Операцията започва: Три хеликоптера излетяха за Боян

Два са в подножието на Шиша Пангма, изчакват утихване на вятъра
Обновена: 11 май 2018 08:01 | 11 май 2018 08:01,
148
Операцията започва: Три хеликоптера излетяха за Боян
Снимка: Facebook

Три хеликоптера, напълно оборудвани за спасителни акции, са излетели от летището в Катманду като част от операцията по издирването на българския алпинист Боян Петров.

Това съобщи Външно министерство на страницата си във Facebook.

Боян е в неизвестност от 8 дни. Той изчезна на 3 май в опит да покори поредния си осемхилядник – хималайският връх Шиша Пангма.

Още по темата

Хеликоптерите са излетели от Непал в 8,30 часа местно време. За това е било информирано българското посолство в Пекин в телефонен разговор с управителя на Simrik Air Pvt. Ltd.

Един хеликоптер остава на непалска територия в близост до границата за снабдяване с гориво на хеликоптерите, които ще извършват спасителната операция.

Посолството ни в Делхи е получило допълнителна информация, че хеликоптерите са стигнали в подножието на върха и изчакват намаляване на силата на вятъра, за да направят облитане на съответната височина.

В екипите са включени опитни пилоти и опитни алпинисти, включително хора, запознати с терена на връх Шиша Пангма от техни предишни изкачвания на върха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
4
 
5
 
! Отговори
до 107 преди 5 години
Не може да бъде...личният принос да е на някой друг, а не на Боко Тиквата........мен поне от 10 г. това ме убеждават независимите БГ медии.......на кого да вярвам?
103
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този човек има спонсори, вижте рекламните надписи по екипа му. Щом са му поели пътуването до там, да му поемат спасяването. Стига вече с тези дарения
102
0
 
9
 
! Отговори
ДО RIHO преди 5 години
Айде да вземеш да попрочетеш отначало коментарите, че пак се почват от начало. Нищо не било направено. При силен вятрър и невъзможност да се направи. Какво да направят. Групово самоубийство ли?
101
0
 
5
 
! Отговори
рихо преди 5 години
Някой да знае или се сеща нещо за Милен Метков, Хр. Станчев, Хр. Христов, П.Панайотов, П.Унджиев, Й. Димитрова?
100
6
 
12
 
! Отговори
Антрополог преди 5 години
За коментарите на плебеса мога да кажа само едно: "Прасето вижда небето само по коледа"...
99
4
 
11
 
! Отговори
riho преди 5 години
една седмица се говори, а практически нищо не е наравено. Тъпо е като тръгнеш с непознати - от експедицията можеха поне до лагер 1 да стигнат без проблем въпреки лошото време - ей така, да покажат ,че им пука. Съжелявам, ама вече е твърде твърде късно. Боян е много готин човек, но не разбирам боготвореното му, нито боготворенето на хобито му - което беше и мое преди години. И - не,че има някакво значение, за мен поне няма - но не е най-успешния български алпинист, не пишето като не разбирате.
98
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, какво ви стана! Едно време нямаше думата и поняти. Бяхме чували думата "корупция" - "Овде йе велика корупция .... Алеко". А сега на всяка крачка - само това! И всички тези възмущаващи се, боящи се парите от техните "големи" данъци да не отидат за някое добро дело, с пламнали от завист очи гледат Даймлерите и Бентлитата, Мерцедесите и БМВ-тата висока класа, които фучат покрай тях и не си задават сложни въпроси! Точно тези въпроси, които касаят тях.Боян има спонсори - вероятно най-различни!
97
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хеликоптерите са личен принос на новият бригаден генерал Димитър Петров, командир на авиобаза Граф Игнатиево, завършил китайска генералщабна академия! Не само в България трябват връзки! Разбира се, от породата и колега на президента, но никой от тях не се е самоизтъкнал, а и медиите си имат приоритет!
96
2
 
