Ветеранка на 94 със 17 ордена: Никога няма да забравя кървавия сняг!

Лидия Осипова празнува 9 май с правнуците в България
9 май 2018 14:15, Елка Василева
251

Снимка: БТА

С правнуците ми в София ще отбележим 9 май - Деня на победата над фашизма, каза в интервю за БТА 94-годишната Лидия Александровна Осипова, ветеран от Великата Отечествена война. Родена е през 1924 година. На 17 години отива на фронта като медицинска сестра. Победата я сварва на дежурството във Военно-полевата болница.

На ревера на Лидия Александровна са окачени 17 ордена и медала.

За ролята на жените във войната разказва, че без тяхната помощ би било немислимо. "Жените спасяваха, помагаха, чакаха - едни се трудеха в тила, други на фронта", допълва Лидия Александровна Осипова.

Лидия Александровна, какво Ви доведе в България? Как ще отбележите 9 май?

Дъщеря ми се омъжи за българин. И ето ме вече повече от двадесет години съм тук, в слънчева България.

Първо днес ще се съберем с другите ветерани и с нашите български приятели в Дома на Москва. Вече съм много възрастна, карам 95 години и нямам сили да отида до паметника на Съветската Армия да положа цветя. Но след като отпразнуваме със съратниците, ще се прибера у дома, където ме чакат вече правнуците, с които всяка година отбелязваме този изключителен за мен, за нас, ден. За мен 9 май е "празник със сълзи на очи".

Лидия Александровна, на колко години бяхте, когато започна войната?

Бях на 17 години, тъкмо завърших 9-ти клас. Живеех със семейството си в покрайнините на Москва, в Архангелское. Бяхме се събрали цялото семейство вкъщи, когато чухме новината по радиото в 12 часа на обяд. Първоначално не я възприехме насериозно, докато съобщението не се преповтори няколко пъти. Хората се засуетиха. Настъпи паника. Беше истина - война. Излязохме на площада. Жените плачеха, защото знаеха, че ще изпращат синовете и мъжете си. Мъжете се държаха както подобава по-мъжки.

Какво беше първото Ви усещане след като чухте новината?

След като премина суетата, настъпи сериозната реакция. Всеки от нас мислеше единствено как и с какви средства да защити Родината. Нямахме други мисли и подбуди, единствено тази - да защитим Родината от врага.

Как започна всичко? Къде служихте?

Първоначално, ние, по-младите дежурихме на покривите на домовете, след което от комсомола ни разпределиха на трудовия фронт. Първата ни задача беше да копаем окопите. 17-годишните не ни взимаха в армията, защото не сме пълнолетни.

Разпределяха ни на трудовия фронт, където изкарах малко повече от половин година.

След това се записах на курсове за медицинска сестра. Много търсена професия за момичетата по време на войната. Но през декември 1941 г. започнаха битките под Москва. Тогава се записах като доброволец на фронта. Зарязах курсовете за медицински сестри и отидох директно на фронтовата линия да помагам с каквото мога. Нямаше време в такъв момент за учене.

Животът те учи, всеки ден на бойното поле практикувах знанията, които успях да получа в медицинското училище. По онова време имах две приятелки, с които бяхме неразделни. Едната обаче успя да завърши медицинските курсове и взе направление за дивизията до град Истра. С другата си приятелка отидохме във Военния Комитет и започнахме да им се молим да ни вземат и нас. Но те категорично отказваха, без да сме завършили курса за медицински сестри. Тогава решихме на своя глава да тръгнем с приятелката ни, която имаше законно разпределение за фронта до град Истра. Нея я взеха веднага. А ние двете с другата ми приятелка отидохме при началника на щаба и му се примолихме. Изгаряхме от желание да сме във фронтовите редици и да помагаме на ранените, но и тук ни отказаха заради това, че сме под 18-годишна възраст.

Началникът на щаба нареди да ни нахранят и на другия ден да ни върнат обратно в къщи. Дадоха ни да хапнем и ни заведоха да пренощуваме в землянката. Рано сутринта, преди изгрев, започна щурмът по освобождаване на град Истра. Забравиха ни в землянката. Всички се втурнаха на бойното поле. Когато свърши сражението, излязохме от землянката и какво да видим - снегът беше почервенял от кръвта на убитите и ранените. А на бойното поле млади момичета като нас на 17-18 години превързват ранените и им оказват помощ. Когато видяхме тази кошмарна картина не можехме да стоим и да гледаме - втурнахме се да превързваме ранените. Най-накрая началник щабът склони и ни остави в дивизията. Работихме като санитарни инструктори. Не след дълго ни разпределиха вече официално в полка на Втори Белоруски фронт - Волоколамско направление. Така че първото ми участие на фронтовата линия беше битката за освобождаването на град Истра.

