Китай увери: Прави всичко за спасяването на Боян Петров

Издирвателната операция продължава, заявиха от Пекин
10 май 2018 12:15, Елка Василева
84
Китай увери: Прави всичко за спасяването на Боян Петров
Боян Петров. Снимка: архив, Булфото

Правителството на Китай предприема всички възможни мерки за спасяването на изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров, заяви днес говорителят на китайското министерство на външните работи Гън Шуан, цитиран от ТАСС.

Още по темата

"Китай придава голямо внимание на спасяването на българския алпинист Боян Петров. Предприемаме всички възможни мерки, за да го намерим", каза Гън.

"Метеорологичните условия в района на провеждането на операцията са много сурови, издирвателно-спасителната операция продължава", посочи говорителят на китайското външно министерство.

Той отбеляза, че Китай предприема всички необходими мерки и ще координира действията си с всички други страни, включително с България, пише БТА.

Боян Петров изчезна по време на експедиция по изкачването на 8-хилядника Шиша Пангма, като няма връзка с него от 3 май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Китай го правят от хуманна гледна точка - А не че някакво си НАТОВСКО джудже им се пъне - Всъщност само продажните български медии се правят че едва ли не са заповядали на КИТАЙ хахахахах!1
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се, че има вероятност да е жив. Но това са Хималаите - издирването е сериозна и често невъзможна работа. Хималаите - най-високото гробище в света, стотици алпинисти са още там, някои от тях по маршрутите, други изчезнали по склоновете - колегите им минават край тях, но понякога не могат дори да ги свалят и погребат като хора - това са Хималаите, тъжно място, където много хора се превръщат в това, което мразят. Условията са брутални, животът тежък, решенията - трудни. Не трябва да съдим.
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
спасява се някой за който се знае че е жив, а тук се прави издирване
64
0
 
0
 
! Отговори
Бишко Владимиров преди 5 години
До Владимир БишковМи хващай самолета и отивай да помагаш. Или наливай пари.Ти си тоя дето се мъчиш нравоучително да ми кажеш какво трябва да правя.Твоят личен пример де е?
63
1
 
5
 
! Отговори
Владимир Бишков преди 5 години
Важното е да запазим човешкото в себе си и когато някой падне да подадем ръка,а не нравоучително да обясняваме как така му се пада.
62
0
 
4
 
! Отговори
Владимир Бишков преди 5 години
Шангри ла,сто % сте политик ,умело извъртате думите ми и вадите несъществуващи изводи.Децата на полицаите са важни колкото и всички деца,просто държавата абдикира от задълженията си това писах.Боян не е Левски разбира се ,дадох го за пример като човек който е смел и рискува живота си и остава неразбран от такива като вас.Живота е шарен,за един да вкарваш топка е невероятно забавление ,друг цени покоряването на върхове,а за трети най-важно е да има магистрала за Гърция и то точно през дефилето.
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление Боян си замина.Светла ти памет, момче!
60
0
 
9
 
! Отговори
presa преди 5 години
На 29 Април се отделя от групата с която качва защото другите решават да се върнат заради лошо време. Г-н Петров остава в лагер 3 на 7400 метра височина. Последно са го видели с телескоп в лагер 3 на 3ти Май.На 5ти Май украинец и 3 шерпа стигат то лагер 3, намират палатката отворена, спалния чувал засипан със сняг.Заради диабета си е имал сериозни сривове и изпадал в безпомощност на К2 през 2014 и Анапурна през 2016. Спасили са го хора от групата му.Сега се мята соло? Чудно.
59
1
 
3
 
! Отговори
Shangri la преди 5 години
До Владимир БишковНяма как да изпадне в подобна ситуация понеже не е заявил как обича да е сам уж да не бавил другите. Така че стига *** сравнения - днес прочетохме достатчно от вас. Как сираче на загинал при изпълнение на дълга си полицай е същото като на сираче при загинал алпинист. Как Боян е новия Левски и т.н. Смешно е и жалко. Не изкарвайте някой който си задоволява зависимостта за адреналин и егото за нацинолен герой или пример за подражание!
58
6
 
