава.

Българинът изчезна на 3 май, в опит да атакува поредния си осемхилядник - Шиша Пангма.

Мингма Шерпа е един от най-опитните алпинисти в света. Той е първият непалец успешно изкачил 14 осемхилядници без повторение, което е рекорд в световната история. Заедно с брат си Чанг Дауа Шерпа държат рекорда и за първите братя, изкачили 14-те осемхилядници.

Още по темата

Според Мангма Шерпа след трети лагер има заледен участък и е възможно Боян Петров да е там.

"Мисля, че шансовете му са 50 на 50. Времето вчера беше много снежно. Тази сутрин обаче е добре. Надяваме се да е така и утре", каза той пред "Дарик".

Непалецът обясни, че Боян му е като брат и ще направи всичко възможно, за да го открие.

"Той не е само ваш. Той ми е като брат. Той е един от най-добрите катерачи и истински джентълмен. Не само в България, но и в света. Така че ние също сме разстроени. Той е известен сред нас и е много мил човек", каза Мингма Шерпа.

Боян е използвал неговата компания при предишните си изкамвания, но сега решил да я смени.

"Първоначално планираше да изкачи Чо Ою, но след това го промени с Шиша Пангма. На Шиша Пангма моята компания няма хора в момента. Познавам много добре върха. Катерил съм го както от южната, така и от северната страна. Всъщност трудната част е от лагер 3 до върха. След третия лагер има леден участък. Смятам, че може да е паднал в този район", обясни Мингма.

Той съобщи, че хеликоптерна компания от Катманду вече се е свързала с него и утре потеглят  с хеликоптер от Катманду до Тибет.

"Познавам мястото много добре, така че мога да помогна и утре отлитаме. Преди 10 минути изпратих паспорта си за издаване на виза", допълни Мингма Шерпа.

Продължава и операцията по земя, която от вчера провеждат трима местни шерпи. Режисьорът Поли Генчева, която пътува с експедицията и в момента е в Катманду, даде актуална информация за нея: "Тази сутрин получихме съобщение от базов лагер, че тримата шерпи от вчера, както и трима китайски алпинисти са подновили издирването и са достигнали под лагер 1. За съжаление, времето продължава да е лошо, но те продължават нагоре. За момента е забранено изкачването на другите участници в мисията, докато не свърши спасителната операция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боян като е тръгнал натам е знаел какво може да стане, медиите го направиха турски сериал, хайде да пратим изтребителите.
28
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако го открият жив, ще трябва да си смени името на Живко Живков.
27
5
 
8
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Шиша Мингма Мангма, увъртате ни нещо еииКъде е човека, и жив ли е че става сложно вече
26
20
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разтревожената му приятелка така бе лакирала с гланц устничките си...личи си колко много страда...но важното е слънчевите очила да са на главата и обичките на ушетата ,все пак по телевизията сметка за подпомагане ще обявява...
25
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Мисля, че шансовете му са 50 на 50.... " Какво може да каже непалец ? Това и 5 годишно дете може да го каже и пак ще е правилно. Дано да го намерят жив и здрав !!!
24
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като знам какво ме е връхлитало до връх Ботев изобщо не искам да си помислям какво е на такава височина, с такава температура 6 дни в неизвестност. Благоговея пред планината и природата. От сърце се моля да е жив и здрав, цял ден е в молитвите ми, дано.... Велик българин.
23
16
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
никога няма да го намерят, да беше казал поне да не го търсят
22
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До dn 17Човеците доста се надценяват и са много наивни същества.Изобщо комична история.Нивото на умственото развитие на днешният хомосапиенс не надвишава много нивото на май^муната.Това че са изпратил една Тесла в откритият Космос и че бием по цял ден клавишките и фейса не прави човеците Пи-умни от което и да е *** на полето.Мога да кажа много по темата но не си струва като знам какъв е матриала.
21
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес спасителите му не са стигнали дори до лагер 1 заради лошото време. Дано не съм права, но все по-вероятно изглежда, че нито ще го намерят, нито ще разберат какво се е случило с него.
20
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен14Толкова много сняг е натрупало там, че най вероятно са стъпвали върху Петров и не са разбрали.
19
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шанс да е жив 50%?????Тоя друсан ли е??С кво се е надрусал така яко?Шанса да е жив я има я не 0.1%.Това е цяла седмица на височина 7000+ метра.Азиатците са същите въздухари като източно-европейците.***.
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не искам да бъда песимист но като знам колко замръзнали човешки паметници има по пътя до върха-Бог да го пази!
17
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИзлагацияШерпа (на тибетски източен народ) е етническа група от предимно планинския район на Непал в ХималаитеРазвитието на високопланинския туризъм и алпинизма след 1959 г. променя много начина им на живот. Днес много шерпи биват наемани като водачи или носачи от експедициите в Хималаите.
16
7
 
14
 
! Отговори
dn преди 5 години
Това, че през 2018г. човечеството не използва летателна или друга роботизирана техника за бързо издигане на всякаква вичочина и места в планините, където хора си се разхождат пеша от 100 години,говори, колко е изостанало човечеството в технологичното си развитие. Как така все още не се използват бързи и надежни хеликоптери или други машини или роботи за бързо придвижване и спасителни операции на всякакви места в планините...как така максимум до 6100 метра, пък и само ако времето било хубаво..
15
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Болен от рак, с тежък диабет, оставил палатка, телефон и чувал и отишъл да умре на спокойствие.
14
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шансът да намерят труп може да е 50%, но не и да го намерят жив. По тези върхове има стотици лежащи замразени трупове на алпинисти, които други алпинисти откриват след години.
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С дано. Ама това нема ми смени мнението за изнудвачите-еколози, вегани и ***. Дано е жив
12
1
 
6
 
! Отговори
Излагация преди 5 години
До мухахахааааБратле, не се излагай, ами прочети насам натамhttps://en.wikipedia.org/wiki/Mingma_Sherpa_(mountaineer)
11
21
 
14
 
! Отговори
писнами преди 5 години
Какво сте писали само за тоя ? Отишъл некой си некде и той незнае за какво и намерил каквото дирил и дай да пишеме по всички весници за него.
10
6
 
37
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
-Не се залъгвайте-човека отдавна не е жив,най вероятно 10 часа след като бурята го е връхлетяла е замръзнал.Там е жестоко- дори самолетите до 8000 метра им трябват поне 15 минути за да се издигнат-Там кислорода е много малко-студът е жесток -вятърът на този връх събаря камъни дори.Какъв е шанса на повярвал в себе си алпинист който се е надценил -- ВЪРХЪТ чака търпеливо за да вземе своят "данък " а Петров е дал животът си ,защото вътре в себе си е искал - ТАКА ДА УМРЕ !-Не като старец в леглото