8 ден: Хеликоптерите не летят, 100 китайци тръгват да търсят Боян

Вече има и сателитни снимки, едната не върши работа, другата се обработва
Обновена: 11 май 2018 20:06 | 11 май 2018 16:07,
233
8 ден: Хеликоптерите не летят, 100 китайци тръгват да търсят Боян
Снимка: Wikipedia

100 души от китайска страна са мобилизирани в издирвателната и спасителна операция на алпиниста ни Боян Петров, заяви на пресконференция посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу.

Той потвърди, че заради изключително лошото време (буря и снеговалеж) двата хеликоптера, които трябваше да търсят българина, не са успели да излетят.

"При първа възможност машините ще облетят района около базовите лагери. Прогнозата за времето показва, че утре отново ще бъде облачно, ще вали сняг и вятърът ще бъде по-силен, но на 13 май ще има прозорец от по-хубаво време", каза той.

Още по темата

Дипломатът поясни, че групата от 100 спасители включва: опитни алпинисти, медици и хора, които ще отговарят за логистиката.

От информацията, дадена от посланика на Китай става ясно, че спасителният екип се дели на 3 групи. Първата група, в чийто състав влизат 12 спасители, вече е тръгнала от Базовия лагер (5800 м) към Лагер 1 (6400 м).

Утре е предвидено 7 от тези 12 души да тръгнат към Лагер 2 (6800 м), а след това и към Лагер 3 ( 7300 м).

"В момента спасителите не могат да провеждат операция на височина над 7300 м, а причината за това е лошото време", настоя Хайджоу.

Деян Петков, който отговаря за логистиката на изкачването на Боян Петров, каза пред БНР, че шерпите, които издирват Боян Петров, вече са достигнали Лагер 1 и ще останат да пренощуват там, за да продължат утре нагоре.

По други маршрути се придвижват още спасители и алпинисти от Базовия лагер, за които до момента няма информация докъде са стигнали.

"Има и други екипи по маршрута - това са китайците и други алпинисти от лагера, с които в момента се опитвам да се свържа, за да разбера къде точно са по маршрута. Денят там още не е приключил", уточни Деян Петков.

Първата сателитна снимка на района се е оказала покрита с облаци, а втората се обработва в момента.

"Правим всичко възможно, за да получим образ от земята", каза Петков, и допълни: "Районът е много отдалечен и комуникацията е изключително трудна".

Боян Петров е в неизвестност вече 8 дни. Той изчезна на 3 май по пътя към Шиша Пангма – поредният осемхилядник, който се опита да покори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В края на краищата великите спартанци са пускали тинейджъри голи в гората срещу един мощен вълк, ако тинейджъра победи звяра значи ще стане войн от него, ако звяра го изяде значи и без това не е имало полза от него.
106
3
 
19
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Не ги е срам.1,5млрд китайци а пращат само 100 души.Не ги е срам
105
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато има изключителни хора с голямо сърце, като Иван Кристоф, който е помогнал с необходимата сума за спасителната операция на Боян Петров, надежда ще има.
104
7
 
8
 
! Отговори
минчо преди 5 години
и нещо друго лека му пръст,тази медийна истерия я направиха медий,жена му суджука се прави на велик-,а човека не е виновен,просто с това цялото натрапване по цял ден,като че ли е единствения в беда в тази държава-от там исва злобата,а инаяе дремеми на моркова дали е жив или не,просто екстремно хоби нищо повече
103
3
 
19
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Какви 100 китаеца бе ?! Само Тиквата може да го спаси ! Направо да се вдига и да отива със Спартана. Ако случайно не успее, поне ще се спасим от Тиквата.
102
3
 
17
 
! Отговори
минчо преди 5 години
незнам ама като говорят колко струва едно изкаяване,а той има доста -този човек ако не е осигорил жена си и детето до края на живота им да не мислят за пари,а всичко е харчил да катери чукарите,хич не е читав-ама грам не е читав-ама това се разбира чак сега,иначе медиен образ на герой на зелен активист,спасява калинки и бръмбари харчи по 100 хилки на експедиция,а жена му иска дарения,я марш от тука бре
101
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може и да има злобари по темата, но никой не мисли злото на Боян. Благодарете на медиите, които така и не намират мярата и от всяка новина правят цирк или гротеска! В края на краищата, всеки си има проблеми и натрапването на когото и да било (дори премиера) има тотално обратен ефект!
100
10
 
24
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Само България се занимава с алпинисти.Във всяка друга държава щяха да го съобщят за 5 минути в телевизията и толкоз.Всеки който се е закарал там е на собствена отговорност да не говорим че той е катерил с чужда група.Олиго.ренска държава!
99
5
 
10
 
! Отговори
минчо преди 5 години
незнам кой ще спасяват,ама без труп няма денги от застраховка,изобщо ако някой го е застраховал/рак,диабет и хоби катерач на 8хилядници/невярвам че има застраховка и да има трябва труп,инаяе денги йок,ако така дават пари всеки втори утре тръгва да изкачва витоша и емигрира с ншколко хилки в джоба,това не е спасителна акция,търсят кокалите ,шанса да го открият е нулев,може би след 10,20 100 години ще се покаже
98
2
 
9
 
! Отговори
слаб веган-онанист преди 5 години
Напред Бояне!С теб сме!Продължаваме напред!
97
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прекалената смелост и самоувереност не водят към върха!
96
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХанаИма и по-къс до гроба, мила, виадуктите по магистрала Хемус и Тракия вършат супер работа. Няма смисъл да харчиш кинти за курсове.Скачаш и толкова....
95
0
 
7
 
! Отговори
dedo преди 5 години
До туристпорови се за снимки на боян в акция и ще видиш емблеми по якето му, те това са, плюс БНТ за която обаче снима филми които също не са безплатни та нещо като бартер
94
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно докато още някой не даде фира, няма да се спрат.
93
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната сапунка за телетата Бг върви по частните олигархични медии.Важното е да не се пита ЗАЩО държавата се срина тотално.Беее, Мууу
92
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изкачвал без кислород... той е загинал от липса на кислород, това е. Изобщо не е героично да постъпваш толкова лекомислено, да не говорим за пък за професионално!
91
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой на жена му телефона има ли го, че я водя на среща че ми ареса, а сега нали е свободна, и за *** ще се погрижа, на море ще ги водя веднъж у годино.
90
10
 
14
 
! Отговори
турист преди 5 години
Някой има ли информация как Боян е финансирал многобройните си авантюри ? Доколкото ми е известно това са скъпи начинания и господина си е позволявал много такива.
89
1
 
3
 
! Отговори
Чалгарин суджуков преди 5 години
Последните двама ме кефят.не вярвах че има българи които мислят така
88
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Токииски университетщях да питам 'каза ли нещо' но ще запазя доброто си възпитание и ще кажа искрено да си жив и здрав!