Безлов: Проблемът с хазарта – гигантски, номер 1 сме в Европа!

Хазартното лоби губи 500 млн., ако се промени законът
86
Безлов: Проблемът с хазарта – гигантски, номер 1 сме в Европа!
Снимка: архив, Ройтерс

Хазартното лоби ще загуби около 500 милиона, ако бъдат приети предложените промени от вицепремиера Валери Симеонов.

Още по темата

Това каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията по повод предложението да се забрани рекламата на хазарт и да се ограничат местата за продажба на лотарийни билети.

В парламента вчера стана ясно, че то ще бъде подкрепено и от ГЕРБ, и от БСП.

"Трябва да се направи опит да има ограничения за хазартните залагания. Хазартното лоби в парламента не смее директно да се конфронтира с лидерите на двете политически формации, а и самите лидери интуитивно виждат колко гигантски е станал проблемът, за да си позволят да избягат от темата", обясни Безлов.

"И в двете големи парламентарни групи хазартното лоби със сигурност има влияние, но очакването ми беше, че на равнище председател на БСП, заместник-председател на ГЕРБ, все пак не би трябвало да са постигнали някаква зависимост. Така че, чисто политически, според мен, вицепремиерът Симеонов успя да постави добре ситуацията, т.е. той избегна едно типично противопоставяне между формациите и успя да се договори за директна подкрепа", коментира още той пред БНР.

Безлов съобщи, че пазарът на лотарийни билети се е удвоил за последните години, като още преди 10 години е бил много голям и в България има свръхвисоко потребление на хазартни услуги.

"Ако се опитаме пак да се сравняваме с другите страни, тогава бяхме около 2% от БВП и пак бяхме една от водещите страни, а сега сме 3% от БВП и сме номер 1 в Европа. 3% е огромно число за страна като България", посочи той.

Безлов определи два основни проблема в закона: "Първо, от една страна, стои проблемът с хазартния туризъм. Аз мисля, че България би трябвало да се възползва от тази възможност в туризма и тя някак си го е направила относително ефективно. Този сегмент би трябвало да се развива и подкрепя от държавата. Другият голям проблем, който тези промени в Закона няма да засегнат, е това свръхнаситено предлагане на хазартни услуги навсякъде в страната".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Хазарт преди 5 години
Ако не се намали влиянието на хазарта, това означава, че правителството е съгласно една немалка част от българското население да заболее от тази болест. Доказано е, че хазартът е болестно състояние. И за това се дават милиарди! Това е грях на тези, които са съгласни!
71
1
 
4
 
! Отговори
FRTSMVSMNVMNHLDMN преди 5 години
До 51517Съгласен съм с Вас колега ! Но както Вие пишете " бедността безизходицата и отчаянието" не тревожат Т. Безлофф - тревожат го доходите на хазартният бизнес в България .... та защо да вдига доходите - просто ще ограничи хазарта .
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е класическа мафиотска страна и без хазарт не може да мине. А хазартът води след себе си лихвари, ***, сводници, наркотици и БИГ ДРАМА ШОУ-яка организирана престъпност..Ха да видим дали някой ще посегне на хазартния бизнез-свещената крава и еманация на демократичното българско общество.
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИкаква милост, за тези, отдали се на хазарта ... Да се оправят :)
68
1
 
15
 
! Отговори
51517 преди 5 години
Бедността, безизходицата и отчаянието тласкат българина към игрите на късмета. Увеличете дохозите, отпада голяма част от търкащите по разни картончета.Впрочем защо лекарства, учебници и книги са с 20% ДДС, а ДДС за хазарт и туризъм е в пъти по-малко?
67
1
 
17
 
! Отговори
бай х преди 5 години
защо само в България няма ,,Евромилиони ,, ?....лобито на черепа и другите разбойници плащат да не я пуснат
66
2
 
21
 
! Отговори
вввввввввв преди 5 години
какви лобита какви 5 лева ... направо си казвайте пеевската дружина .... а защо хазарта не е държавен ..... колко държави познавате с частни лотарии
65
0
 
17
 
! Отговори
ева преди 5 години
До АнонименВече знаеш къде се продават и какво точно е лотария нали?Не е нужно да се продължава с рекламата през 5мин.Децата ни не искаме да стават като теб!
64
0
 
16
 
! Отговори
Димитров преди 5 години
До Анонимен...оня..дето лицето му прилича на ...череп.
63
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въобще даържавата трябва да наложи данък в/у хазарта
62
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кой е слабиа?Щото управляващите всичките са дебели.както каза Марешки, България се управлява от трите прасета и тримата глу паци.
61
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБЕРАСТКАТА МАФИЯ НЯМА ДА РАЗРЕШИ, ЗАЩОТО ОТ ТАМ ИМ СНАСЯТ ГОЛЕМИ СУМИ.
60
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва тотална забрана на хазарта в градовете.Само в курортите да го позволят, за да не загубят туриститеИли поне да сложат някакъв огромен данък, който да сведе броя на игрални зали, казина и будки за билети за лотария до минимум
59
2
 
30
 
! Отговори
123 преди 5 години
Хазартът в България беше бич и през цялата 1996-та година, но в средата на следващата година тази болест беше очистена за броени месеци. Е, тогава започнаха да управляват други хора, не като сегашните. На един по-късен етап един кандидат-кмет на столицата беше натирен от своите, заради нерегламентирана среща с един от хазартните босове. По-късно същият натирен кандидат-кмет на столицата стана премиер с подкрепата на други партии. А сега управляват гангстерите от ГЕРБ и всичко е наопаки!
58
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пред мен полковник от БА си закупи 15 билета от нац.лотария и започна да ги търка на място.Останах потресен!
57
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слабия и Дебелия продават надежда, надежда за всички. Отворили магазинчета с две полички. Последователи са на Джани Родари.
56
20
 
16
 
! Отговори
Св преди 5 години
Аз пък смятам, че реално се печелят сумите от реални хора. Няма как с такъв нисък манталитет и образование, да се прибере в махалата и да не разпространи че му дали 1000 лв. да се пусне по ТВ то че е спечелил милион. Просто сме малка държава и се знае всичко. Не биха рискували. Мен повече ме притеснява профила на печелившите и щенията им в 99% от случаите за апартамент. Иска ли ви се да ви се изтипоса такъв с челядта в мезонетчето над вас в хубавата спретната кооперацийка ?:)
55
0
 
49
 
! Отговори
Св преди 5 години
В близост до нас има Лафка и гледам едни и същи хора всяка сутрин. Спира един човечец, окъсан, с една гърмяща кола, и всеки ден взема за най - малко 5 лв билетчета. Дори и с възвръщаемост от дребни печалби, дава поне по 100 лв./мес. И така от години. Не съм го виждал да държи огромен чек пред Захари :). Смятайки така - можеше да си купи кола нова на лизинг, с тая месечна загуба.
54
0
 
7
 
! Отговори
:-) преди 5 години
Cui bono? КОЙ?
53
0
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ДДС кога ще се повиши за хазарта. Не е човешко за всичко да е 20%, а за хазарта 5%. ДОЛНО ЖИВОТИНСКО И ГАДНО.