Безлов: Проблемът с хазарта – гигантски, номер 1 сме в Европа!

Хазартното лоби губи 500 млн., ако се промени законът
86
Безлов: Проблемът с хазарта – гигантски, номер 1 сме в Европа!
Снимка: архив, Ройтерс

Хазартното лоби ще загуби около 500 милиона, ако бъдат приети предложените промени от вицепремиера Валери Симеонов.

Още по темата

Това каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията по повод предложението да се забрани рекламата на хазарт и да се ограничат местата за продажба на лотарийни билети.

В парламента вчера стана ясно, че то ще бъде подкрепено и от ГЕРБ, и от БСП.

"Трябва да се направи опит да има ограничения за хазартните залагания. Хазартното лоби в парламента не смее директно да се конфронтира с лидерите на двете политически формации, а и самите лидери интуитивно виждат колко гигантски е станал проблемът, за да си позволят да избягат от темата", обясни Безлов.

"И в двете големи парламентарни групи хазартното лоби със сигурност има влияние, но очакването ми беше, че на равнище председател на БСП, заместник-председател на ГЕРБ, все пак не би трябвало да са постигнали някаква зависимост. Така че, чисто политически, според мен, вицепремиерът Симеонов успя да постави добре ситуацията, т.е. той избегна едно типично противопоставяне между формациите и успя да се договори за директна подкрепа", коментира още той пред БНР.

Безлов съобщи, че пазарът на лотарийни билети се е удвоил за последните години, като още преди 10 години е бил много голям и в България има свръхвисоко потребление на хазартни услуги.

"Ако се опитаме пак да се сравняваме с другите страни, тогава бяхме около 2% от БВП и пак бяхме една от водещите страни, а сега сме 3% от БВП и сме номер 1 в Европа. 3% е огромно число за страна като България", посочи той.

Безлов определи два основни проблема в закона: "Първо, от една страна, стои проблемът с хазартния туризъм. Аз мисля, че България би трябвало да се възползва от тази възможност в туризма и тя някак си го е направила относително ефективно. Този сегмент би трябвало да се развива и подкрепя от държавата. Другият голям проблем, който тези промени в Закона няма да засегнат, е това свръхнаситено предлагане на хазартни услуги навсякъде в страната".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 61Правилно! Освен казината трябва да се премахнат и чалготеките!
51
0
 
38
 
! Отговори
до 61 преди 5 години
Аз наричам тези обекти - аквариуми, от турската дума "балък", която се превежда - риба. А иначе си прав, аквариум до аквариума и всички пълни до горе с риби.
50
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една огромна част от престъпността е в следствие на безумната гледка в жилищни квартали на по 10 метра да има казина .Клиенти на тези казина основно са престъпници,безделници и лентяи,които се подхранват от измамната психология на големите числа.Сигурен съм,че престъпността ще падне ако това изчезне от града и се изнесат някъде в специални развлекателни комплекси както е примерно на Златните !
49
3
 
50
 
! Отговори
бай Спиро преди 5 години
Ами хората са се побъркали. Гледат пропаганда по тв за колосално завишилите се заплати, за стремглавия ръст на икономиката ...И като се прибере след работа човек прибира от пощенската кутия поредните сметки, отваря празния хладилник, в джоба има само 10 лв. и си мисли, аз ли съм единствения непрокопсаник в тази държава. Излиза до близката лавка и с последните парици си взима билетче за търкане. Търка и плаче ... пак е карък. Утре е ден за заплата 681 лв.ако не за друго, ще има за талончета...
48
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз печеля постоянно от лотариите,тъй като въобще не играя!
47
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще спирате талончетата бе? Шиши ще заслабне.
46
0
 
23
 
! Отговори
traf преди 5 години
ако данъци за хазарта ако искаме да сме нормална държава!!!
45
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хазарт,наркомания,алкохолизъм лежат на една основа-психическата.Хванеш ли се на това хоро,пускане няма.
44
0
 
10
 
! Отговори
A-Z /2/ преди 5 години
И така ..доячи овчари -депутати , за премиер може да се падне щастливо изтъркал тракторист , метачки-министър на Вътрешните работи / то само чистачката гони бегълците от затвора / ..готвачк- министри на БАБХ , каруцар на транспорта..все професионални съвпаденияУра !! колко проблеми се решават толкоз лесносамо..търкайте
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата също ще загуби от данъци защото тези лотарии са на светло. Във всеки случай пушенето е много по-вредно от търкането на билетчета.
42
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки сам избира дали да се закачи или не.Познавах човек,който проигра в казина и игрални зали-два апартамента и бизнесът си,след което се застреля с ловджийската си пушка.Молиха му се неговите близки,лекуваха го и нищо,пак ходеше да залага.Накрая фалира и се гръмна.Преди да се зариби по хазарта,живееше като цар и всеки го уважаваше,но се захвана с тоя хазарт и това го уби.
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плащат им на хората за клиповете и ги карат да се снимат уж са спечелили.
40
1
 
32
 
! Отговори
A-Z преди 5 години
Дами игоспода , предлагам / без да искам лиценз за идеята / чрез търкане да избираме и парламент и премиер и президент. На всеки 6 месеца се пускат билети е които печалбите са 240 депутат 20 министри премиер и президент. Който изтърка става за 6 месеца, по нищо няма да се усети разлика със сегашният избор. Цена на билета 100 лв, колкото се плаща и за глас на избори. След 6 месецанов тираж.. ето на всеки 6 месеца / 6 милиона билета х 100 лв/ето ти 600 милиона в бюджета
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прочетете 26.Той е казал ВСИЧКО.
38
1
 
20
 
! Отговори
Ясен преди 5 години
Защо никой не иска да облага хазарта с ДДС?
37
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И рекламите за кредити са също толкова вредни и заблуждаващи, като тези с талоните за търкане...
36
3
 
12
 
! Отговори
коцкар преди 5 години
Често организирам хазартна игра Бинго на приятни дами. Правилата са елементарни - разиграват топките и хващат линия...
35
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е да, ама всички хазартни босове цакат на Суджука. Затова ГЕРБ приеха такива калпави закони.За лекарства на болни деца - 20% ДДС, а за хазарт - 0% ДДС.Мафиотска държава, населена с най-простия народ на Планетата.
34
2
 
3
 
! Отговори
До bet3,45 преди 5 години
Ама разбира се, всичките долни комарджии все цвдите лошите, ама все изцедени ходите
33
2
 
1
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
До Професор ТюхчефИ ти не знаеш кво праиш у светот, освен забележки на другите човеци