Шанс за Боян Петров. Разрешиха на хеликоптерите да излетят

Алпинистът Иван Кристоф помага с $50 000 за издирването
Обновена: 10 май 2018 20:35 | 10 май 2018 19:42, Петя Славова
80
Шанс за Боян Петров. Разрешиха на хеликоптерите да излетят
Снимка: Facebook

Китай е дала разрешение за използването на два непалски хеликоптера, които да се включат в спасителната операция по издирването на алпиниста Боян Петров. Разрешителното влиза в сила от днес и важи до 13 май, съобщава Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Пилотите на хеликоптерите вече имат китайски визи, а китайски гранични служители ще чакат двата хеликоптера при пристигането им на тяхна територия и така няма да се налага те да ходят до някои от граничните пунктове, където единствено има паспортен контрол.

Боян Петров е в неизвестност от 7 дни. За последно той е бил забелязан да тръгва от Лагер 3 в атака на Шиша Пангма (8027).

"След напускане на Лагер 3 има изкачване по стръмна стена с потенциална опасност от лавини", обясни един от опитните американски алпинисти Алън Арнет. Близки на Боян вярват, че шансовете му да оцелее са големи, тъй като е изключително опитен и волеви.

Междувременно стана ясно, че известният български алпинист от Канада, познат като "човекът-паяк" Иван Кристоф ще дари 50 000 долара за спасяването на Боян Петров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
3
 
! Отговори
777 преди 5 години
Когааааа
17
13
 
33
 
! Отговори
Павел преди 5 години
които са го отписали - говорите за диабетик, изкачил една камара върхове, блъснат от кола, възстановил се и изкачил още една камара върхове. Говорите за човек, който няма да бъдете никога. Не мога да повярвам, че няма шанс...
16
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма смисъл вече ! Отдавна е заспал под снега
15
4
 
11
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Все едно се е спуснал в Марианската падина. Само че, там щях да разчитам на някоя русалка! А сега кво, няма спасение май...освен........ЙЕТИ
14
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно няма да разберем колко рядко уникален е този Боян, те колко уникален е БИЛ
13
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
няма къде да избяга. видях го днеска в софия.
12
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прекалено много време мина. Дано да е в някой от лагерите, иначе никакъв шанс.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Втори тото шанс. Опитайте пак.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пара не се е дала! А само обещания! Питайте боковите кухи тиквета какво са обещавали на китайците! Днес намекнаха, че искат Белене!
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 8часа на тази височина и температура дробовете и кръвта замръзват. 7 дни без спален чувал и палатка никой не може да оцелее
8
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цял двн чета колко е рядко уникален човек! По принцип уникален означава единствен, рядко единствен какво ли ще означава явно знае само някоя облъчена блондинка! Та дано благоволи тази куха лейка да обясни какво му е рядко уникалното!
7
1
 
25
 
! Отговори
Хистолог преди 5 години
Осмо денонощие на тая височина.... Все си мисля ,че операцията не е спасителна вече.... издирвателна е тя :( :(
6
1
 
15
 
! Отговори
Hm преди 5 години
Някой може ли да ми обясни какво представлява базов лагер.Ясно,че сигурно ще са много палатки.Но има ли неща от първа нужда,и защо няма примерно оставен сателитен телефон,за някои соло катерачи в нужда?Дано стане някакво чудо и го намерят жив.Дано не се е случило,като с германката която ако не се лъжа до ден днешен седи като паметник,замръзнала на Еверест.
5
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано го намерят жив и здрав, той е рядко уникален човек!
4
10
 
10
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
Когато човек не може да каже нещо умно (в твоя случай да се чете - не идиотско), е по-добре да си държи устата затворена!!!! Дано да го намерят жив и здрав!!!!
3
1
 
22
 
! Отговори
! преди 5 години
да се надяваме да се е върнал в някой от лагерите 2 или 3. или да се е спуснал с шейна от другата страна по склона и пие чай в някое китайско селце.алпинист, сигурно е добър човек. не съм го срещал, не го познавам.определено е направил не една необмислени стъпки, всички които са били с него, платили на непалска фирма да ги закара до върха, са се отказали заради лошо време. той решава да катери соло.господ бил българин ревяхме преди години. заради един мач.е, може и да е. ама надали.
2
24
 
25
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Абе намерете му замръзналото тяло - и да приключваме с тази САГА ! Всички знаят че е замръзнал мъртвец !1 Така е решил !! така е умрял !!
1
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то утре когато евентуално ще излетят ще е 8-ми ден, шансовете драстично намаляват с всяка минута. Дано стане чудо и го намерят жив и здрав. Само едно не разбрах как хиликоптер, който лети на 6000м ще го търси като той евентуално е на 7500. Моля някой компетентен да ми обясни понеже аз не мога да го проумея.