42 000 ученици избрали чужбина... А кой ще работи тук?

Колко скъпо ни излиза "изтичането на мозъци"?
11 май 2018 21:30,
133


За шест години близо 42 хиляди ученици са напуснали страната. Данните са на работодателските организации, които бият тревожно камбаната. Как може да се спре "изтичането на мозъци" от страната и колко скъпо ни струва миграцията – в студиото на "Директно" по Bulgaria ОN AIR влиза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Емиграцията струва на страната ни 25 милиарда. Как се отразяват тези цифри на бизнеса?

Още по темата

"Това само преките загуби. Косвените загуби и пропуснатите ползи са много повече", коментира в предаването Васил Велев.

Идеята на АИКБ е държавата да предлага кредити за студенти, който да покрива разходите по тяхното обучение. Младите поемат ангажимента да работят в България поне 5 години, а в замяна държавата опрощава кредита. Възможно ли е това да се случи?

Все повече хора в трудоспособна възраст се насочват към определени сфери. Други обаче изостават с огромна скорост. Работодателите все повече плачат за кадри. Може ли дефицитът в определени направления да бъде компенсиран и как?

"Нуждаем се остро от внос на човешки ресурси и реформа в образованието", заяви Васил Велев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Русия при раждане на второ дете дават 7 300 долара. В Чехия при трето дават безплатна квартира. През януари 2018г. лично чух как доста работещи в Чехия българи с 1 или 2 деца планират да родят трето. В Русе майка с четири деца /чисти българи/ се изсели в Германия поради невъзможност да ги отглежда с нашите детски. Въпреки ниската раждаемост местата в детските ясли и градини не стигат. От къде да се родят хора в България и да станат работници?
21
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за 500 евро, вече няма луди Самолета и след един час си при белите хора и нормалните заплати
20
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнесът и държавата си прехвърлят проблемите кано горещ картоф, а на народа му писна и се изниза. Ха сега да видим кой ще ви пълни гушите!
19
0
 
37
 
! Отговори
Киро шарнира преди 5 години
е как кой???в която и маала да отидете ще видите една тумбъ млади здрави кибичеци кадри!!
18
2
 
47
 
! Отговори
Rock of ages преди 5 години
Че да си учат и работят където си искат. Свободно движение на хора, стоки и капитали - ЕС! А работодателите да не реват и да вдигат заплатите, иначе работниците им ще ги уволнят, както се случва вече. По естествен път нещата ще се нормализират, но това изисква време.
17
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честния частник да спре да чака държавата да му свърши работата! Нали свърши комунизма? Да се стегнат капиталистите и да си подбират стипендианти, на които след това да осигурят работа с достойно заплащане и перспектива!Иначе скоро те самите ще идат на борсата.
16
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, как кой ще работи: да запретват ръкави електората на социални помощи, корумпираните политици и т.нар.,,бизнесмени". Крайно време е да се научат да работят по 12-15ч/ден, не само да избиват комплекси и показност, без покритие
15
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви "мозъци",то население не остана,те за "изтичане на мозъци" мислят!
14
42
 
7
 
! Отговори
да преди 5 години
и като отишли 42 000 ученика навън и като станали 42 000 бизнесмена,милионери,милиардери и МИЯЧИ НА ЧИНИИ (най-вече, та спиране нямат :-):-):-):-):-)само дето учениците на България и днес газят на всяко световно по математика, защото учат в лошите български училища..а напиканите ученици от Австрия и Запада срещу нашите деца да бягат не могат да ги стигнат - БЯХМЕ ПО-ДОБРИ ОТ ТЯХ, ПО-ДОБРИ СМЕ И ЩЕ ОСТАНЕМ ПО-ДОБРИ да ти пи'кая на австрийското образование !!!!
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На които му не дават програми тои и работи след още някои ден понеже съм на изчакване питам бюрото още веднъж на кои дадохте парите ми на ром или пияница дано дае на ром че поне е беден
12
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата си отглежда и интегрира от десетилетия един определен вид българи. Прави всичко възможно да са добре и да са доволни. Така че вече те ще работят. Ако не могат, то тогава може вместо бизнес да се обърнете към печеленето на грантове за същия вид.
11
2
 
67
 
! Отговори
ДА преди 5 години
Никой не е избягал. Българските политици ги изгониха, както изгониха нас. Никого не обвинявам. Ние сме граждани на света и границите са нещо изкуствено. Трябва да се направи нещо бързо за създаване на подходящи условия и стимулиране на българите в чужбина да се върнат. Иначе ще изчезне държавата. Без подходящи условия за живот и реализация по европейски стандарти не си пускам децата обратно в България.
10
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе просто изселват държавата.А нас ни правят роби. Но го правят хуманно с евродирективи.А българският работодател да не си мисли ,че ще му работят виетнамци.И той ще закрие бизнеса и ще стане роб. И сбогом коли, сбогом яхти.Ама не го усеща сега.
9
1
 
55
 
! Отговори
Вяра преди 5 години
До АнонименНе е много точен изразът "Германия ни взе...", а България изгони!
8
1
 
72
 
! Отговори
Вяра преди 5 години
Да бе, като държавата толкова се е стреснала,защо не увеличи заплатите.Кой *** ще се съгласи да работи за 500-600 лв 5 години? Пак ще им работим без пари.Или направете заплатите минимум 1500 лв и то за провинцията, или си внасяйте виетнамци. Ние не сме онова поколение, което се съгласяваше на всичко.Вече Вие , скъпи работодатели, трябва да се съобразявате с нас!
7
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия ни взе децата,лекарите,мед.сестри,инженерите,а сега посяга и на учениците не разбирате ли ..
6
2
 
43
 
! Отговори
И кво преди 5 години
да остават да бачкат и затъпяват в кол центровете ли. Бизнес се нарича, когато се грижиш за работниците си и им даваш условия за развитие. В България има отглеждане на *** за кол центрове и пълнене на специалности с двойкаджии.
5
0
 
53
 
! Отговори
защо преди 5 години
държавата да дава и опрощава кредитите? Ами давайте ги вие драги "бизнесмени"' Така правят в белите държави - следят ги още от ученическата скамейка и си избират бъдещите кадри като съответно им плащат за обучнието. Друг е въпросът за какви пари после ще им експлоатирате труда и ако си мислите, че жалкото заплащане ще ги принуди да си отработят кредитите, ще има да чакате да "цъфнат налъмите" - Р. Ралин
4
1
 
38
 
! Отговори
Rusofob преди 5 години
Как кой ще работи тук!? По една лопата на всеки дУпетат и...сами ще си изкопаят гробовете...
3
1
 
90
 
! Отговори
Имигрант преди 5 години
Кой ще ви работи за без пари и без закони? Работодателите са най-големите крадци и измамници в тази държава. Работя в чужбина и работата за която тук брутната ми заплата е 4000 лв. и върху тези пари ми се плащат реални осигуровки и данъци. Няма как това да се получи никога в България. Работя на най-ниското ниво като обикновен работник и за същата тази работа в България повече от 1000 лв бруто никой не дава, а даже реално те осигуряват на 600 лв. Как искате да остане някой с мозък в главата си?