Китайците потвърдиха, интересуват се от АЕЦ "Белене"

От CNNC ще участват, ако има процедура за инвеститор
Обновена: 10 май 2018 15:58 | 10 май 2018 15:57, Веселина Йорданова
48
Китайците потвърдиха, интересуват се от АЕЦ "Белене"
Снимка: Министерство на енергетиката

Инвестиционния си интерес към проекта АЕЦ "Белене" е потвърдила Китайската национална ядрена корпорация (CNNC).

Това е станало на среща днес на вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова с представители на компанията.

Още по темата

От българска страна е било подчертано, че евентуалната реализация на проекта ще премине през конкурсна процедура за избор на стратегически инвеститор, съобщиха от енергийното министерство.

"Няма да бъдат предоставяни държавни гаранции по проекта или сключвани дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия", е заявил Дончев.

Китайската страна е била информирана, че доставеното от "Атомстройекспорт" оборудване се съхранява съгласно инструкциите на заводите-производители.

В изпълнение на решение на Народното събрание от март тази година, в момента работна група в Министерството на енергетика анализира възможните варианти за използване на наличното за проекта "Белене" оборудване по най-добрия начин, е обяснила Теменужка Петкова.

Представителите на CNNC са потвърдили намерението си да участват при евентуалното провеждане на процедура за избор на инвеститор във връзка с проекта "Белене".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
19 писаха долу. Има ток за още една България и няма какво да се прави. За какво ще ги дават тези луди милиарди за нещо ненужно????????????????
23
3
 
1
 
! Отговори
като си рекла преди 5 години
До Анонимна19Ти си склерозирала пенсионерка нали?Знаеш ли колко изплюскват и изсират пенсионерите?1 АЕЦ годишноТа така за заемите.
22
3
 
2
 
! Отговори
Чист Българин преди 5 години
Ние , Нългарите не искаме нови атомни бомбиНито руски , нито китайски, нито американски
21
3
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 5 години
"китайците в момента имат толкова много пари, че се чудят какво да ги правят"ти май финансови новини в последните 4-ри години не си чел, през тези 4-ри години, борсата в Шанхай се срина - за 1 ден отписаха повече кинти от 2007-8 в САЩ, общият им дълг бомбира над 300% БВП (беше само 75% от БВП преди това, т.е. се увеличи 400%) и в сега годишният икономически растеж на Китай не стига дори да си покрият лихвите по дълга и т.н.Правят външни инвестиции именно за това - да изнесам дълга си!!
20
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правят струват АЗИЯ иска да стъпи в Бг
19
2
 
6
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Интересно как бб ще се извърти за ЮП,щото стана турски! Китайците знаят че двата американски теца им е изпята песента... Отваря се дупка която ще заемат. ... Въпросът е защо българското правителство не го знае....
18
1
 
8
 
! Отговори
12345 преди 5 години
Китайска АЕЦ? Поне резервните части ще са оригинални
17
8
 
8
 
! Отговори
Анонимна преди 5 години
Първоначална стойност АЕЦ Белене 6,3 милиарда , по-късно оценен на 9 млрд. Изтеглени заеми от правителствата на Борисов първо 3,5 млрд, по късно 6 млрд, след това 16 млрд. С тези пари щяха да построят 2 АЕЦ-а без да търсят чужд инвеститор. Но нали си гледат техният интерес а не на народа и държавата.
16
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо цъкате минуси на 13-ти ???АЕЦ Белене е губещ проект, така е замислен от руснаците. Целта е била да фалират НЕК и да го изкупят. Обаче Станишката се направи на хитър и се опита да прехвърли горещия картоф в ръцете на ББ. Помните ли как ББ даваше безумни интервщта за АЕЦ Белене? - ту беше гьол, ту беше много важенББ усети че е в капана и започна да го играе европеец
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не стане както с английската АЕЦ Хинкли Поинт дето същите китайци инвестираха 6 млрд.паунда през 2015 при обща цена на централа от 18 млрд.пауна. Централата трябваше да бъде завършена през 2023, обаче всичко върви много бавно и закъснението е поне 2 години, а пък разходите вече са набъбнали на 20 млрд. паунда
14
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нацъкали сте минусите на 13. Явно много е зле с мисленето. Човека го е казал. В Бг се произвежда 12 Г Вата ел.енергия. Потреблението е около 6 ГВата. Ток не се складира , а студен резерв е много скъпо. Затова се продава на промо поне са вземат нещо за ненужния ток. А вие искате още ненужни мощности. А ревете че сте бедни.
13
5
 
6
 
! Отговори
8 преди 5 години
Китайците в момента имат толкова много пари, че се чудят какво да ги правят. И за тях е по-добре след 10 години да имат атомна електроцентрала в Европа, отколкото купчина хартия - затова не им дреме толкова за държавни гаранции или дали е ефективно - да им седят парите и да се обезценят е още по-неефективно, така поне ги влагат
12
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЕЦ Белене е безсмислен проект. Просто ни откраднаха няколко милиарда. България има огромно количество излишен ток, което няма какво да прави. Как само голяма част от народа не го разбра.
11
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко бе, пак вие ще платите реакторите още веднъж, а може и още няколко пъти.Схемата е ясна - държавата покрива загубите на китайците под масата, а парите за това скубе от вас чрез сметките ви за ток, с неоценимата помощ и съдействие на Гинка Теменужкова ГЕРБерастова.
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайците вкарват пари в губещ бизнес, тогава и само тогава, когато някой покрива загубите
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инвестицията на Китайците е ясна, инвестираме, обаче всякакво оборудване за реакторите да се пазарува от Китай. Те са ясни, дават $2 и след година прибират $20. Нали всички си спомняме какво стана с китайските автомобили дето ги правиха някакви селяни на някаква поляна
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на 16 март т.г. писаха абсолютно същото, мирише на нещо като претоплена манджа
7
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе Тикви, нали лично Вождът ви каза, че Белене е един гьол.Сега пак ли дадохте на заден. За кой пореден път вече.Накрая ще забравите и вие самите кои сте и какво точно правите във Властта.
6
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайците имат интерес да строят у нас бунище за ядрени отпадъци. Само се правят, че ги интересува беленския гьол
5
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То хубаво, ама за какво ни е този АЕЦ?