Какво друго си спомняте от тежките военни години?

Студът - зимите бяха невероятно студени. Най-вече зимата на 1941 година. Стъклата се пукаха от студ, пръстите ни премръзваха, не си усещахме стъпалата. С момичетата бяхме много слабички, а ни обличаха с мъжки униформи - топли, но огромни канадки и валенки 40-ти номер. Какво да се прави, нямаше униформи за всички. Снегът беше почти метър. След сраженията тичах с огромните валенки от ранен на ранен. Исках да помогна на всички едновременно, но не можех. Никога няма да забравя кървавия сняг - в началото се паникьосвах, защото не знаех кой е ранен и кой жив. Шокът е страшен, когато побутваш лежащия на земята войник, а той не мърда. Изпитвах страх първоначално, често ръцете ми трепереха и не можех да превържа раните.

Бях всеотдайна на професията си по време на войната. Осъзнавах, че от помощта ми зависи живота на ранения, но след като видех усмивката на лицето му и на мен ми олекваше на душата. Ежедневието от бомбардировки и трупове около мен промени характера ми. Бързо пораснах. От крехко и чувствително момиченце с треперещи ръце и сълзи на очите се превърнах в зряла жена с твърд мъжки характер. Вече не плачех. Помогнах на стотици ранени.

Колко време прекарахте на фронта?

От самото начало на 1941 година до 1945 година. Междувременно успях да завърша курсовете за медицинска сестра и да се дипломирам. По-късно, когато натрупах опит, ме взеха в истинска Военно-полева болница. През декември 1941 година бях тежко ранена. Много добре си спомням датата и никога няма да я забравя - 22 декември 1941 година. Вече бях навършила 18 години и служех във Волоколамското направление на Втори Белоруски фронт. Пренасяхме ранените от Военно-полевата болница в камиони, за да бъдат закарани в тила за последващо лечение. Трябваше да ги съпровождам. Изведнъж започна въздушна тревога. Германските самолети се появиха изневиделица. Бях близо до камиона, в който трябваше да се кача и да отпътувам с ранените. Започна бомбардировката. Беше кошмар, който не мога да опиша с думи. Раниха ме в крака, изгубих съзнание. Раната и травмата бяха много сериозни. Лечението ми продължи два месеца.

Каква беше ролята на момичетата и на жените по време на Великата Отечествена война?

Огромна! Може би не се е забелязвала, като тази на мъжете. Но и без помощта на жените беше немислимо. Жените спасяваха, помагаха, чакаха. Едни се трудиха в тила, други на фронта. Не бих могла да си представя болниците и сраженията без медицинската и сестринската помощ, която се оказваше предимно от жени. А заводите в тила? Производството за фронта беше пълно с жени.

Днес е 9 май - Денят на Победата! Къде ви завари тази дата тогава?

Бях дежурна в болницата, нощна смяна. Беше 8 срещу 9 май. Изведнъж започна стрелба. Помислихме, че са десантчиците. Стрелбата беше доста продължителна и еднаква, малко необичайна. Всъщност се оказа стрелба във въздуха - нашите си направиха салют. После, на сутринта, ни съобщиха, че войната е свършила и е подписан мирният договор. Този ден го чакахме с нетърпение. Вярвахме в него. Вярвахме, чакахме и бяхме убедени, че ще настъпи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре прикриваната историята през соца вече е достъпна. Всеки знае, че раша НЕ е спечелила войната, а е била затънала до шия. Единствено помоща на САЩ в техника , пари и бомбардировки спасяват русия от тотален позор. Време да се очовечят и да се извинят за това, което са направили на много държави. И да поздравят съюзниците в тази война. Когато го направят, ще получат и уважението на другите.
153
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дядоми казваше кървав сняг не е страшно страшното е жълт сняг значи тия пред теб са офеикали и врага *** към теб
152
14
 
