12% от смъртните случаи у нас – заради цигарите

36 на сто от българите пушат, доста над средното за Европа
62
12% от смъртните случаи у нас – заради цигарите
Снимка: Reuters, архив

Идеята на вицепремиера на се отпадне пълната забрана за пушене в закрити помещения отново отвори дебата "За“ и "Против“.

След като стана ясно, че ГЕРБ няма да подкрепи предложението му от Националната пациентска организация излязоха с официална позиция, в която приветстваха позицията на най-голямата политическа партия от управляващата коалиция.

Още по темата

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) броят на настоящите пушачи в света е 1.1 милиарда души.

Ежегодно в света умират над 6 милиона души от заболявания, причинени от тютюнопушене, включително и непушачи, които са изложени на тютюневия дим. В България 13.5% от всички незаразни болести и 12.4% от смъртните случаи са в резултат на тютюнопушенето.

Данните сочат, че процентът на пушачите в България през 2017 година е 36%, докато средният за Европа процент е 28%.

България оглавява челните места на класацията на страните в ЕС с най-лоши здравни показатели по години живот в болест и загуба на трудоспособност, предизвикани от нездравословен начин на живот –прекомерна употреба на алкохол, тютюнопушене, прием на вредни храни, замърсен въздух и липса на физическа активност, посочват от НПО-то.

Според организацията тютюнопушенето е социален проблем и е тясно свързано със здравословното състояние и общественото здраве.

Крайно време е темата за реално подобряване на общественото здраве да се превърне в национален приоритет, по който да се работи сериозно и отговорно с изпитани средства и механизми, прилагани в много от по-напредналите страни по света. Не бива да забравяме, че здравният статус на нацията е определящ както за икономическия ръст, така и за тежестта върху социалната система. Ето защо трябва да има дългосрочна национална стратегия и политика, която да цели възпитание на подрастващите в посока ограничаване на ранното стартиране на тютюнопушенето, отказ от тютюнопушене сред младите, програми за подкрепа и намаляване на вредата сред тези членове на обществото, които не могат да се откажат от вредния навик, настояват от пациентската организация

Те техни сметки приходите от акцизи от горива и тютюневи изделия в хазната възлизат на около 4 милиарда лева годишно, като са поделени почти по равно.

Само акцизът върху цигарите представлява над 8% от приходите в националния бюджет и през 2017 година е в размер на 2.4 милиарда лева. В същото време, за сравнение, сумата от националния бюджет, с която държавата осигурява здравно деца, пенсионери, безработни и други, е точно наполовина от приходите от акциз, а именно 1.13 милиарда лева през 2017 година.

Национална пациентска организация счита, че е необходимо прилагането на нова стратегия и план за превенция на тютюнопушенето и намаляване на вредата от тютюн, както и за разработването на законови промени, които имат смисъл и биха довели до подобряване, а не влошаване на здравните показатели на българите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички заведения си направиха пушални от полиетилен. Излишно е да се променя закона. Ще влязат вътре в сградата пушалните, ако се промени. Бизнесът винаги намира далаветата. Няма нужда да ги улесняваме допълнително.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето от българите пушат за чалъм - повече младежи, или показност при посещение на някое заведение, други да си предават притеснителност, а някои от привикналост. Че вредят на се беси си е техен проблем. Ама да отровят околните, да смърдят на кeнеф на околните - нямат право. Та ако имаше един свястен закон на ГЕРБ, беше за пушенето. То така или иначе не се спазва. Стигна се да го отнемат за да угодят на мафиеята.Срам и позор, ако това е държава. Всъщност Кумаристан.
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там където работя сме 18 колеги, пушат трима, а други трима ги отказаха преди години.Това в проценти изглежда така - 16,7% пушачи, 16,7% отказали се и 66,67 непушачи. Не знам откъде ги изкарват 36,6% пушачи в България. Да не са правили изследването в Столипиново и Факултета?
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То само като мине някой пушач покрай теб и се разнася една воня ... ама пушача нищо не усеща и си мисли, че ухае на рози.
31
6
 
3
 
! Отговори
художника преди 5 години
Малеееее...Мале! Скоро бях в компанията на НЕпушачи. Запалиха камината, опушиха стаята, аз излязох навън да си пуша/ щото вътре не можело/, а те горките останаха да се наслаждават на "чистия" въздух от дима на огъня в камината. Про*ти сте в желанието си да се правите на МОРАЛИСТИ. Накрая ще ви кажа само едно: -Гробищата са пълни с НЕпушачи. Айде със здраве от мен ПУШАЧА!
30
2
 
