Шанс за Боян Петров. Разрешиха на хеликоптерите да излетят

Алпинистът Иван Кристоф помага с $50 000 за издирването
Обновена: 10 май 2018 20:35 | 10 май 2018 19:42, Петя Славова
80
Шанс за Боян Петров. Разрешиха на хеликоптерите да излетят
Снимка: Facebook

Китай е дала разрешение за използването на два непалски хеликоптера, които да се включат в спасителната операция по издирването на алпиниста Боян Петров. Разрешителното влиза в сила от днес и важи до 13 май, съобщава Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Пилотите на хеликоптерите вече имат китайски визи, а китайски гранични служители ще чакат двата хеликоптера при пристигането им на тяхна територия и така няма да се налага те да ходят до някои от граничните пунктове, където единствено има паспортен контрол.

Боян Петров е в неизвестност от 7 дни. За последно той е бил забелязан да тръгва от Лагер 3 в атака на Шиша Пангма (8027).

"След напускане на Лагер 3 има изкачване по стръмна стена с потенциална опасност от лавини", обясни един от опитните американски алпинисти Алън Арнет. Близки на Боян вярват, че шансовете му да оцелее са големи, тъй като е изключително опитен и волеви.

Междувременно стана ясно, че известният български алпинист от Канада, познат като "човекът-паяк" Иван Кристоф ще дари 50 000 долара за спасяването на Боян Петров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
3
 
! Отговори
FLAT EARTH THEORY преди 5 години
До НИЕ, ВИЕ, ТЕ.Земята е плоска и антените на т.нар. GPS не стигат до планините. Няма сателити - всичко е антени с обхват.
37
7
 
5
 
! Отговори
Странно преди 5 години
До НИЕ, ВИЕ, ТЕ.Как е възможно десетилетия след първите покорители на Хималаите, да се случват подобни нелепици, нима техниката, информацията, медицината, метрологията и др да са останали на същото ниво и не са се развили?
36
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да си много голям наивник за да си мислиш, че може да оцелее на такава височина при разреден въздух и студ цяла седмица+ това и че е диабетик.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 44 Е явно няма.
34
4
 
8
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ. преди 5 години
Тоя нямал ли е GPS устройство за следене, при такива ситуации.???????? Досега да са го намерили вече...
33
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 7500 метра 7 дни и Джон Рамбо не би издържал.
32
6
 
10
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Ще кажа накратко: за съжаление, само си чешем езиците, лека нощ. "Много шум за нищо" - е казал сър Уйголям Шекспир.
31
36
 
22
 
! Отговори
kenef преди 5 години
Какво е направил тоя? Имислил е лекарство, някаква машина може би? Защо трябва да му правим евала и да го чета по 10 пъти на ден? Тръгнал да гони михаля, сега неговата иска помощ ( и 50 000 евракис ). Еми няма да стане!
30
0
 
8
 
! Отговори
Кеворкиян преди 5 години
До БацеАми така правеше бай Тошо- да се снишим, да изчакаме да видим, пък ако може да забаламосаме народа и чисти да излезем на гребена на властта!
29
1
 
8
 
! Отговори
Ро преди 5 години
До ЖоАко си го прочел във вестник Блиц или Шок, тогава това е 100% истина батко
28
1
 
3
 
! Отговори
Баце преди 5 години
Баце пак се опитва да яха общественото мнение. Ама баце - ти се сети да искаш хеликоптер след като жена му излезе при Мими Цветков - 5 дена след изчезването.
27
3
 
15
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ПРОЧЕТОХ НЯКЪДЕ, че Боян Петков е диабетик и постоянно приема инсулин. Ако това е така, то не мога да си представя как ще издържи 7 дни.
26
2
 
31
 
! Отговори
Сеир да има преди 5 години
То е ясно, че човека като го намерят ще си е заминал вече. Зора е да се разбере кво е станало, защото на обществото му е интересно и романтично.За самия Боян Петров - не го познавам. Ако е загинал в планината, това е било битката на живота му, защото планината е била най-важното за него. Ако я е изгубил вече, то тогава е загинал в борба за най-ценното си - оцеляването в планината. Това само по себе си е голямо събитие за него и за всички нас.Нека почива в мир. Това е достойна смърт.
25
2
 
22
 
! Отговори
До Павел преди 5 години
Какво означава,че той е човек,който ние никога не можем да бъдем?!Ами може пък да не искаме да сме точно такъв човек-тиова прави ли ни непременно кофти стока?!Кой реши,че само "смешния плач" е израз на велоки човеколюбие и морал?!
24
15
 
30
 
! Отговори
еми преди 5 години
До HmНе само една германка лежи горе. Истината е, че горе е едно гробище, но героите буквално прескачат замръзналите трупове, за да се доберат до върха. Тези пишман герои като Боян, по които някои се прехласват, са най-жестоките егоисти на света, за да си начешат крастата и егото
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Покрай него още колко ще намерят, до не им знаят следите от последните 50 години.
22
1
 
7
 
! Отговори
M.I.C. преди 5 години
До 27Мисля, че Едно от предполагаемите места (широкоприето) e че Проданов е на около 8200-8500. Шиша Пангма няма 8050 така че ако Петров е жив е на много по-ниска дистанция. Нямам идея. Просто предполагам на база на прочетеното до сега.
21
7
 
21
 
! Отговори
Прекалено преди 5 години
закъсняла реакция, както винаги ! Докато давят публиката с фалшиви новини за т. н. спасителна операция, която уж е в ход, ама май още не е започнала, се грижат повече за собствения си имидж и власт, гаврейки се с човешката трагедия!
20
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, че много ги разбирам, ама логиката сочи, че шансовете май не са на негова страна... с планината шега не бива... вижте Христо Проданов например,,, за колко кратко си е отишъл пак на същата височина, а този герой даже не е благоволи телефон да си вземе...
19
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бояне, Бояне... Що ти трябваше да ги катериш тия баири... Кой те знае сега къде си и жив ли си... Дано да си добре, Бояне...