Мингма Шерпа, който ще търси Боян: Шансът да е жив е 50%!

"Той не е само ваш, той ми е като брат", каза непалецът
9 май 2018 17:45,
83
Мингма Шерпа, който ще търси Боян: Шансът да е жив е 50%!
Снимка: Reuters

Шансовете Боян Петров все още да е жив са 50 на 50. Това обяви Мингма Шерпа, непалецът, който се подготвя да се включи в издирването на българския алпинист в Хималаите.

Утре той ще отпътува с хеликоптер от Катманду към Тибет, за да се включи в спасителната операция на Боян. Тя бе организирана с натиск от българската държава.

Българинът изчезна на 3 май, в опит да атакува поредния си осемхилядник - Шиша Пангма.

Мингма Шерпа е един от най-опитните алпинисти в света. Той е първият непалец успешно изкачил 14 осемхилядници без повторение, което е рекорд в световната история. Заедно с брат си Чанг Дауа Шерпа държат рекорда и за първите братя, изкачили 14-те осемхилядници.

Още по темата

Според Мангма Шерпа след трети лагер има заледен участък и е възможно Боян Петров да е там.

"Мисля, че шансовете му са 50 на 50. Времето вчера беше много снежно. Тази сутрин обаче е добре. Надяваме се да е така и утре", каза той пред "Дарик".

Непалецът обясни, че Боян му е като брат и ще направи всичко възможно, за да го открие.

"Той не е само ваш. Той ми е като брат. Той е един от най-добрите катерачи и истински джентълмен. Не само в България, но и в света. Така че ние също сме разстроени. Той е известен сред нас и е много мил човек", каза Мингма Шерпа.

Боян е използвал неговата компания при предишните си изкамвания, но сега решил да я смени.

"Първоначално планираше да изкачи Чо Ою, но след това го промени с Шиша Пангма. На Шиша Пангма моята компания няма хора в момента. Познавам много добре върха. Катерил съм го както от южната, така и от северната страна. Всъщност трудната част е от лагер 3 до върха. След третия лагер има леден участък. Смятам, че може да е паднал в този район", обясни Мингма.

Той съобщи, че хеликоптерна компания от Катманду вече се е свързала с него и утре потеглят  с хеликоптер от Катманду до Тибет.

"Познавам мястото много добре, така че мога да помогна и утре отлитаме. Преди 10 минути изпратих паспорта си за издаване на виза", допълни Мингма Шерпа.

Продължава и операцията по земя, която от вчера провеждат трима местни шерпи. Режисьорът Поли Генчева, която пътува с експедицията и в момента е в Катманду, даде актуална информация за нея: "Тази сутрин получихме съобщение от базов лагер, че тримата шерпи от вчера, както и трима китайски алпинисти са подновили издирването и са достигнали под лагер 1. За съжаление, времето продължава да е лошо, но те продължават нагоре. За момента е забранено изкачването на другите участници в мисията, докато не свърши спасителната операция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Един млад българин преди 5 години
Чета ви коментарите и не мога да повярвам колко дребни душици сте. Какъв бил, от къде пари, какво бил направил и т.н. Жал ми е колко сте слепи. От яд, злоба и завист, нямате очи да видите истинските герои, нямате сърце да почувствате какво значат неговите успехи и преодолени препятсвия в живота, нямате душа да осъзнаете величието, в това да имаш мечти и да ги отстояваш, да си готов да загубиш всичко и да се посветиш на нещо повече от себе си. Горд съм, че съм бъгарин, заради хора като Боян!
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди седмица написах, да не се саполиват роднини по телевизиите, защото сам си е поел риска, бидейки диабетик и то взе, че стана. Самото начинание е такова, че роднините трябва да са готови на всичко. Вероятността да е жив е малка, колкото и да ни се иска, да не е така. Поне е загинал преследвайки мечтите си. Няма нужда от драматизации, а да се приемат фактите.
67
1
 
2
 
! Отговори
Биби преди 5 години
Няма лошо, че човекът си избрал екстремно хоби, но и той и близките му би трябвало да са наясно с риска, който поема. Дано олелията да е била напразна и да е жив и здрав човека и дано живее по-разумно и по-отговорно за в бъдеще. Диабетиците по-трудно издържат на студ... Близките да вземат, да го вразумят.
66
6
 