3
 
! Отговори
Манипулации преди 5 години
50 - изключително манипулативни факти, почти няма жена в България, която да не пуши, по тази логикща всички жени в България трябав да умрат на 30 години, а жените живеят с 3 години повече от мъжете.Освен това съм виждал по-селата селяни които пафкат като комини и заради здравословният живот са на по 90 години, а хора, които не пушат и не пията умират на 46 години в градовете заради стреса, че и по-млади!този, които е правил статискита я е правил в София, но не и по селата!
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак питам - какъв е проблемът един голям хотел да си направя ПУШАЛНЯ? който исак да ходи в пушаланята. В АНглия има цели филми за това заведение, как джентълмените отиват да пушат там, има билярдни маси и т.н.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пето - всички нормални хотели в ЕС и САЩ си имат пушалня. Всички ресторанти си имат климатик и обособена част. Премайхвайка тази възможност ти им убиваш клиентелата или ги принуждаваш да излязат в сивия сектор . И после искате нормална икономика и високи заплати. Отъкъде?шесто - В гърция например си пафкат в ресторантите, във Вардарска Македония също и хич не се притесняват.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
изключително манипулативна статистика.Първа щом са се загрижили толкова за пушачите защо изобщо допускат в България да се продават цигари, че и струват по 5 лева?втора дима на автомобилите е много по-ужасен от дима на цигаритетрето - дима на заводите е още по-ужасен. 30 години не можем да се изчистим от Кремивци. В Асеновград и кърджали смога от ОЦЗ-та се вижда отдалеч.четвърто - които пуши, и трябав да излиза навън на заведенението посред зима ще простине. Повече пари от НЗОК!
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък нямам проблем с пушачите. Нека се тровят!Имам само едно малко условие - не искам по никакъв начин да ви усещам гадната миризма на пепелник, че тогава ще ви зяавра запаления фас там, де слънце не огрява. Анадънмо?!?
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щирлиц, търговците съсипват всичко с търсене на евтини суровини. Това е бразилски тютюн, палмово олио и не знам още какви ***. Хубавите български тютюни вече не съществуват. За бирата и ракията да не говорим. А цената на тютюна би увеличила себестойността с няклоко стотинки. над 80% от ценета на цигарите е акцизи. една кутия цигари струва около 70-80 ст. без данъците
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А останалите от какво? От скапани храни и наднормено тегло! Е, кое трябва да се забрани?
23
12
 
24
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Пушенето на цигари е един от най-гнусните, напълно безобразни и тотално егоистични и разрушителни за здравето и финансите навици. Вместо да купуват цигари, да отгледат по още едно дете с парите и времето, което отделят за това, да пълнят дробовете си (и тези на заобикалящите ги) с пушек и катран. Освен това, пушачите имат по-ниска производителност като работници и по-ниска икономическа ефективност в каквато и да било професионална реализация. Да се коментира узаконяване на пушенето е лудост.
22
2
 
9
 
! Отговори
Еколог преди 5 години
До Щирлиц (35)To едно време като хапнеше една лъжичка захар и "яздиш" гажето цяла нощ, а сега и след захарница не можеш и да отпочеш, щото захарта лоша?
21
4
 
16
 
! Отговори
12% от смъртните слу преди 5 години
От заглавието се разбира че 88% от смъртните случаи на са заради цигарите,а само 12%. Ами изглежда че тези 12% са възрастните в след пенсионна възраст,които употребяват тютюневи изделия,или както са определени цигарите като ,,храни''.Ми то по добре да си пушач,хората си отиват основно от стрес на работното място/чорбаджии изедници/,и битови проблеми/безпаричие/.
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един колега беше пушач и все разправяше, че нямал да живее с орлите.И наистина не живя-умря на 45 години от рак на белите дробове и остави две деца сирачета.Втори на 50 години също е болен от рак на белите дробове и проклина деня, в който е запалил цигари.Всеки може да се разболее, но е и.диотщина да си увреждаш здравето с цигари.
19
13
 
19
 
! Отговори
alex преди 5 години
няма доказана пряка връзка между пушенето и определена болест,само суха статистика напр. 50% от болните от рак на белия дроб са пушачи. Добре ами другите 50% ??? Освен това, то е старо ама важи, все още не съм чул препушил с цигари сгази 2 две деца/причини веризна катастрофа ......там са наркомани и пияни обикновено. Тъй че войнстващите "непушачи" си купете по един картон цигари и си го заврете ........ясно къде
18
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бивш пушач съм. Всъщност, "бивш" пушач няма, просто не пуша от 20 години. Определено съм на страната на пушачите, затова ще им кажа на непушачите:Ние, пушачите сме двойно по-щастливи от непушачите, защото: непушачите НИКОГА НЕ СА изпитвали удоволствието от пушенето; непушачите НИКОГА НЯМА ДА изпитат удоволствието от спиране на пушенето.
17
4
 
27
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
50% ОТ СМЪРТНИТЕ СЛУЧАИ У НАС СА ОТ ОТРОВАТА С КОЯТО НИ ДАВАТ КАТО ХРАНА ! ЦЕЛИЯ ВНОС ОТ ЕВРОНАЦИСТИТЕ И ГМОто ОТ ФАЩ И НАШИТЕ БИЗНЕСКАПИТАЛИСТИ.
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
37, ми бегай! Бегай бързо! Що се завираш там, дето така мирише? Не те разбирам! Хем ти гадно, хем се вреш там.....? Не те познавам, ама от страни погледнато такова поведение е меко казано странно.