Хеликоптерите кацат, буря спря издирването на Боян

Спасителите имат само 2 дни, после времето се разваля
Обновена: 11 май 2018 13:00 | 11 май 2018 12:52,
164
Хеликоптерите кацат, буря спря издирването на Боян
Снимка: Reuters

Спасителните хеликоптери, които излетяха, за да търсят българския алпинист Боян Петров, спират издирването. Те не могат да продължат операцията над 5 000 метра заради бурен вятър, съобщи "Фокус".

Целта на спасителната операция на хеликоптерите е да стигнат височина над 7000 метра, където са Лагер 2 и Лагер 3. Те са все още недостигнати от спасителните екипи, които действат по земя.

Очакванията са по-късно днес вятърът да утихне и хеликоптерите да продължат търсенето.

Още по темата

Според прогнозите спасителите имат два дни - днес и утре, за да намерят Петров. След това прогнозите са за ново влошаване на времето, което ще създаде опасност за самите тях.

Три хеликоптера излетяха от Катманду в 8:30 часа местно време днес, за да търсят българина.

Те изчакваха в подножието на връх Шиша Пангма вятърът да утихне, за да започнат спасителната операция.

Боян Петров е в неизвестност вече 11 дни. Той изчезна на 3 май по пътя към Шиша Пангма – поредният осемхилядник, който се опита да покори.

Тази сутрин президентът Румен Радев разговаря с китайския посланик у нас Джан Хайджоу, за да получи информация за спасителната операция. В нея, според данните на дипломата, освен хеликоптерите участват и 80 спасители.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зелените и веганите - нема ли да тръгвате към Шиша Парма?
57
7
 
10
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Съжалявам, че си се познал в думите ми. Съжалявам, не за теб, а че си един от нас.---успокой се, НИКОГА не съм бил един от вас. Като чуя български минавам на другия тротоар. Няма нещо което повече да ме отвращава от българите. Няма друг човек на света, като българина, който до толкова да е убеден в собствената си изключителност и превъзходство над всички останали, че категорично да отказва да спазва каквито и да е правила. Те просто не се отнасят за него. Те са за другите.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е следващата ви цел?- През есента ще подам проект в спортното министерство за финансиране на експедиция до Манаслу, тъй като остана единствен неизкачван от българин. Трябва най-после да затворим този цикъл. Оттам нататък ще търся други места и върхове, нещо, което е ново и непознато. След Канчендзьонга и К2 вече имам усещането, че няма какво да ме изплаши, но в моите планове не влиза Еверест. Изкачван е прекалено много пъти и е комерсиализиран до безкрайност.
55
12
 
11
 
! Отговори
Узунска преди 5 години
Не го ли открият до 2 дни, край. Даже и сега усещам, че вече не е сред нас. Поне Боян Петров имаше смелост да си устоява мечтите и да не се предава, въпреки всичко и всички.Злобните коментари доказват що за племе сме - плюем, а не може да постигнем и 1/10 от това, което той е постигнал.
54
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малиии насилствено ви образоваха комунистите и пак това е нивото, смятай сега при капитализма какво поколение се очаква...страх да те хване от плъзналите питекантропи..Боян и срещу него да бягате, няма да го стигнете..поне си е отишъл със свободна душа...
53
3
 
3
 
! Отговори
процентите преди 5 години
До 50Досега не съм срещнал някой, който да си мисли, че е от 80-те %.Всички са като теб - много убедено твърдят, че са от 20-те %.А дали е така?
52
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другаря Радев нема ли да се метне на Миг-а и да иде да види кое как е? Или да направи няколко лицеви опори в знак на съпричастност?
51
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде стига с тоя Боян от сутрин до вечер! Кажете намериха го, не го намериха и да се приключва.
50
4
 
9
 
! Отговори
Паци преди 5 години
Да го търсят пеша шерпите! Нали жена му раздава бонуси! Все ще се намери група да тръгне нагоре.
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като заредят резервоарите пак да ни информирате...Аман вече.
48
4
 
3
 
! Отговори
до 49 преди 5 години
Съжалявам, че си се познал в думите ми. Съжалявам, не за теб, а че си един от нас.
47
4
 
5
 
! Отговори
до 47 преди 5 години
Ами това е проблемът , че 80 процента е калпав ген и няма как другите 20% да са щастливи сред тах и да ги променят или облагородят. И да се борат за промяна , виждаш крещят със все сила - "разпни го". И тези 80% ненавиждат останалите 20%, защото като се оглеждат в тях разбират , че не стават. Съжалявам, но математиката не е в наша полза.Иначе , че сам си е избрал краят, поне е имал възможност за избор и го е направил сам. Не вярвам да е молил за медийна истерия.
46
8
 
12
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Имам чувството , че на въже да виси някой до вас и няма да се протегнете да го свалите да не се обеси..толкова злоба и завист... затова ли са умирали дедите ви бе, да сте свободни на хартия, но да си останете роби в душите си, роби на най-низките страсти...--Ми оди хващай самолета за Хималаите ве потник, ко чукаш на компа. Ама е по-удобно да вземаш заплатка на 21 градуса в БГ и да се правиш на либералка-хуманист. Аре хуквай , ко седиш тука. Оди го свали от въжето...
45
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не забравите да ни информирате като излетят пак хеликоптерите, ей!Нямате ли някое журнале на място да вземе по едно интервю от пилотите и шерпите? Да седне в кабината както седяха през зимата в снегорините, леко разчорлени от вятъра и със сняг в косите :)
44
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боян ли е виновен , че страната ни е блато и най-низките страсти са на преден план. Ако помогнете на някой за нещо ще видите , че ще се почуствате по-добре.---Не е виновен. Българския ген е виновен, че държавата ни е на това ниво. Но сам е виновен за /евентуалната/ си гибел. Сам си го направи. А за помоща - НА БЪЛГАРИН НИКОГА! Помагал съм и неблагодарноста, злобата и ножа в гърба не ме карат да се чуствам по добре. Нищо лично, това е българския ген. Всеки си е оставял най-лошото по тези земи
43
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам чувството , че на въже да виси някой до вас и няма да се протегнете да го свалите да не се обеси..толкова злоба и завист... затова ли са умирали дедите ви бе, да сте свободни на хартия, но да си останете роби в душите си, роби на най-низките страсти...
42
5
 
25
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Не споделям всеобщата мъка по Боян. Първо - смятам че вече е заминал. Сори, но това са фактите, независимо, че желая успешен завършек на филма. Но алпинистите... Това НЕ Е спорт. И никога не е било. Това е ХОБИ, също като планинарството, парапланеризма, рафтинга, скоковете от самолет... Тези хора САМИ репават да поемат риска, защото са пристрастени към адреналина, тип наркомания и зависимост. Това не е олимпиада, първенство и прочие. Никой не ги кара.Еми.. тази крава - такова мляко дава !
41
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох боже боже колко мъка има по тоя свят.. дано стане чудо и го намерят
40
3
 
7
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Бог с вами 35 С молби до Бог няма да стане. Тояга трябва , дебела тояга. Ако не вярвате , питайте Ердоган.
39
1
 
22
 
! Отговори
М Иванова преди 5 години
От всичко това научих че има връх Шиша Пангма