12% от смъртните случаи у нас – заради цигарите

36 на сто от българите пушат, доста над средното за Европа
62
12% от смъртните случаи у нас – заради цигарите
Снимка: Reuters, архив

Идеята на вицепремиера на се отпадне пълната забрана за пушене в закрити помещения отново отвори дебата "За“ и "Против“.

След като стана ясно, че ГЕРБ няма да подкрепи предложението му от Националната пациентска организация излязоха с официална позиция, в която приветстваха позицията на най-голямата политическа партия от управляващата коалиция.

Още по темата

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) броят на настоящите пушачи в света е 1.1 милиарда души.

Ежегодно в света умират над 6 милиона души от заболявания, причинени от тютюнопушене, включително и непушачи, които са изложени на тютюневия дим. В България 13.5% от всички незаразни болести и 12.4% от смъртните случаи са в резултат на тютюнопушенето.

Данните сочат, че процентът на пушачите в България през 2017 година е 36%, докато средният за Европа процент е 28%.

България оглавява челните места на класацията на страните в ЕС с най-лоши здравни показатели по години живот в болест и загуба на трудоспособност, предизвикани от нездравословен начин на живот –прекомерна употреба на алкохол, тютюнопушене, прием на вредни храни, замърсен въздух и липса на физическа активност, посочват от НПО-то.

Според организацията тютюнопушенето е социален проблем и е тясно свързано със здравословното състояние и общественото здраве.

Крайно време е темата за реално подобряване на общественото здраве да се превърне в национален приоритет, по който да се работи сериозно и отговорно с изпитани средства и механизми, прилагани в много от по-напредналите страни по света. Не бива да забравяме, че здравният статус на нацията е определящ както за икономическия ръст, така и за тежестта върху социалната система. Ето защо трябва да има дългосрочна национална стратегия и политика, която да цели възпитание на подрастващите в посока ограничаване на ранното стартиране на тютюнопушенето, отказ от тютюнопушене сред младите, програми за подкрепа и намаляване на вредата сред тези членове на обществото, които не могат да се откажат от вредния навик, настояват от пациентската организация

Те техни сметки приходите от акцизи от горива и тютюневи изделия в хазната възлизат на около 4 милиарда лева годишно, като са поделени почти по равно.

Само акцизът върху цигарите представлява над 8% от приходите в националния бюджет и през 2017 година е в размер на 2.4 милиарда лева. В същото време, за сравнение, сумата от националния бюджет, с която държавата осигурява здравно деца, пенсионери, безработни и други, е точно наполовина от приходите от акциз, а именно 1.13 милиарда лева през 2017 година.

Национална пациентска организация счита, че е необходимо прилагането на нова стратегия и план за превенция на тютюнопушенето и намаляване на вредата от тютюн, както и за разработването на законови промени, които имат смисъл и биха довели до подобряване, а не влошаване на здравните показатели на българите.


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всички заведения си направиха пушални от полиетилен. Излишно е да се променя закона. Ще влязат вътре в сградата пушалните, ако се промени. Бизнесът винаги намира далаветата. Няма нужда да ги улесняваме допълнително.
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Повечето от българите пушат за чалъм - повече младежи, или показност при посещение на някое заведение, други да си предават притеснителност, а някои от привикналост. Че вредят на се беси си е техен проблем. Ама да отровят околните, да смърдят на кeнеф на околните - нямат право. Та ако имаше един свястен закон на ГЕРБ, беше за пушенето. То така или иначе не се спазва. Стигна се да го отнемат за да угодят на мафиеята.Срам и позор, ако това е държава. Всъщност Кумаристан.
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Там където работя сме 18 колеги, пушат трима, а други трима ги отказаха преди години.
Това в проценти изглежда така - 16,7% пушачи, 16,7% отказали се и 66,67 непушачи. Не знам откъде ги изкарват 36,6% пушачи в България. Да не са правили изследването в Столипиново и Факултета?
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То само като мине някой пушач покрай теб и се разнася една воня ... ама пушача нищо не усеща и си мисли, че ухае на рози.
32
6
 
3
 
! Отговори
художника преди 11 месеца
Малеееее...Мале! Скоро бях в компанията на НЕпушачи. Запалиха камината, опушиха стаята, аз излязох навън да си пуша/ щото вътре не можело/, а те горките останаха да се наслаждават на "чистия" въздух от дима на огъня в камината. Про*ти сте в желанието си да се правите на МОРАЛИСТИ. Накрая ще ви кажа само едно: -Гробищата са пълни с НЕпушачи. Айде със здраве от мен ПУШАЧА!
31
2
 
