42 000 ученици избрали чужбина... А кой ще работи тук?

Колко скъпо ни излиза "изтичането на мозъци"?
11 май 2018 21:30,
133


За шест години близо 42 хиляди ученици са напуснали страната. Данните са на работодателските организации, които бият тревожно камбаната. Как може да се спре "изтичането на мозъци" от страната и колко скъпо ни струва миграцията – в студиото на "Директно" по Bulgaria ОN AIR влиза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Емиграцията струва на страната ни 25 милиарда. Как се отразяват тези цифри на бизнеса?

Още по темата

"Това само преките загуби. Косвените загуби и пропуснатите ползи са много повече", коментира в предаването Васил Велев.

Идеята на АИКБ е държавата да предлага кредити за студенти, който да покрива разходите по тяхното обучение. Младите поемат ангажимента да работят в България поне 5 години, а в замяна държавата опрощава кредита. Възможно ли е това да се случи?

Все повече хора в трудоспособна възраст се насочват към определени сфери. Други обаче изостават с огромна скорост. Работодателите все повече плачат за кадри. Може ли дефицитът в определени направления да бъде компенсиран и как?

"Нуждаем се остро от внос на човешки ресурси и реформа в образованието", заяви Васил Велев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
24
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Кой ще работи в България? Отговорът е ***: който иска. За да има желаящи да работят в България, условията трябва да са привлекателни - онбразование, здравеопазване, сигурност, правосъдие, равномерно развитие на регионите, лесен достъп до услуги, достойни доходи. 3/4 от изброеното е задача на правителството.
81
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работодателите плачат за кадри. Какво се случва в момента. Всички да напуснат България веднага. За да се спасят. В бг няма здравеопазване няма образование няма култура. Какви пет лева. Аз си продадох къщата в България и избрах чужбина.
80
0
 
17
 
! Отговори
Към бизнеса преди 5 години
Пари нема!Действайте!
79
1
 
21
 
! Отговори
мъдреца преди 5 години
До АнонименДраги Анонимко, стара истина е че когато държавата се превърне от майка в мащеха, децата и бягат надалече, на по-добри условия. Ако тя реши пак да ги заобича, може и да се завърнат, някога, за да изживеят последните си години около спомените. Но това само препатилите хора го разбират. Другите бълват за да се правят на интересни.
78
1
 
37
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 5 години
Е кой да ви работи за 270 ? ,бе господа ? Кой ?!
77
4
 
5
 
! Отговори
Един търтей преди 5 години
Да бачкат работливите!
76
1
 
4
 
! Отговори
Извинете преди 5 години
Васил Велев!
75
0
 
33
 
! Отговори
Хахахаха преди 5 години
Точно Васил Василев от АИКБ ли ,,плаче за кадри"?Този,който най-много НЕ БЕШЕ СЪГЛАСЕН С УВЕЛИЧЕНИЕТО НА МРЗ...!Това се нарича наглост!Съветвам го да облича работната престилка и да започва да ги заработва
74
0
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Заграбиха цялата държава, презастроиха курортите, унищожиха предприятията и ги направиха свои, сегашните така наречени работодатели да мислят кой ще им работи! Дойде време, задавиха се от алчността си!
73
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кредита да го плаща Васил Велев, а не държавата като иска някой да му работи 5 години за мижава заплата. Ама, че наглост. Държавата, т.е. ние ще му субсидираме бизнеса.
72
1
 
37
 
! Отговори
USA преди 5 години
Тия пак искат друг да им плати сметката - държавата ( т. е. Всички ние ) а те да продължават да си лапат. Държавата осигури толкова привилегии за бизнеса, а не може да ги накара да плащат нормално и да си плащат данъците. За милиони неизплатени заплати. Къде го има това ? Докато Мин. Надница не стане 100 лв. ( че колко са 50 евро на ден ) щом някои европейски държави могат да плащат 40 евро на час, хората ще продължат да бягат. Не е проблема само в парите. Хората търсят и спокойствието от правов
71
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за ученици или студенти говорим? ученикът няма как да го вържеш, а читавите бягат още тогава.
70
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как кой ще работи!? Ще работят отрочетата на мутрите и на олигарсите,на плеймейтките,моделките и на честния бизнес. Казват "чао" на екзотичните воаяжи и си запръжват дебелите зад-ници и бачкат за 600 лева. Това е положението,дрОгаре и дрОгарки. Нашите деца са в чужбина, така че иначе ще ни ядете.....хурката
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо народът да работи ? Нали политиците за това са в Парламента,за да работят.И те работят здраво,щом си взимат заплатите.Има кой да се грижи и работи за народа,не се кахърете.Аааааа вие за некадърната младеж ли питате ? Ми тях ги мързи,и не стават за нищо,нека ходят по другите държави,да видят там как се плаща.Като не стават за БГ-Парламента,значи са некадърници и мързеливци.нека да видят те как се работи в БГ-то.
68
0
 
29
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Васил Велев е също един от виновниците за изтичането на работна сила- С думите в ефир че РАБОТНИЦИТЕ СА ТЪРТЕИ-- какво иска СЕГА??? Да отива в Украйна и да почва да се клани на украинците там - че те все още не го познават и няколко човека може и да пристигнат в БГ !
67
1
 
31
 
! Отговори
Dam преди 5 години
Пълен тъпизъм. Работодателите да си ги зарибяват и обичават. Що всички чакат на държавата? А на маннннговците спират соцоала докато не почнат да учат и работят
66
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ентусиасти за 450 лв аспирантура ли? Бивши комунисти и еволюирали комсомолски секретари няма кого да експлоотират ли? От лакомия я разсипахте държавата. Какво остава за децата - и те тръгват по по-лесния път.
65
1
 
49
 
! Отговори
Св преди 5 години
Еми да плачат за кадри, и аз БЯХ машинен инженер някога, завършил магистър, работих 5 години във фалиращ завод, после в друг. И аз плаках, от бавене на заплати, от ниски заплати и лоши условия. Вече не съм инженер, работя съвсем друго и никога вече нмяа да съм инженер (стари знания, малък опит и желание за учене). Сега като слушам казват никой не иска вече да се занимава с математика и инж. науки. Няма и кой да подеме младите, както мен ме подеха някога, научих много, но без пари не се живее.
64
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами то човешките ресурси идват сами в България и вместо да изберем подходящите ние на всички им връзваме ръцете със свински опашки и после се бием в гърдите колко големи патриоти сме. Ако имахме малко повече акъл отколкото фалшив проруски патриотизъм щяхме да постъпим така както постъпват Германия и Турция с бежанците. Така или иначе хората дотолкова ще се омешат помежду си че след 50-60 години понятието нация ще се обезсмисли.
63
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да работя ? Какво ? Нормална работа ? В България ? ХАХХАХАХАХАХ !Две обиди в едно заглавие. Не, благодаря :)