5
 
! Отговори
ники преди 5 години
Смисълът е много ***. Забавляваш сума ти хора с тая топка и тия 22ма на терена.Докато при алпинизма как е? Отиваш сам, стигаш някъде и после ходиш по телевизиите да се хвалиш къде си отишъл. Глупаво е и е за чесане на егото.
57
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какъв е смисълът да вкараш някаква топка във вратата или да пробягаш 100 метра за 9 секунди??? и т.н.
56
5
 
7
 
! Отговори
niki преди 5 години
И аз не намирам смисъл в изкачването на върхове, освен чешене на собственото его.Нито ще е първия, нито ще е последния, който си е помислил, че е по-силен от природата...
55
8
 
5
 
! Отговори
Владимир Бишков преди 5 години
,,На 13 декември 2017 г. професор Христо Пимпирев потегли от София към остров Ливингстън за 26-ата българска антарктическа експедиция. Преди да замине към Антарктида, именитият български учен и полярен изследовател даде интервю, в което разказва за досегашните и български научни дейности в Студения юг, както и за някои от най-екстремните ситуации, в които е изпадал"...И ако беше изпаднал в положението на Боян щяхме да четем за егоцентрика зарязал всичко заради собственото си его...
54
2
 
8
 
! Отговори
Shangri la преди 5 години
До Владимир БишковНикой не спори но защо вие не отговорихте на въпроса за Христо Пимпирев? Или неговите експедиции не са значими и той не е толкова велик учен и човек като Петров за да му се обръща внимание? :)
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, кацал е хеликоптер на Еверест, но само веднъж през 2005 и само за около 2 минути.При това специален модел и при идеално време. Заради рекорда.Никой нормален човек няма да изпрати хеликоптер да търси изгубен алпинист над 6000 м или с огромен риск до 6 500 м при това при абсолютно безветрие.Тук говорим за височина от над 8 000 м при средно силен вятър.Дано Господ помогне на Боян, че тук на земята няма кой да му помогне.Дори празноглавия *** от село Банкя, който се скъса да ръси глупости
52
2
 
9
 
! Отговори
Владимир Бишков преди 5 години
Безсмислен е спора,всичко се обръща в парично измерение.Боян не дарява пари значи е лош и егоцентрик.Боян е пример в живота за хиляди деца болни от НЕЛЕЧИМА поне за момента болест.Но тъй като това не се афишира и не е известно за масовата публика,хората коментират егоцентрика зарязал семейството си.Толкова по темата, бъдете здрави.Кураж Бояне ние сме с теб. А да си полицай е достойна професия и държавата е длъжна да поеме ангажимент към загиналите и техните наследници.
51
5
 
7
 
! Отговори
Shangri la преди 5 години
До Владимир БишковMхм Боян Петров е новия Левски заедно с Перата и Динко ясно! Свтата тройца? Егаси и нелепиците :) Гледам много ги разбирате нещата затова може ли да ми обясните защо Проф. дн Христо Пимпирев не е решил да се прави на велик и да ходи сам да обикаля и "покорява" Антарктика? Защо не се налага него да го издирват?
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От лошия чиляк, по-опасен е простият.
49
13
 
6
 
! Отговори
Владимир Бишков преди 5 години
,,Боян Петров е български зоолог, еколог, спелеолог и алпинист, работещ в Националния природонаучен музей при БАН в София",та да говорите за него като за екстремист доказващ се срещу природата..А Васил Левски виж си е ,,екстремист" от всякъде,що ли му трябваше да се занимава,то руснаците и без това щяха да ни освободят.
48
4
 
11
 
! Отговори
Lucifugus преди 5 години
До Владимир БишковНяма нищо общо и сравнението е нелепо. Полицая спасява животи макар и нашите полицаи да не са от най-читавите. Боян какво спасява със ходенето по върховете? Разбирам да направи кампания - тръгвам да изкачвам набирайки средства и всичките средства който ще събера ще даря за еди си какво ама май случая не е такъв. Отишал е да доказва на себе си най-вече. Чисто его - не е нужно други хора да даряват затова че някой си е решил да си чеше крастата - понеже случая е точно такъв!