Операцията започва: Три хеликоптера излетяха за Боян

Два са в подножието на Шиша Пангма, изчакват утихване на вятъра
Обновена: 11 май 2018 08:01 | 11 май 2018 08:01,
148
Операцията започва: Три хеликоптера излетяха за Боян
Снимка: Facebook

Три хеликоптера, напълно оборудвани за спасителни акции, са излетели от летището в Катманду като част от операцията по издирването на българския алпинист Боян Петров.

Това съобщи Външно министерство на страницата си във Facebook.

Боян е в неизвестност от 8 дни. Той изчезна на 3 май в опит да покори поредния си осемхилядник – хималайският връх Шиша Пангма.

Още по темата

Хеликоптерите са излетели от Непал в 8,30 часа местно време. За това е било информирано българското посолство в Пекин в телефонен разговор с управителя на Simrik Air Pvt. Ltd.

Един хеликоптер остава на непалска територия в близост до границата за снабдяване с гориво на хеликоптерите, които ще извършват спасителната операция.

Посолството ни в Делхи е получило допълнителна информация, че хеликоптерите са стигнали в подножието на върха и изчакват намаляване на силата на вятъра, за да направят облитане на съответната височина.

В екипите са включени опитни пилоти и опитни алпинисти, включително хора, запознати с терена на връх Шиша Пангма от техни предишни изкачвания на върха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
6
 
13
 
! Отговори
Malian преди 5 години
Напишете кой финансира тази спасителна операция и колко струва! Този човек сам е решил да се самоубива, защо сега всички се втурнаха да го спасяват. Защо жена му не го спря, като знае колко заболявания има. Това ми прилича на задоволяване на капризите на разглезено дете. Идете по домовете за сираци и вижте кого всъщност трябва да спасявате.
63
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите обичат да живеят в средновековни суеверия и да вярват в чудеса. Щом има хора да вярват, че терминално болен може да се излекува и да се намери човек жив след осем дни, на -20 и на 6000 метра височина, не се учудвайте, че животът ни е толкова забатачен. Той (животът) изисква ефективно мислене и реална преценка, а не митологии.
62
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде хаирлия да е! Дано го намерят и да е станало чудо да е оцелял. Обаче ако оцелее той пак ще се върне там, прочетете му сайта,той си го казва човекът...Така че никакъв урок не е това,ни за него, ни за другите чакащи да се залепят за склона во веки веков. Не ги разбирам, но не им желая злото. Щеше да е по-полезен да се бори за българската природа....
61
3
 
19
 
! Отговори
IXXI преди 5 години
жив или мъртъв - дано го намерят час по-скоро, че ми писна само това да е в новините, а в същото време, нещата от обществено и световно значение, да не се рапортуват!
60
3
 
8
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Хайде да видим дали поне трупът му ще намерят, или и в това не ги бива.
59
4
 
2
 
! Отговори
една преди 5 години
До Анонимен 41Това не е ли алпинистът, който изчезна безследно преди много години? Не съм чула, че е оцелял...
58
2
 
17
 
! Отговори
Че Гевара преди 5 години
До вчера се пишеше за "спасителна " ,а днес вече е "издирвателна " операция .При температури от -10 до -20 през изминалата седмица няма надежда за хепи енд .
57
7
 
6
 
! Отговори
101 преди 5 години
Успех. Заслужава си!До плюещите, неразбиращите и осъждащите - като не разбирате нещо, не коментирайте. Това означава, че написаното просто не е предназначено за вас.
56
6
 
18
 
! Отговори
не бъдете лоши преди 5 години
за да ви търси, ще се борите докрай и няма да губите надежда. Никой от нас седящите тук не прави нищо за този човек, защото не може. Спрете да намесвате и да плюете всеки и всичко. Винаги се хващате за лошото, отрицателното и започвате да се плюете тук. Молете се. Само това можем ние седнали пред компютрите. ОТде да знаем, може и да помогне. Във вселената се случват много необясними неща, всичко е честота, защо и една молитва да не помогне. Аз не знам! Знам само, че е грозно това което пишете и
55
4
 
30
 
! Отговори
не бъдете лоши преди 5 години
Спрете поне под една статия да смесвате и политика и какво ли не! Имаме добър човек, добър алпинист, признат от цял свят и уважаван човек, който е в беда. Всички които могат правят всичко възможно по силите си да го спасят. Бъдете признателни. Молете се на чудо! Като не може да лети на 7000 м. какво ?! Да не летят въобще ли? Като има неподходящи условия за издирване, какво?! Да се самоубиват ли? Ако всеки един човек изпадне в беда и знае, че наистина някой ще го търси и ще прави всичко по силите
54
3
 
30
 
! Отговори
Надежда преди 5 години
Стискайте палци, бе хора, ние българите си спорим за всичко и от всичко разбираме, няма лошо
53
0
 
8
 
! Отговори
Топ гън преди 5 години
Виждам голям спор тука:С 10 дни закъснение беше обявена новината за нов световен рекорд - хеликоптер кацна на върха на Еверест, 8848 м, на 14 май 2005 г. за 2 минути, след което на следващия ден го е направил отново! Това става няколко дни преди човешки крак да е стъпил на върха тази година.П.П. Същия хеликоптер е летял на над 10 000м.
52
2
 
19
 
! Отговори
нали писаха преди 5 години
Нали услужливите на Боко медии писаха още преди два дни, че благодарение на БГ, и лично на Боко, хеликоптерите са излетяли .................Те вярно са излетяли, ама не да търсят нашето момче а да носят на някой милионите в куфари....
51
5
 
26
 
! Отговори
.. преди 5 години
Ще го намерят жив!
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 52 Ти казваш че летяли до 6000 метра. Как щели да го издирват на 7500 метра ни питаш. Кой е смешния?
49
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 52 Твърдя че летят и на 9000 метра....папагал!
48
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 52 Върхът е на 8013 м. Според теб какво означава подножие на този връх? На 6000 М?2000 метра по-надолу, така ли? Муаахахха...
47
0
 
5
 
! Отговори
До 47 преди 5 години
Ти си смешен, аз не твърдя, че летят на над 7500, ти го твърдиш. Научи се да четеш, защото май го правиш по диагонал. Айде, остани си със здраве, няма смисъл да си пропилявам времето с теб.
46
10
 
38
 
! Отговори
Пич преди 5 години
Това е типичен случай на човек, който е завършен егоист и непораснало дете. В това няма лошо, не ме разбирайте погрешно. Има много такива хора, които цял живот мислят само за себе си и собственото си его. Дори бух казал, че животът обича такива хора, те винаги успяват да постигнат целите си, разбира се за сметка на останалите "не герои". Подобни "герои" лично на мен са ми особено досадни. Не ги мразя, просто са ми досадни с неистово си желание да се доказват.
45
18
 
15
 
! Отговори
Кръстьо Перушки преди 5 години
На всеки пишман катерач който припари до Хималайте трябва да се чупят краката за да не мисли повече за глупости.