22
 
! Отговори
Стоян Димитров преди 5 години
Малко са хората, които приемат такива предизвикателства, да се изправят сами със собствени сили в страшни условия. Това е личен избор, и този който го прави е силен човек и не се интересува от чуждото мнение!Но както във всяка дейност могат да се случат нещастия и неуспехи, така и с Боян се е случило. И вместо солидарност и разбиране към него, като българин, то тука се надпреварват да пишат *** коментари.Ето такъв народ сме ние българите, затова и такава ни е държавата.
65
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
каквото търсил - намерил. Сега го въртят на Шиша но не Пангма...нормалнте хора работят а не са баир-будала. Направо открийте диспансер за онко болни на хималаите
64
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До варнаМучащото нашенско чифткопитно много се интересува от чуждите пари. Боян прави експедициите си не от вчера. Има си спонсори. Възможно е мощна фармацевтична фирма, чиито продукти той използва, други фирми, организации, частни лица. Но ти явно не си - беден и скръндзав си и гледаш в чуждата паница. Боян работи като н. сътрудник в музей, определя животинки, които е събрал сам, пише статии, публикува ги в добри списания. Заплатата там е позорно малка, но хората работят, страст! Издаде книга
63
4
 
6
 
! Отговори
До 46 преди 5 години
Не са я намерили след 30 години.Просто е замръзнала и си седи там.Дори като изкачват Еверест от тази страна и я виждат.
62
35
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе какво е това внимание към този човек,толкова златни медали спечелиха българските гимнастички худ.гимнастика,никой не ги споменава,тоя каква професия има,от къде пари да катери Хималаите,кой го финансира,че и болен бил,пък ще катери връх с инжекционен инсулин,да се чуди човек на авантюрите му!
61
6
 
19
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До варнаКато се върне му пиши да ти купи едни вълнени чорапи че да не ревеш.Откъде му били парите.Че на теб босия ли да дава отчет
60
35
 
8
 
! Отговори
варна преди 5 години
Кой го натири на баира че сега ревът?И да питам някой знае ли какво работи този човек и с какво се издържа?Аз едвам си купих зимни обувки а той от къде се финансира с хиляди левове? сателитни телефони и т.на т.
59
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бояне, ако беше станал директор на космическия институт в БАН сега щеше да си милионер, въпреки че цял живот си бил неграмотен.
58
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВСИЧКИ ГО ИЗДИРВАТ САМО НЕ И БЪЛГАРИТЕ ОТ ЕКСПЕДИЦИЯТА С КОЯТО Е БИЛ. Е ТЕ ТВА Е... ЧЕРВЕНИ ПАРЦАЛИ
57
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боян е брат на цеко минев, ама от друга майка. Боян обича да брои лешояди и жълъди в гората, а цеко обича да я няма гората. Боян парадоксално обича да лази в планината, а цеко препочита да я гледа от кабинката. И сега в крайна сметка цеко е добре и пече кълки някъде, а боян е станал на попсикъл.
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименза да питат глупавите
55
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо е комунистическо отроче? Не ми е попадала такава информация, не се заяждам
54
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НА НАС БЪЛГАРИТЕ НЕ НИ Е КАТО БРАТ.
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако беше станал бг космонавт това нямаше да му се случи.
52
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лакомията доста хора е затрила
51
0
 
23
 
! Отговори
Язека преди 5 години
"Мисля, че шансовете му са 50 на 50" E много ясно: или е жив, или не е.
50
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако наистина е хем с рак хем с диабет, застаховката веднага става невалидна понеже ще е в графа самоубиец. Може да натежи в негова полза това, че и прди се е катерил, но е въпрос на някакво многогодишно съдене и доказване, а опулената му жена не си представям да има капацитет за това. Друго си е с дарителска кампания. Подсмърчаш по бтв и даваш сметката за дарения. Един вид мъжо няма да усвоява повече пари за екология, а на мен не ми се работи. Примерно семейство са