Мингма Шерпа, който ще търси Боян: Шансът да е жив е 50%!

"Той не е само ваш, той ми е като брат", каза непалецът
9 май 2018 17:45,
83
Мингма Шерпа, който ще търси Боян: Шансът да е жив е 50%!
Снимка: Reuters

Шансовете Боян Петров все още да е жив са 50 на 50. Това обяви Мингма Шерпа, непалецът, който се подготвя да се включи в издирването на българския алпинист в Хималаите.

Утре той ще отпътува с хеликоптер от Катманду към Тибет, за да се включи в спасителната операция на Боян. Тя бе организирана с натиск от българската държава.

Българинът изчезна на 3 май, в опит да атакува поредния си осемхилядник - Шиша Пангма.

Мингма Шерпа е един от най-опитните алпинисти в света. Той е първият непалец успешно изкачил 14 осемхилядници без повторение, което е рекорд в световната история. Заедно с брат си Чанг Дауа Шерпа държат рекорда и за първите братя, изкачили 14-те осемхилядници.

Още по темата

Според Мангма Шерпа след трети лагер има заледен участък и е възможно Боян Петров да е там.

"Мисля, че шансовете му са 50 на 50. Времето вчера беше много снежно. Тази сутрин обаче е добре. Надяваме се да е така и утре", каза той пред "Дарик".

Непалецът обясни, че Боян му е като брат и ще направи всичко възможно, за да го открие.

"Той не е само ваш. Той ми е като брат. Той е един от най-добрите катерачи и истински джентълмен. Не само в България, но и в света. Така че ние също сме разстроени. Той е известен сред нас и е много мил човек", каза Мингма Шерпа.

Боян е използвал неговата компания при предишните си изкамвания, но сега решил да я смени.

"Първоначално планираше да изкачи Чо Ою, но след това го промени с Шиша Пангма. На Шиша Пангма моята компания няма хора в момента. Познавам много добре върха. Катерил съм го както от южната, така и от северната страна. Всъщност трудната част е от лагер 3 до върха. След третия лагер има леден участък. Смятам, че може да е паднал в този район", обясни Мингма.

Той съобщи, че хеликоптерна компания от Катманду вече се е свързала с него и утре потеглят  с хеликоптер от Катманду до Тибет.

"Познавам мястото много добре, така че мога да помогна и утре отлитаме. Преди 10 минути изпратих паспорта си за издаване на виза", допълни Мингма Шерпа.

Продължава и операцията по земя, която от вчера провеждат трима местни шерпи. Режисьорът Поли Генчева, която пътува с експедицията и в момента е в Катманду, даде актуална информация за нея: "Тази сутрин получихме съобщение от базов лагер, че тримата шерпи от вчера, както и трима китайски алпинисти са подновили издирването и са достигнали под лагер 1. За съжаление, времето продължава да е лошо, но те продължават нагоре. За момента е забранено изкачването на другите участници в мисията, докато не свърши спасителната операция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
18
 
15
 
! Отговори
мухахахаааа преди 5 години
шерп е професия, а не име и не се пише с главна буква:)))
8
0
 
29
 
! Отговори
Олее преди 5 години
Мисля,че този път е постъпил неразумноДа тръгнеш сам,без телефон. Когато те води желанието да си пръв, сам и да обираш овациите резултатът е несигурен. Имаме един случай на велик алпинист , който загина тръгнал сам , без кислородна бутилка. Дано този има късмет
7
3
 
16
 
! Отговори
Наблюдавам преди 5 години
ЦИТИРАМ:"Боян е използвал неговата компания при предишните си изкамвания"КОМЕНТИРАМ:Оставете водката, когато пишете статии. Така ще правите по-малко малoумни грешки
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тези условия оцеляването е въпрос на часове, минаха дни и тепърва почват да го търсят, толкова сняг е навалял че може никога да не го открият
5
5
 
19
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 5 години
До малоумния коментирал, спортистите носят престиж на страните си, въпреки недоуменията на такива като теб и безхаберието на властите! За онкоболните ще питаш банкянския *** - той знае всичко!
4
5
 
30
 
! Отговори
До анонимен преди 5 години
Явно не сте наясно, че той има застраховка и нищо нема да излезе от джоба ви, така че спокойно...
3
14
 
9
 
! Отговори
Ссссс преди 5 години
Жив или мъртъв предлагам да го канонизираме.
2
40
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ще плаща?Този да не би да е пратен там на мисия от България,да се е застраховал!Стига вече,идете пред някой онкоцентър на университетска болница и вижте там обречените и примирени хора,сега екскурзианти ще спасяваме -било то от Бразилия или от Хималаите!
1
3
 
80
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Не зная какво може да се добави в случая, освен думите на покойния алпинист Людмил Янков, светла му памет: " В зоната на смъртта, човек остане ли повече часове не може да събере 4+4. Ако Боян е успял да слезе на 6000м и не е изпадал в хипогликемия, има шансове да е все още жив. Стискам ти палци Боби, да те намерят и спасят, Това ти желае цяла България!