Китай увери: Прави всичко за спасяването на Боян Петров

Издирвателната операция продължава, заявиха от Пекин
10 май 2018 12:15, Елка Василева
84
Китай увери: Прави всичко за спасяването на Боян Петров
Боян Петров. Снимка: архив, Булфото

Правителството на Китай предприема всички възможни мерки за спасяването на изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров, заяви днес говорителят на китайското министерство на външните работи Гън Шуан, цитиран от ТАСС.

Още по темата

"Китай придава голямо внимание на спасяването на българския алпинист Боян Петров. Предприемаме всички възможни мерки, за да го намерим", каза Гън.

"Метеорологичните условия в района на провеждането на операцията са много сурови, издирвателно-спасителната операция продължава", посочи говорителят на китайското външно министерство.

Той отбеляза, че Китай предприема всички необходими мерки и ще координира действията си с всички други страни, включително с България, пише БТА.

Боян Петров изчезна по време на експедиция по изкачването на 8-хилядника Шиша Пангма, като няма връзка с него от 3 май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
9
 
! Отговори
909 преди 5 години
Вече е безсмислено,той отдавна е останал там завинаги!
46
9
 
6
 
! Отговори
Владимир Бишков преди 5 години
Да, дарителски сметки много,за децата на загинали полицаи,за хора болни от тежки болести,дай за всеки такъв случай дребнаво да мърморим ,,що му трябваше да става полицай " или ,,ми майка му на това болно дете що не продаде всичко ,даже и бъбреците си".Даритеските сметки са доброволни никой насила не ви кара да дарявате.Стане ли въпрос за човешки живот българина винаги дребнаво мърмори за пари.А в същото време тоалетната хартия в парламента струва в пъти повече от спасителната акция...
45
5
 
9
 
! Отговори
Shangri la преди 5 години
И още нещо за всички "покорители" и "борещи" се с природата да покажат колко са велики. Наясно ли сте че месните в Непал преди да тръгнат да катерят първо се молят на духа на планината да ги допусне ? Да им позволи да са там и да ги закриля а не да се борят с нея и да се "доказват" че са победили природата и са по силни от нея.Но не повечто екстремисти трябва да се докажат че са над всичко. Никакво уважение към животни растения и природа...щото нали човека е на върха на пирамидата - да ама не...
44
2
 
12
 
! Отговори
+++ преди 5 години
Никой не каза от къде са средствата за тези екскурзии.Алпинизма е скъпо хоби.Не вярвам да са лични средства,значи НПО-тата плащат много добре.
43
3
 
11
 
! Отговори
Shangri La преди 5 години
До 46 г-н Бишков - никой нямаше да плюе ако не караха хората да си вадят пари от джобовете за да помагат на човек решил да си постига някакви негови си цели. Освен това съдбата му е дала прекалено много знаци но той не се е вслушал в нито един от тях! И като е добър човек и помага каква полза ако вече го няма? Кое е по добре - залупените хорица дето си седят у тях и "нищо" не постигат но помагат на други и се грижат за близките си или някой помислил се за "велик" почернил близките си зради его?
42
1
 
9
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
До ГлорияБезспорно, че Боян е смел... Но и безрасъден.
41
4
 
18
 
! Отговори
Shangri преди 5 години
Къв рекорд точно? Еверест и Хималайте вече са такъв комерс че по малко хора са се гмуркали на дълбоко отколкото са качили тези върхове! То и тия дето карат с 200+ по улиците и пътищата си мислят че поставят рекорди ама само си чешат егото както и Петров. С какво неговите експедиции помагат на някой освен персонално на него? Или да заблуждава хората че всичко ще им се размине и да правят простотии - я да катерят осем хилядници я да карат рисково я да се спускат по немаркирани ски писти щото нали?
40
11
 
11
 
! Отговори
Владимир Бишков преди 5 години
Колко много коментари от хора които не познават нито човека нито алпиниста Боян Петров.Жалко ,че с лека ръка плюем по хората които прославят България по света.Боян катери винаги сам и без кислород,за някой който поне малко разбира от алпинизъм това говори много.Скъпо било издирването,всички такива експедиции имат застраховка.И последно но не по важност дори да пренебрегнем това което прави Боян за имиджа на страната ни,аз никога няма да забравя колко много е направил за децата с диабет.
39
7
 
