Шанс за Боян Петров. Разрешиха на хеликоптерите да излетят

Алпинистът Иван Кристоф помага с $50 000 за издирването
Обновена: 10 май 2018 20:35 | 10 май 2018 19:42, Петя Славова
80
Шанс за Боян Петров. Разрешиха на хеликоптерите да излетят
Снимка: Facebook

Китай е дала разрешение за използването на два непалски хеликоптера, които да се включат в спасителната операция по издирването на алпиниста Боян Петров. Разрешителното влиза в сила от днес и важи до 13 май, съобщава Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Пилотите на хеликоптерите вече имат китайски визи, а китайски гранични служители ще чакат двата хеликоптера при пристигането им на тяхна територия и така няма да се налага те да ходят до някои от граничните пунктове, където единствено има паспортен контрол.

Боян Петров е в неизвестност от 7 дни. За последно той е бил забелязан да тръгва от Лагер 3 в атака на Шиша Пангма (8027).

"След напускане на Лагер 3 има изкачване по стръмна стена с потенциална опасност от лавини", обясни един от опитните американски алпинисти Алън Арнет. Близки на Боян вярват, че шансовете му да оцелее са големи, тъй като е изключително опитен и волеви.

Междувременно стана ясно, че известният български алпинист от Канада, познат като "човекът-паяк" Иван Кристоф ще дари 50 000 долара за спасяването на Боян Петров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 5 години
УСПОКОЙТЕ СЕ!!! Боян е спасен от група Йети :)))Сега следват преговори дали ЙЕТИ ще го предадат на хората или ще остане завинаги с тях
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога най-после ще монтират един лифт до върха и да се приключи с тия драми по "покоряване" и "спасяване". Плати си там ено билетче двайсе долара да те закарат горе за 5 мин и толкова. Може и ено шампанско с омари да удариш и селфи да си напраиш като ората.
56
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SiapНямате ли вътрешен морал, който да ви подскаже, че не е необходимо да казвате всяка глупост, която ви идва на ум, дори да е оригинална.----------------- А вие нямате ли вътрешен морал, а защитавате едно безсмислено свръхскъпо мероприятие, чиято цел е единствено да се направи малко пиар на властта?
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Машините и апаратите не могат да ни отнемат всичко. Човечеството ще продължава да иска да се състезава срещу себе си. Затова и допингът е незаконен.
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Техниката е отишла много напред , но човешкия разум е изостанал , понякога фатално...
53
7
 
9
 
! Отговори
Siap преди 5 години
Чета и виждам само невъзпитани хора, които не си преглъщат остроумието и пред една трагична ситуация. Нямате ли вътрешен морал, който да ви подскаже, че не е необходимо да казвате всяка глупост, която ви идва на ум, дори да е оригинална. Дръжте се скромно, с достойнство! Пишете сдържано. Дори да не мислите точно това, пишете нещо добро. Ака бяхте публични личности и с вашето семейство щяха да се държат така. И близките четат и е много болезнено. Замислете се.
52
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да го намират и да приключват с тоя самоубиец. Жена му най-много ще намаже от застраховката.
51
0
 
5
 
! Отговори
@ преди 5 години
Историята познава много случаи на оцеляване в теоретически невъзможни условия.Може да спекулираме безкрайно, но всичко което могат да направят е да проверят лагери 3 и 2, ако не го намерят там човека си е отишъл. Според УиКи-то от 1980 досега 29 човека са загинали на Шишапанга в опити да се катерят. Грешка е че се е отделил от групата с която е катерел.Дано не е фатална.Определено е правил това което Той иска цял живот.
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се ще го открият, след 5000 години. Йоци 2...
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
7 дни в планината в тоя студ и сега излитат хеликоптерите ???отпишете го
48
3
 
5
 
! Отговори
Беър Грилс маниака преди 5 години
Да пратят Беър Грилс. Тоя е нечовешко куче, сигурен съм че ще надуши местонаходжението на Боян и дано е още жив.
47
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, ама ако ще се спасяваме, каква защо изобщо "покоряваме" върхове... Следващият път направо да се качи на един от тези хеликоптери и да го остави на върха.
46
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Bojan i barkasche na gerberite lajite snel balgarin dano da si jiv dano te otkrist vspreki 4e sakadnaha svtarseneto no ti si jiv varvam v tova bojane dai boje
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано го открият ..
44
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Sakasnshte bravo na oajaks balgarin daril 100,000 lv saschto boiko i zezo i vanschnata ministrrka ne dariha po rano tasi suma oh te bedni mili hora po varhovete jalko sa bojan ako ne go otkrijat jiv no mnogo se sakasna i proto4i vsi4ko
43
2
 
3
 
! Отговори
Определено преди 5 години
До Странноот първата успешна експедиция до Еверест през дачлечната 1953 до днес все нещичко трябва да е мръднало напред в развитието си, за да не се стига до подобни инциденти!То вече екскурзии до Космса се предлагат, така че...Това не се отнася обаче за управляващите за събаление
42
0
 
3
 
! Отговори
EU- gerber преди 5 години
До АнонименDruj se!!!!!Dano ozeleesch!
41
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дръж се Бояне.Българите сме с теб. Плюват те единствено герберастите.Защото постоянно им вадеше кирливите ризи.
40
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аре стига с тоя Боян ве
39
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-вероятно съм наивник, но мисля, че може да е жив. Шанса му е да не се е загубил в това ужасяващо време. Някои алпинисти казаха вече че е възможно да е нощувал примерно в нечовешки условия на мястото където го е сварила първата вълна на бурята и през следващия ден да е успял да се ориентира и да слезе в някои от височинните лагери. Ясно е че шансовете са малки, но може би вътрешното ми желание е този според мен достоен Българин да е жив и наистина да изкачи всички осем хилядници.