3
 
! Отговори
до анонимен 93 преди 5 години
До Анонимен Няма смисъл да се говори с теб. "Еколозите сте" Пошлост, незнание, некомпетентност и наглост. Кой ти каза на теб, че съм еколог, зелен и т.н. КРЪСТНИК си ти. Толкова е жалко това, че нямам думи. Зелени, политици...СМЕШНИЦИ ТИ ТОЗИ 89 ДЕТО НЕ ЖЕЛЯЕЛ ДА ГО НАМЕРЯТ. ЧУДВИЩА!!! НО ДА ,ЧОВЕК ЖЕЛАЕ ТОВА, КОЕТО Е ГОТОВ ДА ПРИЕМЕ. УСПЕХ в заблудения ви живот. Вие явно знаете всичко за всички и няма смисъл да се говори с вас. Наисти е по-добре да си ***, отколкото плешив, защото не се вижда.
95
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще остане и някой хеликоптер там и ще станем за чудо и указ!
94
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самият Боян би искал ако загине да остане в ледената планина! Писал го е във фейсбука си и вчера някой го цитира! Там, при мечтата си към ледените върхове, а не при поквареното и дълбоко увредено ,,човечество''!
93
1
 
2
 
! Отговори
до 101 преди 5 години
Извинявай,но се посмях доста на коментара ти. Как мислиш, че ще те разбере човека на който отговаряш. Мале, та той не е прочел нищо от последния, наистина последния написан коментар. а иначе си прав. Важно е че има и знаещи и добри хора и те не са никак малко
92
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 89Пропуснал си само една дума "Аз, ЧЕRВЕЯТ,..."
91
1
 
2
 
! Отговори
не бъдете лоши д0 86 преди 5 години
Казах, че не можем, затова няма как да ти кажа какво да направиш. Не си го пратил ти, но вярвам, че ако можеше щеше да помогнеш. Казвам само, че не е нужно сега да плюем наред. А и на мен ми е писнало от негативни новини, но това е така защото всичко е копи -пейст. За всичко което се случва в страната иска да се отиде, да се види и т.н то е разход. А иначе, звънкат в МВР-казват им катастрофите за деня , кражбите и ето ти цял ден новини. Август ако няма удавени, катастрофите в Африка
90
2
 
13
 
! Отговори
безпартиен преди 5 години
Скъпо хоби за което не се знае кой плаща.Какъв бизнес има за да пътува и харчи не малка сума пари?Спонсори ли има и защо тези спонсори не дават средствата си за спасяване на живот в България?
89
6
 
9
 
! Отговори
До 95 преди 5 години
Ако беше толкова ценен Нешънъл Джиографик щяха да го наемат! Те наемат къде, къде по-малко уникални! Изброените от вас преимущества показват за пореден път, че някакво си ***, безкрайно незначително се опитва да показва някакво величие - тип селфи! Повечето му снимки приличат на фотошоп! Типично за зелено-продажните природолюбители!
88
3
 
5
 
! Отговори
КОМЕНТАРА Е ЕДИН преди 5 години
ВКОЧАНЕНОТО МУ ТЯЛО!
87
5
 
15
 
! Отговори
101 преди 5 години
до 89 "С какво този Боян е велик? С какво е изключително уникален?"Хубаво, че попитахте.Първо, е най-успешният български алпинист.Второ, с мъжеството, и постиженията си е вдъхновил и продължава да вдъхновява не малко хора.Трето, е професионален учен (има над 60 научни и научно-популярни публикации, познати и в чужбина - погледнете страницата му на сайта на Националния природонаучен музей)Четвърто, е един от най-добрите спелеолози в България.Като комбинация е наистина уникално, бих казал
86
3
 
9
 
! Отговори
Недосетлив преди 5 години
Както каза някой по-надолу, работата май почва да мирише на животозастрахователна измама.
85
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До И как да те разберемози човек дето го описваш така цветущо беше блъснат докато проучва варианти за трасето на лот 3.2 на магистрала Струма, ЗА ДА СЕ НАМАЛЯТ ЧОВЕШКИТЕ ЖЕРТВИ тамТоя па кога стана строителен инженер бе? Проучвал е откъде да гушне некой лев."Еколозите" сте професори по всичко - и от пътища разбирате, и от диво къмпингуване, и от лифтове, и от дюни, и от археология.....