7
 
! Отговори
Глория преди 5 години
Ако всеки си стоеше кротко и мирно като агънце нямаше да има рекорди и постижения . Именно за това се възхищавам и уважавам тези смели хора !Дано има шанс да бъде спасен !
38
9
 
7
 
! Отговори
БГ 777 преди 5 години
Благодарим на Китай че прави всичко възможно да имаме един ид.ио..т в Бг по малко омръзна ми да му гледам мутрата по всички телевизии
37
1
 
9
 
! Отговори
дано го намерят преди 5 години
Дано е жив и да го намерят, но нещо ме съмнява дали изобщо ще го намерят. Доста спекулации има кое е вярно, кое не не знам, съмнително се държи жена му/приятелката му/. Да обикаляш студията да даваш интервюта...аз ако съм ще предпочета да отида в близост до планината, не че ще има с какво да помогна там, но поне душевно ще съм по близо. Още повече да откриваш дарителска сметка...от друга страна чувството, тръпката и адреналина са много големи да направиш такова изкачване...неописуемо е...
36
0
 
8
 
! Отговори
Apache 4 преди 5 години
Къв хеликоптер кви пет лева? Първо летят до 6к второ ако за всеки "загубил" се алпинист дигаха хеликоптери струващи 50к в зелено къде ще му излезе сметката? Освен това хората по-добре от "жена му" знаят че шанса му е 50% ама със знак минус. За какво да хабят средства само да не е първия изчезнал там?
35
4
 
21
 
! Отговори
Жаклин преди 5 години
Всъщност, някой задава ли си въпросът, колко хора си рискуват живота в момента, за да търсят, един самовлюбен човек, смятащ се за повече от другите? Вчера в италиянската преса излезе статия, че Боян Петров, два пъти вече е засташавал експедиции до сега - едната към К2, другата към Анапурна(но това не се тиражира в българската преса) и благодарение на негови колеги е стигнал до въховете.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво по-точно е това всичко,щом хеликоптера още не е излетял?
33
1
 
11
 
! Отговори
Shangri преди 5 години
До 39 Глория...гордост от уважение към какво? Че си зарязал жената и детето да се чеше егото при положение че съдбата му е дала толкова знаци, че е време да спре? Към тия дето си мислят че са по добри от Шумехер или Валентино Роси и рискуват както собствения си така и живота на други заради адреналин не се ли възхищаваш? Нали затова има толкова *** на 2 или 4 колела?
32
7
 
5
 
! Отговори
Глория преди 5 години
Много жалко е ,че има хора мислещи като Анонимния . Не може Боян да е безделник , а чувството да покориш върха сигурно е върховно !Нямам такъв опит, но съм се качвала на нашите планини . Вероятно е много по-различно да се качиш на 8000 метра , но сигурно си струва !Аз лично изпитвам гордост и уважение към такива хора ! Горещо се надявам и се моля Богу ,Боян да е жив !
31
11
 
10
 
! Отговори
Shangri la преди 5 години
Истината е че тази събира пари не за Боян а за да си оправи живота и детето да има пари. А скоро очаквайте г-н Премиера да обяви ден или дни на нацинален траур. А вие трябва да страдате за умрялата мечта на някой си...и ще ви обясняват как понеже имате акъл в главата и не си рискувате живота сте по смотани от него. Пожелавам на всички дето мрънкат колко не сме дорасли да ги разберем - децата им да почнат да карат пистарки с 280 по освата да видим ще ги подкрепят ли в живота им на ръба...
30
4
 
11
 
! Отговори
до Petar ny преди 5 години
Те и футболистите и другите спортисти играят за себе си,но феновете се гордеят с успехите им.Боян живя с кураж,това е важното.
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми се иска да има големи шансове, но много време мина. Една седмица на височина над 7000 метра и при тези метео условия е цяла вечност.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото намериха Христо Проданов, толко и този катерач ше бъде намерен