Спасители от Китай се включиха в издирването на Боян Петров

Дори да не е запасен с храна може да оцелее, заяви Деян Петков
54
Спасители от Китай се включиха в издирването на Боян Петров
Снимка: Булфото, архив

Днес продължава издирването на изчезналия в Хималаите роден алпинист Боян Петров. В 6:30 сутринта местно време са тръгнали нагоре трима шерпи със спасители от Китай и са стигнали почти до лагер 1. Днес, ако времето позволява, те трябва да достигнат до лагер 2, заяви пред БНТ Деян Петков, близък на Боян.

Още по темата
Спасителният екип може да нощува и в лагер 1 и в лагер 2, но те трябва да преценят и възможността за връщане. Изпратеният хеликоптер трябва да бъде от Непал, защото в Китай няма такъв, който да може да лети на тази височина, каза още той.

Във втори лагер може да оцелее много дълго време според нас. В трети лагер дори да не е добре запасен с храна, вероятно има продукти от стари експедиции, които да са замръзнали. Ако е в някакъв лагер, е възможно да е оцелял. Ако не е в лагер, може да си е направил заслон някъде, надява се Петков.

Акцията по издирването във вторник приключи без резултат. Шестимата спасители, които търсиха българина, не го намериха в първия лагер под върха. Те трябваше да пренощуват там и да продължат към лагер 2. Това обаче се оказа невъзможно заради изключително лошото време.

Боян Петров изчезна по време на експедиция по изкачването на 8-хилядника Шиша пангма, като няма връзка с него от 3 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: ХималаитеБоян Петров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
4
 
! Отговори
Вале 46 преди 5 години
И тия дето обясняват че предпочители да живеят на макс вместо да доживеят старините дали така ще мислят ако дъщерята/внучката им се качи на някои моторджия живеещ на макс и каращ пистарката с 280 по осевата щото нали адреналин трябва и живот на макс:)
52
0
 
0
 
! Отговори
Вале 46 преди 5 години
Коментират без дори да знаят че веган е Атанс Скатов :) А Боян Бог или Силата или както искате го наричайте го спря за известно време с катастрофата, но той не си научи урока. Реши че е по силен от всичко и всички. "Кой каквото сам си направи цяло село неможе да ти го направи".
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано издържи!
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо постоянно по всички телевизии тръбят за този Боян Петров. Нито ще е първият нито пък последният И не е единственият
49
0
 
2
 
! Отговори
До Баба Куна преди 5 години
МНОГО СИ ПРАВА
48
8
 
4
 
! Отговори
Баба Куна преди 5 години
Добре де,има стотици хиляди алпинисти изкачват всяка година тези върхове,някой умират някой не-дефакто този *** който е заебал деца и жена -може ли някой в прав текст да ми каже какъв аджеба герой е -този,няма ли жена този *** да иде да го намери да му играе две точилки да се пребира да си гледа децата,и защо по цял ден слушаме и четем за него-нещо е спасил някой ли,построил ли е нещо -абе някой ще кажели какво е направил този в крайна сметка
47
0
 
12
 
! Отговори
Кривондел преди 5 години
Хора, не е толкова просто! Кислородът е и риск, ако няма 10 шерпа да ти носят бутилките - защото тежи и не можеш да изнесеш достатъчно сам, а като свърши се оказваш неаклиматизиран. Човекът е много добър, просто тази дейност е високорискова. Ако стане чудо - ще е прекрасно.
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да стане, Боян е на върха.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Веган е Атанас Скатов.
44
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно, при всичките му постижения непрекъснато се тръбеше, че е веган. Сега, когато закъса за съжаление, нито дума за това. Организмът иска правилно хранене, още повече при екстремни условия.
43
6
 
6
 
! Отговори
его преди 5 години
Не знаех, че на всичкото отгоре е и веган. Извинете, но той наистина дърпа дявола за опашката ПОСТОЯННО. Човешките възможности са големи, но не са неограничени. На 8000 метра, сам, без кислородна маска, без храна, без сателитен телефон, на ИНСУЛИН, с травми по тялото от злополуки всякакви, шансът му да оцелее е клонящ към нулата.
42
9
 
12
 
! Отговори
123 преди 5 години
До тук се е справял добре, но веганството си е казало своето. На мозъка все пак му трябват протеини.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мое ли си толкова захлупен бе, да не мислиш че всеки ден имаме българин на експедиция по тия опасни планини ???----------------------------------------Да, и сега има в базовия лагер друг българин чакащ да изкачи. Не е единствения алпинист.
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако така мислеха всички откриватели.."Какво откривателство, всичките тези върхове са изкачвани безброй пъти от други хора, включително и българи, но не се веят по телевизии и демонстрации непрекъснато и не обясняват, дали са или не вегани.
39
1
 
8
 
! Отговори
Динев преди 5 години
Може би рискът да тръгне без кислородна маска при тази болест този път му е изневерил. Случил се е инцидент.
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никав шанс още след първият ден им е ясно. Скоро ще спрат да го търсят. Хора сме и се надявяме на чудо за сънародника си.
37
3
 
28
 
! Отговори
Кривондел преди 5 години
Боян е и един от най-добрите в света. Притеснявам се обаче, че може повече да е мислел за Еверест, затова да е бързал и поел риск... Докато има шанс - трябва да се надяваме.
36
0
 
33
 
! Отговори
17 преди 5 години
Героите за мен са тези хора,които с риск на собствения си живот,са тръгнали да СПАСЯВАТ нечий друг!
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано да е жив, ама не знам защо толкова щуротии прави този човек.
34
1
 
21
 
! Отговори
Кривондел преди 5 години
Не спирам да се надявам и да се моля. Прекрасен, позитивен човек. Бояне, дано....