По имейл: Болнични, молби за отпуск, даже уволнение

Новата наредба ще спестява доста разходи на бизнеса
7
По имейл: Болнични, молби за отпуск, даже уволнение
Снимка: архив, Ройтерс

Работодателите вече ще могат да уволняват свои служители и само с изпращането на съобщение по електронна поща. Това става възможно, след като правителството прие Наредба за вида и изискванията за издаване и съхраняване на електронни документи в трудовото досие на работника.

Възможността трудовите досиета да са електронни бе включена в Кодекса на труда от началото на 2017 г., но досега нямаше наредба, която да регламентира кои точно документи могат да са електронни и каква да е системата, става ясно от мотивите на социалния министър Бисер Петков, с които той предложи наредбата на Министерския съвет.

В момента съществувал правен хаос и това пречело на проверките на трудовите и данъчните инспектори, пише "24 часа".

От новата наредба могат да се възползват над 200 000 фирми у нас, това щяло да намали разходите им за управление на персонала, пише още в мотивите на министъра на труда и социалната политика.

Електронно ще могат да се връчват и съхраняват всякакви документи, свързани с възникването на трудовото правоотношение, изменения и прекратяването му, предвижда документът. Това означа, че по имейл ще вървят както заповеди от работодател към работник, така и молбите за отпуск на служителите и дори болничните листове. Ще е позволено и връчването на предизвестия за прекратяване на трудов договор.

Всяка фирма ще решава с вътрешни правила кои документи да са електронни и кои да останат само на хартия.

Освен това връчването на електронни документи трябва да е договорено между работодателя и работника и да бъде вписано в трудовия договор или анекс към него. Предвидено е както служителят, така и работодателят да могат по всяко време да се откажат от ползването на електронни документи.

Работникът освен това винаги може да поиска хартиено копие на всеки от документите в електронното му досие, а работодателят е длъжен да изпълни това искане в 14-дневен срок.

Връчването на електронни документи обаче няма да става през обикновена електронна поща, а през системата за електронно връчване, която ще ползва и електронното правителство. Тя бе пусната от Държавната агенция “Електронно управление” в края на миналата година.

Работодателят трябва да подписва всички свои е-документи до работника с електронен подпис, а на някои от тях да слага и електронен печат, предвижда наредбата. Работникът ще въвежда своите документи в системата на фирмата и без електронен подпис. Ако все пак шефът иска от него да подписва документите, той трябва да поеме разходите за закупуване на електронни подписи за служителите си.

Според финансовата обосновка на Бисер Петков един подпис за юридическо лице струва 60 лв., а за физическо лице - 12 лв.

Така за да се ползва системата за сигурно електронно връчване, работодателите ще трябва да плащат по 12 лв. на година за всеки свой работник.

Внимателно да се следи прилагането на наредбата за електронните документи в трудовото досие. Това призова вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов. Според него за известен период от време трябва да се се въздържат нормативните напъни за прекратяване на трудовото правоотношение чрез електронен документ.

“Стъпката е революционна за нашата практика. Първо трябва да се натрупа известен опит по съхраняване на документи по обмен на информация”, каза още Христов. Според него трябва да се следи дали се спазва правилото обмен на информация по имейл да има само ако работникът е съгласен и ако има техническата възможност да работи с интернет.


7
Още от Ваканция
Турция си връща руснаците: 15% по-малко идват на морето ни!
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И никакви индикации за електронно възлагане на обществените поръчки - няма как да ги уреждат, като подменят финансовите оферти на тези, които трябва да спечелят.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ФСВ

Освен ако не си в безсъзнание, в 99.99% от случаите, коли трудно ще е да се обадиш ?
А хубавото на електронната комуникация е, че имаш доказателство, което можеш да ползваш в съда.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Pak prostotii golemi bes misel i sakon uvolnenija tova v eu stranite go njama ü
4
0
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 1 седмица
От статията не става ясно кой ще е електронният министър-председател и кои ще са електронните министри. Кой ще е електронният парламент, който ще назначава електронното правителство и електронно ли ще се избира.
3
2
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 седмица
Казано накратко - ТОВА ЩЕ ПОДПОМОГНЕ ДА ЗАМИНАТ ОЩЕ ХОРА ПРЕЗ ТЕРМИНАЛ 2- УЖАС !!Робовладелците пак показаха че БГ политиците и Правителствата са с тях - Това електронно узаконяване - Ще доведе до лесно уволнение на работника - Излиза в болничен - праща по имейл - Но там няма никой - По закон до 2 дни лице в лице трябва да кажеш на работодателя си че си в болничен
Или си Уволнен!
Ако искат да те уволнят трябва да си на работа- Но това отпада защото ще те уволнят електронно за втори болничен
2
1
 
10
 
! Отговори
Циркаджии преди 1 седмица
А брак и развод няма ли да може да се уреждат чрез електронно съобщение?
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Докато си женен е сложно.