42 000 ученици избрали чужбина... А кой ще работи тук?

Колко скъпо ни излиза "изтичането на мозъци"?
11 май 2018 21:30,
133


За шест години близо 42 хиляди ученици са напуснали страната. Данните са на работодателските организации, които бият тревожно камбаната. Как може да се спре "изтичането на мозъци" от страната и колко скъпо ни струва миграцията – в студиото на "Директно" по Bulgaria ОN AIR влиза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Емиграцията струва на страната ни 25 милиарда. Как се отразяват тези цифри на бизнеса?

Още по темата

"Това само преките загуби. Косвените загуби и пропуснатите ползи са много повече", коментира в предаването Васил Велев.

Идеята на АИКБ е държавата да предлага кредити за студенти, който да покрива разходите по тяхното обучение. Младите поемат ангажимента да работят в България поне 5 години, а в замяна държавата опрощава кредита. Възможно ли е това да се случи?

Все повече хора в трудоспособна възраст се насочват към определени сфери. Други обаче изостават с огромна скорост. Работодателите все повече плачат за кадри. Може ли дефицитът в определени направления да бъде компенсиран и как?

"Нуждаем се остро от внос на човешки ресурси и реформа в образованието", заяви Васил Велев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
2
 
! Отговори
да преди 5 години
видяхме ги робите от Англия с голямото им образование и спасени от полицията
101
2
 
0
 
! Отговори
боклук комунист преди 5 години
Заплати няма да има трябва да храним руската *** все пак Тя ни сложи на власт все пак
100
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя пишман"работодател"докога ще реве като вдовица за х.. Изхода от ситуацията е ясен, адекватно заплащане и проблема е решен.
99
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БГ-работодатели или да вдигат заплатите, или да фалират............скоро няма да има кой да им работи на тия алчнотии!!!
98
0
 
2
 
! Отговори
работодател преди 5 години
И на мен ми е писнало да давам 70% от печалбата зада хрантутя комунистическата върхушка с одовоствие бих дигнал двойно запратите че и за мен ще астане повече ... ама ако го сторя ще ме фалират и ще турят другар на мое място
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пакитатаи Индусите не са *** като комунистите ще отидати те в Англия
96
0
 
2
 
! Отговори
Така е преди 5 години
До мъдреца 89 Едно време държавата много ни обичаше. Даже беше заключила границите да не би да ни се случи нещо лошо.Така ли е ? Така е ..
95
0
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
Държавата да плаща а вие на готово , а? Хитряга.Ами давайте и вие стипендии срещу задължение като едно време.Между другото да питам този Велев какъв бизнес има?
94
3
 
0
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 5 години
Повече от 510лв българина не трябва да взема,иначе пакита и индийци идват на талази за тия пари да работят.
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бамкам 8 часа взимам 100 евро и пуск една вода в устата на някоя рускиня всяка вечер .Метач съв на запад . Тук бачкаш 12 часа за 25 лева зада може някой червен крадлив *** да се гаври стеб зада храни мизерниците в русия
92
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моят син също ще замине да учи в извън страната и то само след няколко месеца!Ще получи по-качествено образование , което на нас с баща му ще ни излезе по-евтино.
91
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите да си работят сами
90
0
 
11
 
! Отговори
Друг бивш преди 5 години
Поздрави от скандинавието.Заглавието ще бъде по-точно ако е написано"... А кой ми сpa в гащите?" Хахаха продължавайте да си задавате тьпи въпроси...
89
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да мият чиниии там. Много се върнаха и то бързо. Тея няма да са по различни. Вземайте хора от Украйна, Молдова и Македония. Там стандарта е нисък и бачкат добре тук. Ввъв всяка голяма държава внасят шерпи. Ето ние даваме 42 000 шерпи и трябва да си внесем ...кво да правиш бизнес :))
88
0
 
18
 
! Отговори
куката преди 5 години
Вместо да бият камбани и да измислят глупости от рода на безплатно "вишО" използваните латексови предпазители да започнат да плащат като хората! Защото иде денят когато ще трябва да връщат куфарчетата с парите, все пак уговорката не беше такава, нали!
87
1
 
27
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
Чисти 100 лв на ден надник,иначе робовладелеца-васал може да ме хване за разклонителя!
86
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да работи електората под закрила, който яде кебапчета по изборно време, и който е привилевирован, понеже бил дискриминиран. Други няма да останат.
85
1
 
18
 
! Отговори
бивш преди 5 години
поздрави от Дойчланд , бъдете живи и здрави :)
84
0
 
4
 
! Отговори
До Az преди 5 години
А какво става с ненапусналите кораба? Дето не могат да плуват сами и дето нямат дори миши мозък, за де се усетят навреме? Щраусовата поза със *** навън не върши работа.
83
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
спрете държавните субсидии за университетите, който иска да учи хуманитарни науки и социални дейности да си плаща! държавни поръчки с договори за работа в България, за инженерните и ит специалности! в държавата в момента се източват средства от академичната гилдия /мафия/. заплащането трябва да бъде диференцирано - не е правилно преподавателите по бУтаника да взимат колкото инжИнерите!