Дизайнерската дрога измести хероина, 60 нови вида – за година

Лидер на "пазара" е марихуаната, отчете МВР шефът
10
Дизайнерската дрога измести хероина, 60 нови вида – за година
Снимка: МВР

Дизайнерската дрога измести хероина на пазара, но рискът от фатален край след нейната употреба е много по-голям от този при другите наркотици.

Само за една година са засечени 60 нови вида синтетични наркотици, отчете МВР шефът Валентин Радев по време на парламентарния контрол.

Той допълни, че познатият от близкото минало модел на централизиран пазар на дрога вече не съществува. Няма монопол, нито териториално разпределение на пазара, обемът на продадените наркотици вече е много по-малък.

Дизайнерската дрога обаче се продава основно по интернет, което означава, че дори в малките села се намират купувачи, призна Радев.

Марихуаната е лидер на пазара. Канабисът е най-търсената и продаваната дрога, като се отглежда на открито в някои райони на страната, където позволява климатът, а там, където това не е възможно, се отглежда в оранжерии.

След марихуаната следват амфетамините и кокаинът. Употребата на хероин е намаляла силно, обясни още МВР шефът. Най-често дилърите на дрога са на възраст от 18 до 30 години.

За превенция срещу наркотиците МВР работи с директорите на училищата, организира лекции, а само за миналата година са отпечатани над 400 000 брошури, допълни Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
3
 
! Отговори
БАЪ ТОШУ преди 5 години
По комунистическо какъв хероийн имаше...ех...
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Капитализъм без наркомани няма. И парите после се изпират в бизнес начинания. Това е капитализмът.
4
1
 
4
 
! Отговори
Наткоман от класа преди 5 години
Абе херцата ди я по-бива!
3
0
 
7
 
! Отговори
Georgiev преди 5 години
Брошурите не вършат никаква работа!
2
0
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 5 години
Кой да го легализира, Марешки и Кутев ли?
1
0
 
28
 
! Отговори
bam преди 5 години
И сега навсякъде има материал :), що не вземат да легализират конопа, както е в повечкото нормални държави? Бас държа, че дизайнерските дроги ще отпаднат на чисто пазарен принцип.