3
 
! Отговори
Манипулации преди 11 месеца
50 - изключително манипулативни факти, почти няма жена в България, която да не пуши, по тази логикща всички жени в България трябав да умрат на 30 години, а жените живеят с 3 години повече от мъжете.
Освен това съм виждал по-селата селяни които пафкат като комини и заради здравословният живот са на по 90 години, а хора, които не пушат и не пията умират на 46 години в градовете заради стреса, че и по-млади!
този, които е правил статискита я е правил в София, но не и по селата!
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пак питам - какъв е проблемът един голям хотел да си направя ПУШАЛНЯ? който исак да ходи в пушаланята. В АНглия има цели филми за това заведение, как джентълмените отиват да пушат там, има билярдни маси и т.н.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
пето - всички нормални хотели в ЕС и САЩ си имат пушалня. Всички ресторанти си имат климатик и обособена част. Премайхвайка тази възможност ти им убиваш клиентелата или ги принуждаваш да излязат в сивия сектор . И после искате нормална икономика и високи заплати. Отъкъде?
шесто - В гърция например си пафкат в ресторантите, във Вардарска Македония също и хич не се притесняват.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
изключително манипулативна статистика.
Първа щом са се загрижили толкова за пушачите защо изобщо допускат в България да се продават цигари, че и струват по 5 лева?
втора дима на автомобилите е много по-ужасен от дима на цигарите
трето - дима на заводите е още по-ужасен. 30 години не можем да се изчистим от Кремивци. В Асеновград и кърджали смога от ОЦЗ-та се вижда отдалеч.
четвърто - които пуши, и трябав да излиза навън на заведенението посред зима ще простине. Повече пари от НЗОК!
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз пък нямам проблем с пушачите. Нека се тровят!

Имам само едно малко условие - не искам по никакъв начин да ви усещам гадната миризма на пепелник, че тогава ще ви зяавра запаления фас там, де слънце не огрява.

Анадънмо?!?
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен

До 47

Забраната да се пуши в закрити помещения не е за да спаси пушачите от самите тях. Човек, ако е решил да се трови, никой не може да го спаси. Целта е да се защитят останалите хора, на които вие упорито натрапвате тази благодат.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Щирлиц, търговците съсипват всичко с търсене на евтини суровини. Това е бразилски тютюн, палмово олио и не знам още какви ***. Хубавите български тютюни вече не съществуват. За бирата и ракията да не говорим. А цената на тютюна би увеличила себестойността с няклоко стотинки. над 80% от ценета на цигарите е акцизи. една кутия цигари струва около 70-80 ст. без данъците
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А останалите от какво? От скапани храни и наднормено тегло! Е, кое трябва да се забрани?
23
12
 
24
 
! Отговори
Додо преди 11 месеца
Пушенето на цигари е един от най-гнусните, напълно безобразни и тотално егоистични и разрушителни за здравето и финансите навици. Вместо да купуват цигари, да отгледат по още едно дете с парите и времето, което отделят за това, да пълнят дробовете си (и тези на заобикалящите ги) с пушек и катран. Освен това, пушачите имат по-ниска производителност като работници и по-ниска икономическа ефективност в каквато и да било професионална реализация. Да се коментира узаконяване на пушенето е лудост.
22
2
 
9
 
! Отговори
Еколог преди 11 месеца
До Щирлиц (35)
To едно време като хапнеше една лъжичка захар и "яздиш" гажето цяла нощ, а сега и след захарница не можеш и да отпочеш, щото захарта лоша?
21
4
 
16
 
! Отговори
12% от смъртните слу преди 11 месеца
От заглавието се разбира че 88% от смъртните случаи на са заради цигарите,а само 12%.
Ами изглежда че тези 12% са възрастните в след пенсионна възраст,които употребяват тютюневи изделия,или както са определени цигарите като ,,храни''.Ми то по добре да си пушач,хората си отиват основно от стрес на работното място/чорбаджии изедници/,и битови проблеми/безпаричие/.
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Един колега беше пушач и все разправяше, че нямал да живее с орлите.И наистина не живя-умря на 45 години от рак на белите дробове и остави две деца сирачета.Втори на 50 години също е болен от рак на белите дробове и проклина деня, в който е запалил цигари.Всеки може да се разболее, но е и.диотщина да си увреждаш здравето с цигари.
19
13
 
19
 
! Отговори
alex преди 11 месеца
няма доказана пряка връзка между пушенето и определена болест,само суха статистика напр. 50% от болните от рак на белия дроб са пушачи. Добре ами другите 50% ??? Освен това, то е старо ама важи, все още не съм чул препушил с цигари сгази 2 две деца/причини веризна катастрофа ......там са наркомани и пияни обикновено. Тъй че войнстващите "непушачи" си купете по един картон цигари и си го заврете ........ясно къде
18
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бивш пушач съм. Всъщност, "бивш" пушач няма, просто не пуша от 20 години.
Определено съм на страната на пушачите, затова ще им кажа на непушачите:
Ние, пушачите сме двойно по-щастливи от непушачите, защото:
– непушачите НИКОГА НЕ СА изпитвали удоволствието от пушенето;
– непушачите НИКОГА НЯМА ДА изпитат удоволствието от спиране на пушенето.
17
4
 
27
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 11 месеца
50% ОТ СМЪРТНИТЕ СЛУЧАИ У НАС СА ОТ ОТРОВАТА С КОЯТО НИ ДАВАТ КАТО ХРАНА ! ЦЕЛИЯ ВНОС ОТ ЕВРОНАЦИСТИТЕ И ГМОто ОТ ФАЩ И НАШИТЕ БИЗНЕСКАПИТАЛИСТИ.