11
 
! Отговори
аА?! преди 5 години
....който ни освободи , той ще да ни и пороби..
151
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 1938 бг е 11 икономика в света през 2018 русия дори и това не е Факт
150
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СуекаЦелия пародокс е че ни представят червената армия като освободител, а всъщност на 9 септември 1944 години реално тя ни окупирана и започва процес по установяване на марионетен режим основан на безскруполен терор в името на запазване на статукството. Сега трябва да величаем тази баба, че е съдействала активно за нашето унищожение, къде е ни достойнството? Подобни статии са меко казано възмутителни!
149
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
света празнува победата, на 2-3 продажника им платили да блъскат фобия , че даже и спамят с очевадните си поръчкови глупости.
148
13
 
12
 
! Отговори
Суека преди 5 години
Добре РУСИЯ и тяхната ПРОПАГНДНА МАШИНА ви плаща и затрива историята за да се изкарват като САЩ уж победители и първи приятели на БЪЛГАРИЯ и българите а всъщност те ни унищожиха !
147
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стокхолмски комплекс в целия му блясък - те го тероризират, той им се радва.
146
12
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 144 преди 5 години
"а преди Соца бяхме 11 икономика в света..."Тъй е, отзад - напред! Абе ***, да не съм с твоите мозъчни гънки, та се отнасяш така либеро с мен? Влез в Нац. художествена галерия и виж картини на наши майстори от онези времена. После плямпай глупости! Зарови се в стари снимки и дрънкай каквото си искаш! Ние клинци за подковаване на коне не сме правели, правели са ги едни ковачи, дето сега е забранено да казваме националността им, нищо че сме демокрация. Въшки, в ж.п.вагоните - дървеници! Газ
145
6
 
11
 
! Отговори
Не не преди 5 години
определено издишаш, Циниче, не минаваш. Къде ги завръщащите се емигранти в европейска България, предвождана три (3) мандата от европейския си демократичен лидер? Дали пък не ги е страх от биещите и крадящи мигани? Май твърде дълго си навън и мнението ти не струва и фекал. Айде отивай да стържеш донер.
144
17
 
14
 
! Отговори
Циник до 150 преди 5 години
Единственото което издиша рогач, е пробитата ти поцинкована кофа!Ако другарите - не избиваха братята и сестрите си като пилци на граничната бразда ( че и домашен отпуск им даваха ) ...преди 89 избягалите от болшевишкия рай - нямаше да са 3 000 000 , а поне 6!Щяхте да останете - ятаци и мършизани - да си държите речи за светлото бъдеще!
143
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия празнува, ветераните помнят, Европа празнува, америка пратила някилко долара по сметките на цапачите да мажат глупости.
142
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 91...и сега тези банани си ги завираш където поискаш, а с тоалетната хартия можеш да се позачистиш, ако се наложи.Тъпунгел, това го срещам за 20-25-ти път! Измисли нещо друго, ама не можеш! Гладък мозък!
141
13
 
26
 
! Отговори
Защо преди 5 години
по дяволите в този отвратителен комунизъм бяхме 9 милиона и хората не си заключваха къщите. Защо в този европейски рай сме толкова малко и миганите бият и крадат посред бял ден. Защо Цинико проклет, защо????
140
9
 
10
 
! Отговори
Хаджи Бойко Бочев преди 5 години
Виж в Нета стихотворението на Хаджи Бойко Бочев - Ванката с танка"
139
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 131Щот' са лош мат'рял! Тея не са ми сънародници! Да мият чинии всякакви - за плюскане на фрицове и тоалетни! Не ми е грижа за тях - ще се оправят с трохичките, дето им подхвърлят!До Хаджи БойкоХскрементче с поетична душа - гледай да не ми паднеш! Ще си оправдаеш именцето!
138
4
 
13
 
! Отговори
Наглостта преди 5 години
на евротролера няма край. То обуто и облечено с американска екипировка, стреля с български оръжия, доставени от ЦРУ, основано в Правец с благословията на премиер-слънце, ама тролерът ще те убеди, че всъщност ИДИЛ са руснаци...Е какво да го правиш такова ***?
137
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 124 а преди Соца бяхме 11 икономика в света ....
136
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те в русия медалите ги раздават на кило
135
17
 
6
 
! Отговори
уникални преди 5 години
Сигурно и след 200 години ще покажат някой оцелял я от войнатя,я от аушвиц. Не знам хитлер кого е убил?